Diyarbakır Çocuk Hastanesi’ndeki su basmaları ve çürüme kaygı verici boyutta

Hastalar hastanenin içinde bulunduğu bu durumdan oldukça şikâyetçi.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi’ndeki su basmaları ve çürüme kaygı verici boyutta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.08.2024 - 04:00

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi, yaklaşık 60 yıl önce yapilan SSK’den Sağlık Bakanlığı’na devredilen 442 yataklı bir hastane. Söz konusu hastaneye ilişkin 2008 ve 2013’te yıkım kararı olmasına karşın yıkım talebi, bakanlığın yeterli bütçeyi vermediği gerekçesiyle reddedildi. Sağlık emekçileri, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hastanenin birçok noktasında çatlaklar oluşması nedeniyle binanın karot ve depreme dayanıklılık testlerinin yapılmasını talep etti. Yapılan testlerde kolonların röntgeni çekildi. Ancak test sonuçları, kamuoyuyla da sağlık emekçileriyle de paylaşılmadı. Sağlıkçılara binanın ayrıntılı raporunun bakanlığa gönderildiği ve sonucun bakanlık tarafından açıklanacağı söylendi. Ancak, emek meselk örgütleri aylardır sonuca ilişkin yanıt alamıyor.  

'GÜVENLİ ORTAM DEĞİL'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) İşyeri Temsilcisi Serdar Büyükdeniz, “Çatısında ve temelinde su basmalarının yaşandığı bir çok noktasında rutubet ve çürümenin olduğu bu hastane, yıllık 1 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor. 18 aydır hem yazılı hem sözlü defalarca çağrıda bulunduk. İl sağlık müdürü ile yüzyüze görüştük. Raporu ve hastane durumunu sorduk henüz yanıt alamadık” dedi. Sağlık Bakanı, il sağlık müdürü ve başhekimin raporu gizlemeye devam ettiğini vurgulayan Büyükdeniz, “Depremden bugüne dek gecen 18 ayda çalışanların sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama, çalışma hakkı engellendi ve deprem sonrası sağlıklı bilgilendirmeler yapılmadı. Çevre illerden binlerce hastanın sevk edildiği hastanenin durumu, bizleri endişelendiriyor” ifadelerini kullandı. 

‘GÖZ GÖRE GÖRE ONLARCA İNSAN ÖLDÜ'

Konuya ilişkin bugün de hastanenin önünden çağrı yapacaklarını söyleyen Büyükdeniz, “Bir an önce raporu açıklayıp, önlemler alınana dek greve, oturma eylemlerine devam edeceğiz. Hastanenin İskenderun Devlet Hastanesi gibi olmaması için çabalıyoruz. İskenderun Devlet Hastanesi de SSK’den devredilen eski ve çürük bir hastaneydi, önlem almadılar. Göz göre göre onlarca insan öldü.  Yetkililer daha ne kadar sessiz kalacak bilmiyoruz ama biz susmayacağız” diye konuştu.