TTB'den Sağlık Bakanlığı'na 'Favipiravir' sorusu
Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir etken maddesinin, hafif-orta şiddette belirti gösteren hastalarda tedaviye katkısının olmadığı” bilgisini yineledi. TTB, Sağlık Bakanlığı’na, “İlacın Türkiye’de acil kullanım onayı ve ruhsatı var mı?” diye sordu.
TTB, Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir etken maddesi ile iligli Faz 3 Preseco çalışmasında “hafif-orta şiddette belirti gösteren hastalarda tedaviye katkısının olmadığı” sonucunun çıktığını bildirdiği yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “ilacın klinik yararı olmadığı yeni bir bilgi değildi. Ağır hastalığı ve buna bağlı ölümleri engelleyemediği de aylar önceki çalışmalardan bilinmekteydi ancak Türk Tabipleri Birliği ve ilgili uzmanlık derneklerinin uyarılarına rağmen Sağlık Bakanlığı bu ilacı vermeye devam etti” denildi.
“MİLYONLARCA HASTAYA GEREKSİZ YERE KULLANILDI”
TTB, Favipiravir’in “Dünya Sağlık Örgütü’nün algoritmasından çıkarıldığını ve dünyanın hiçbir yerinde ruhsatı alınıp yaygın kullanımının söz konusu olmadığını” belirtti ve şunları aktardı:
“İlacın etkisinin henüz bilinmediği süreçte, yani salgının başında -ilaç bir gruba verilip, bir gruba verilmeyerek- etkisi ortaya konulup, kamuoyuna açıklanabilirdi. Ne yazık ki bu yapılmadı. Üstelik Sağlık Bakanlığı, Favipiravir'i çocuk hastalara önermekten de geri durmadı. Favipiravir Türkiye’de milyonlarca hastaya gereksiz yere kullandırıldı ve halen kullandırılmaktadır. Süreç içerisinde yeterli bilimsel çalışmalarla etkisiz olduğu kanıtlanan bu ilacın her hastaya verilmesine, üstelik zorunlu tutularak devam edildi. Testi negatif çıkan temaslılara, aşılı pozitif vakalara dahi verilmesi sürdürülüyor. Yurttaşların vergilerinden ve ödediği primlerden aldıklarıyla özel şirketleri beslemeyi alışkanlık haline getiren hükümet ve Sağlık Bakanlığı; aldığı ve dağıttığı milyonlarca Favipiravir ilacıyla bu zararlı alışkanlığına devam etmiş oldu. Ayrıca ilaçlardaki son kullanma tarihinin kapatılarak birçok hastaya günü geçmiş ilaç verildiği de ortaya çıktı.”
Açıklamada, “Bu ilacın kullanılmasını destekleyen bir veri bulunmamakta iken milyonlara sunarak bilimi ve halk sağlığını hiçe sayan Sağlık Bakanlığı suç işlemiştir. Sağlık Bakanlığı ilaç verilen hasta sayısını, kaç hastada ne gibi yan etkileri olduğuna ilişkin verileri ve ilacı kullandırmayı ne amaçla sürdürdüğünün destekleyici verilerini ivedilikle detaylı şekilde açıklamalıdır” denildi ve Bakanlığa şu sorular yöneltildi:
"- Favipiravir'in SARS-CoV-2 üzerindeki spesifik mekanizması/mekanizmaları (in vitro etkiler) nelerdir?
-Pandeminin başında ilaç için randomize kontrol çalışması yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçlar kamuoyu ile niçin paylaşılmamıştır?
-COVID-19'a özel olarak bu ilacın güvenlik profili nedir? İlacın etkilerinin izlenmesi, raporlanması ve değerlendirmesi yapıldı mı? Ardından Dünya Sağlık Örgütü İlaç İzleme Merkezi’ne bildirildi mi?
-Türkiye’deki tıbbi uygulamalarda genellikle Avrupa ve ABD’nin yetkili kurullarının tedavi protokolleri izlenirken favipiravir için neden bu yöntem izlenmemiştir?
-İlacın Türkiye’de acil kullanım onayı ve ruhsatı var mı?"
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- Mardin, Batman ve Halfeti'ye kayyum atandı!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- Bülent Arınç'tan dikkat çeken çıkış
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!