‘Menenjit aşısı, ulusal aşı takvimine alınsın’
Zorlu çalışma şartları içerisinde yurttaşlara hizmet veren aile hekimleri, aşı karşıtlığıyla da mücadele ediyor.
Aşı karşıtlığı tırmandıkça aile hekimleri, aşıların yaşamsal tehlike taşıyan hastalıkların önlenmesindeki etkisine sıklıkla dikkat çekiyor. Zorlu çalışma şartları içerisinde yurttaşlara hizmet veren aile hekimleri, aşı karşıtlığıyla da mücadele ediyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), menenjit vakalarındaki artışa işaret etti. AHEF Başkanı Türkü Yağmur Nehir, “Menenjit de aşı ile korunulabilen bir hastalıkken neden risk alınsın. Menenjit aşılarının ulusal aşı takvimine dahil edilmesi, toplum sağlığını korumada büyük rol oynayacaktır. Sağlık Bakanlığımıza bir çağrıda bulunarak, menenjit ile ilgili aşıların artık ulusal takvime alınmasını talep ediyoruz ki ailelerin canı yanmasın” dedi. Bulaşıcı, yüksek ölüm hızına sahip ve tedaviye rağmen ciddi sonuçlara yol açabilen Menenjit hastalığı özellikle de çocuklarda ve gençlerde daha sık görüldüğünü kaydeden Nehir, “Menenjit geçiren kişilerde zeka geriliği, işitme kaybı, sağırlık gibi sakatlıklar görülürken hastaların hayatları kalıcı olarak etkilenebilir. Hatta hastalık ölümle dahi sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı. Nehir, “Soğuk algınlığı semptomları ile başlayabilen ancak hızla ilerleyen menenjitin, tedavi başladıktan sonra bile hızla ilerleyip ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, hastalığın erken teşhisi ve uygun tedavi önemlidir. Menenjit, özellikle ilk 24 saat içinde yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır” diye konuştu. Ölümcül riskten korunmanın en önemli yolunun aşı olduğunu vurgulayan Nehir, “Ulusal aşı takviminde yer almayan menenjit aşıları eczanelerden ücretli olarak temin edilebilir ve bu aşılarla ilgili detaylı bilgi ve aşı hakkında tavsiye almak için aile hekimlerine başvurulabilir” değerlendirmesinde bulundu.
'KAYITSIZ GÖÇMENLER, ÖNEMLİ BİR ENGEL'
Ulusal aşı takviminde yer alan aşıların uygulanmasında yaşanan sıkıntıları da dile getiren Nehir, kayıtsız göçmenlerin aşı haritasının tamamlanmasının önünde önemli bir engel olduğunu ve göçmen çocukların aile hekimlerinin sorumluluğunda olmamasının önemli boşluklar yarattığını da kaydetti. Aile hekimleri olarak aşılamada eksiksiz ve sistemli bir şekilde ilerlemek için çabaladıklarının altını çizen Nehir, “Göçmenler aile hekimlerinin kullandığı aşı sistemi üzerinden takip edilmiyor. Farklı bir sistem var ve bu sistemler entegre değil. Yani aşıları göremiyoruz” dedi. Nehir, “Bunun yanı sıra göçmenler genellikle evlerinde ve toplu yerleşkelerde aşılandığı için çoğu zaman sisteme işlenmiyor. Aileler bebeklerin, çocukların aşı kartlarını saklamıyor, takip etmiyor. Biz de beyana göre hareket etmek durumunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
'SÜREKLİ AŞI BULUNDURAMIYORLAR'
Sistemsizlik nedeniyle aşısız göçmen çocuk sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Nehir, deprem bölgelerinde yaşanan aşı sorununa ilişkin de “ASM’lerde elektrik kesintileri hala devam ediyor ve bu nedenle aile hekimleri buzdolabında sürekli aşı bulunduramıyor. Örneğin haftada 1 aşı dağıtılan yerler var ve bu yetersiz. Bir de göç etmiş hastalar var ancak ulaşılamıyor” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!