Deprem bölgesinde salgın hastalık alarmı
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te on kişilik ekiple incelemelerde bulundu.
Türkiye'yi yıkan depremlerin ardından iki ay geçmesine rağmen bölgede salgın hastalık tehlikesi devam ediyor. Halk sağlığı uzmanları deprem bölgesinde hijyen sorunun devam etmesi ve hava sıcaklığının artmasıyla birlikte salgın hastalıkların başlayabileceğine dikkat çekti.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te on kişilik ekiple incelemelerde bulundu. HASUDER bölgedeki incelemelerin ardından 6 Şubat 2023 Depremleri İkinci Ay Saha Raporu’nu yayımladı. Raporda depremin ardından iki ay geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın halen düzgün bir birinci basamak sağlık sistemini kuramadığını vurgulandı.
KADINLAR EN KIRILGAN GRUP
Bölgedeki gözlemlerini Cumhuriyet’e anlatan Kılıç, havaların giderek ısınmasıyla birlikte bit, pire, sivrisinek, hamamböceği gibi vektörlerle bulaşan hastalıklarda artış olabileceğine dikkat çekti. Kılıç, “Birçok ilde uyuz salgını var. Sağlık Bakanlığı’nın bu mevsim geçişlerinde çevresel vektörlerle ilgili ilaçlama yapmasını sağlaması lazım” dedi.
Sağlık açısından en sıkıntılı grupların kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler olduğunu belirten Kılıç, “Kadınlarda vajinal enfeksiyon, akıntı, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar görülüyor. Cinsel sağlık hizmetlerinde aksama olduğu için istenmeyen gebeliklerde de artış olacaktır. Kadınlar en kırılgan grup. Kadına yönelik şiddet vakaları da artabilir” değerlendirmesini yaptı.
GEZİCİ SAĞLIK HiZMETİ VERİLMELİ
Depremde hasar gören Aile Sağlığı Merkezleri nedeniyle birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilemediğini belirten Kılıç, “Çadır kentlerde ya da konteynerlerde revirler ya da aile sağlığı merkezleri kurulmalı. Bunların olmadığı yerde sağlık hizmetine ulaşılamıyor çünkü hastaneler kullanılamıyor. Gezici sağlık hizmetleri de verilmeye başlanması lazım. Bu şekilde konteynerlar dolaşılıp kadınlara yönelik eğitim verilmeli, riskler saptanmalı, erken tanı konulmalı” diye konuştu. İSTANBUL
RUH SAĞLIĞI HASTALIKLARI GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Raporda deprem bölgesindeki halk sağlığı sorunlarına ilişkin şu bilgiler yer aldı:
-Kadınlar yeterince hijyenik pede ve iç çamaşırına ulaşamamaktadır.
-İshal vakaları ve kalabalık yaşam alanlarındaki uyuz vakaları devam etmektedir.
-Tüm bağışıklama çalışmalarına karşın çocukluk çağı bulaşıcı hastalıkların ve COVID-19’un tekrar salgınlar yapması riski yüksektir.
-Bölgede en büyük hizmet açığı halen üreme sağlığı ve yaşlı sağlığı hizmetlerinde görülmektedir.
-Kadınlara yönelik aile planlaması danışmanlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla mücadele çalışmaları çok zayıf kalmaktadır.
-Yaşlı nüfus ve kronik hastalığı olanlar için düzenli bir izlem sistemi halen kurulamamıştır. Birçok hastanın düzenli ilaçlarını alamaması ölüm vakalarına yol açabilir.
-Bölge halkı için bir başka önemli sorun ise anksiyete, depresyon, post travmatik stres sendromu gibi ruh sağlığı hastalıklarının görülmeye başlamasıdır. Bu nedenle toplum ruh sağlığı alanında çalışmalar yapılmalı, ruh sağlığı hastalıklarının erken tanı ve tedavisi için bir sistem kurulmalıdır.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!