Sağlıkçılardan Bakan Koca’ya ‘gri kod’ sorusu: ‘Beyaz kod’dan ne sonuç aldık?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘İkinci Beyaz Reform’ kapsamında sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldıracağını ifade ettiği 'Gri Kod' uygulamasının hayata geçeceğini duyurdu. Şiddedin kodlarla çözülemeyeceğini bir kez daha tekrarlayan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Bugüne dek uygulanan ‘beyaz kod’ uygulamasından ne sonuç aldık ki ‘Gri kod’ diye bir şeyi ortaya atıyorsunuz?” diye sordu.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için ''Beyaz Kod'' öncesi ''Gri Kod'' uygulaması devreye alınıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanlığı ile pilot olarak ‘gri kod’u uygulamaya başlattıklarını, şiddet durumunda polis ve güvenlik görevlisinin harekete geçeceğini söyledi.Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol bir basın açıklaması yayımlayarak uygulamanın bir işe yaramayacağını ifade etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarını hatırlatarak uygulama hakkında bilgi veren Ahmet Doğruyol, “Bu güne kadar sağlıkta şiddeti önlemek için, gerekli yasaları çıkarmayan, var olan yasaları bile uygulamayan yetkililerin sağlıkta şiddeti önlemek için yeni çözümleri ‘gri kod’uygulaması. Sayın Sağlık Bakanımıza soruyoruz; bu güne dek uygulanan ‘beyaz kod’ uygulamasından ne sonuç aldık ki? ‘Gri kod’ diye bir şeyi ortaya atıyorsunuz? Her geçen gün artarak devam eden sağlıkta şiddet olaylarına karşı etkili yasalar çıkarmak, şiddet uygulayan vatandaşlara caydırıcı uygulamalar getirmek yerine, Sağlık Bakanlığının yeni çözümü olan “gri” kod uygulamasını anlamak mümkün değildir” diye konuştu.
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol
BAKAN KOCA’YA SORULAR
Bakan Koca’nın ‘Beyaz kod’ başvurularında düşüş olduğuna dair açıklamalarını da hatırlatan Doğruyol, “Sağlıkta şiddet her geçen gün artarak devam ederken, düşüşte sağlık çalışanlarının beyaz koddan sonuç alamamış olmaları ve sürekli mahkemelere gidip gelmesi etkili olabilir mi?
Hastanelere koyduğunuz “x ray” cihazlarına ne oldu? ALO 184 şikâyet hattıyla doktoru hemşireyi halen kendi bakanlığına şikayet ettiriyorsunuz. Vatandaş şikayetinde, gideceğim o doktoru hemşireyi döveceğim, öldüreceğim diyor. Tüm bunların üzerine hiçbir tedbir alınmıyor, bakanlık hastaneyi arayıp, tedbir alın, dikkatli olun diyor. Böyle bir tedbir olabilir mi?” diye sordu.
“HİÇ BİR ŞEY YAPMAYIP, BİR ŞEY YAPIYOR GİBİ...”
“Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olaylarına karşı yıllarca seyrettiniz” diye devam eden Ahmet Doğruyol, “Anlaşılıyor ki, ikinci aşamada oyalamaya sürecine geçtiniz. Bizim anladığımız, hiç bir tedbir almayan bakanlık, hiç bir şey yapmayıp, bir şey yapıyor gibi görünmek istiyor. Beyaz Kod öncesi devreye girmesi planlanan ‘gri kod’ erken uyarı sistemi ile neyi planlıyorsunuz? Biz anlayamadık. Gri kod verdiğinizde şiddet uygulayacak olan vatandaş ‘Dur ben bekleyeyim, güvenlikçiler, idareciler olay yerine gelsin’ diye sizi mi bekleyecek?” ifadelerini kullandı.
“YETER Kİ NİYET İYİ OLSUN”
Bakan Koca’ya “Yeter ki niyet iyi olsun” diye seslenen Doğruyol, sağlıkta şiddeti önlemek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;
- Sağlık çalışanlarının görevleri başında olan memurlar olduğunu vatandaşa hatırlatın.
- Sağlıkta şiddet uygulayan vatandaşı belli süre nezarette tutun. Verilen cezalarda HGB (hükmün geri açıklaması) uygulamayın.
- Sağlıkta şiddet uygulayan vatandaş (acil durumlar hariç) sağlık hizmetlerini belli süre ücretli alsın.
- Çalışanlarınıza şikayet ettirdiğiniz ALO 184 şikayet hattını kapatın.
- Şu tedbirleri alın ve kamuoyunda bilgilendirme yapın sağlıkta şiddet ilk etapta en az yüzde 50 düşecektir.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!