TTB’de seçim maratonu başlıyor

Saip: “ED TTB sağlığın bir hak olduğunu ve kamu tarafından ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini yıllardır savunmuştur. Var olan sağlık sisteminin tamamen değişmesi gerekmekte.”

Yayınlanma: 28.06.2024 - 08:33
TTB’de seçim maratonu başlıyor
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 76. Büyük Kongresi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda başlıyor. İki dönemdir TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevini yürüten ve 2 dönem kuralı nedeniyle bu kongrede aday olmayan Şebnem Korur Fincancı, bugün veda konuşmasını yapacak. Pazar günü ise yeni başkan ve yeni yönetim seçimi yapılacak. 65 tabip odasından 487 delegenin oy kullanacağı kongrede yeni yönetim için 3 liste yarışacak. Bunlar: Etkin Demokratik TTB (ED TTB), Tabip Odaları İnsiyatifi ve Çağdaş Türk Hekimleri Birliği... 

Sol blok olan ED TTB’nin adayı Pınar Saip, “Kendini sol, sosyalist olarak  tanımlayan  hekimlerin  oluşturduğu ED TTB grubu değerleriyle 1990’lardan beri TTB yönetimindedir. ED TTB geleneği halk sağlığı sorunları ile meslektaşlarının sorunlarına yönelik mücadeleyi bir bütün olarak gören bunu da ülkemiz demokrasi, laiklik  ve insan hakları mücadelesiyle birleştiren değerlere sahiptir. Bu dönem değişen dünya ve ülkemiz koşullarında  sağlık ortamının ihtiyaçlarının neler olduğunu ve buna nasıl bir TTB ve MK’nin yanıt verebileceği tartışmalarını yürüttük. ED TTB grubu olarak nasıl bir ihtiyacımız olduğunu saptayan  bir anahtar metin hazırladık ve üzerinde anlaştık” dedi.

'ANKARA ADAYLARIMIZ AĞIRLIKTA'

Listelerinde sağlık sisteminin değişik basamaklarından ve alanlarından sorunları bilen, bugüne kadar etik ihlallere karışmamış, kamucu sağlık anlayışını savunan, iyi hekimlik değerlerine sahip farklı yaş gruplarından adaylar olmasına özen gösterdiklerini kaydeden Saip, “Her zaman Doğu- Güneydoğu  illerimizden  adaylarımızın olmasını isteriz. Bu sene depremin yıpratıcı etkisini en fazla hisseden illerimizden de aday olmasını önemli bulduk. TTB merkezinin Ankara olması nedeniyle daha yoğun gündemler olduğu için Ankara adaylarımız ağırlıkta” diye konuştu. Saip, “11 Merkez Konsey adaylarının 4’ü, 9 Onur  Kurulu adaylarının 3’ü, 3 Denetleme Kurulu adaylarının biri kadın. Bu rakamlarla cinsiyet kotamızı tutturmuş olsak da kadın sayımızın yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Meslektaşlarımız hala kadın olmanın getirdiği çeşitli nedenlerden yeterince yer alamamakta” değerlendirmesinde bulundu. 

'DOĞRULARI DİLLENDİRMEYEN HALE GETİRME HEDEFİ'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Bütün hekim arkadaşlarımı, amacı sadece hekim hakları ve saygınlığını korumak olması gereken tabip odalarını desteklemeye davet ediyorum” çağrısına değinen Saip, şunları kaydetti:

“İktidar; TTB’yi kriminalize ederek kapatma, yasayı değiştirerek bölme gibi formüller başarılı olmadığı için seçim işbirlikleri yoluyla ele geçirip pasifize etmek istiyor. TTB’yi mücadelenin verilmediği, uyum içerisinde çalışabileceği, doğruları dillendirmeyen bir örgüt haline getirme hedefleri var. Sorunların  görünür kılınması, sorumluların çözüm üretmeye, hesap vermeye çağrılmaları bağımsız oda ve birliklerinin  varlığı ile mümkün. Hekimlerin özlük hakları ve toplumun sağlık hakkına ilişkin birçok olumsuz uygulama TTB’nin yürüttüğü mücadelelerle engellenmiştir.”

'SAĞLIK SİSTEMİ TAMAMEN DEĞİŞMELİ'

Tabip Odaları İnsiyatifi’nin listesiyle birleşme ihtimaline yönelik konuşan Saip, “Bu umudumuzu hiç kaybetmiyoruz. Son ana kadar mümkün olduğunu ve bunun tarihsel bir sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz. Çünkü iki farklı liste iktidar listesinin kazanmasına yol açabilir. Tüm aday adaylarımız  merkez konseyde dengeli bir dağılım olabilmesi ve uzlaşma olasılıkları nedeniyle feragat edebileceklerini  bildirerek aday olmuşlardır” dedi. Saip seçilmeleri durumunda yapcakalarını şöyle özetledi:

“Dünya Bankası’nın ‘sağlıkta dönüşüm’  projesi olarak 2002’den beri uygulamaya konan performansa dayalı sağlık sistemi, sağlığın giderek ticarileşmesi, özelleşmesi; sağlıkta şiddet, geleneksel sağlık kurumlarının parçalanması, yok edilmesi, bilim dışı yöntemlerin artışı, tıp  eğitiminde niteliğin azalması, kışkırtılmış sağlık talebi gibi çok önemli sorunlara neden olmuştur. ED TTB  sağlığın bir hak olduğunu ve kamu tarafından ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini yılardır savunmuştur. Var olan sağlık sisteminin tamamen değişmesi gerekmekte.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler