Gebelere ‘rapor’ zorunluluğu
SGK, sağlık ağı sisteminde ilaç geri ödemelerinde gebeler için uzman doktor raporu istiyor.
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle başta influenza olmak üzere bulaşıcı hastalıklar sık görülmeye başlandı. İnflenzadan korunmada en etkili yöntem ise aşı. İnfluenza aşısının Eylül ayı itibariyle yapılmaya başladığını gazetemiz gündeme getirmişti. Eylül ayında yaptırılan aşıların koruyuculuğu ocak ayına dek sürerken, aşılama grip mevsimi olarak tanımlanan sonbahar ve kış aylarında da devam edecek. SGK’nin ödeme listesinde olmayan yurttaşlar, aile hekimlerinin reçete ettikleri influenza aşılarını 560 TL karşılığında eczanelerden alabiliyorlar. 65 yaş üstü yurttaşlar, kronik hastalığı olanlar ve gebeler SGK’nin ödeme listesinde yer alıyor. Sağlık Bakanlığı, kurumlara gebelere 3 aydan itibaren influenza aşılarının yapılabileceğine yönelik yazı gönderiyor. Ancak SGK, medulada (sağlık ağı sistemi) ilaç geri ödemelerinde gebeler için uzman doktor raporu istiyor. Yani aile hekimlerinin, kişinin gebe olduğunu belirtmeleri yetmiyor. Sağlık emekçileri, “Aile hekimleri meşgul, gebeler mağdur ediliyor” eleştirisini yapıyor.
‘AİLE HEKİMLERİNİN YAZMASI YETERLİ OLMALI’
Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan İstanbul Tabip Odası’ndan Dr.Recep Koç, “Bazı ilaçlar var ki biz bu ilçlarda gebelik durumunu bildirdiğimiz zaman SGK ödüyor. Yani eczaneler ücretsiz olarak veriyorlar. Bazı kan yapıcı ilaçlar, bazı bulantı kusma ilaçları, bazı vitamin ilaçlarında gebelik durumunu belirtmemiz yetiyor. Fakat grip aşılarında farklı bir durum var. Aynı diğer raporlu hastalıklar gibi SGK, gebe olduğuna dair de rapor istiyor. Halbuki aile hekimlerinin oraya gebe diye yazmasının yeterli olması gerek” dedi. Medulada ilaç geri ödeme sayfasında 65 yaş üzerine reçete yazıldığında direkt ödeme yapıldığını söyleyen Koç, “Ama diğer hastalıklarda kronik hastalık veya ilaç raporu olması lazım. Mesela astım, şeker, böbrek, kalp hastalığı gibi kronik hastalık raporu olanlarda geri ödeme yapıyor sigorta. Ama herhangi bir raporu yoksa kişi hastası olsa da ödeme yapmıyor. Gebelerde de aynı durum var” ifadelerini kullandı.
‘İKİ KURUM BİRBİRİNDEN FARKLI ÇALIŞIYOR’
Koç, “Gebelerde zaten önce gebelik tespitini bakanlığa bildiriyoruz. Ondan sonra bizim izlem tarihlerimiz var. Her gebenin belli bir tarihi var. Gebelerde 4 kez izlenimimiz var. Tespitten sonra doğuma kadar sonra 3 kez izlem çin çağırıyoruz gebeleri. Kan alıyoruz. Muayene ediyoruz. Zaten kişinin gebe olduğundan bakanlığın haberi var. Ama SGK’nin haberi yok. İki kurum birbirinden farklı çalışıyor. Hekim bir şey yazıyorsa ona güvenrilmesi lazım. Hekim gebe olmayana boş yere gebe diye yazmaz” diye konuştu. Gebelik raporunu uzman doktorun yazması gerektiğini belirten Koç, “Bu da bir bakıma o doktorlara külfet oluyor. İlaç raporu gibi rapor çıkartacak. Ekstra bir meşguliyet ve iş yükü. Grip mevsimi bitmeden bunun çözülmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu