Burdur’da kimyasal maddeden zehirlendiği iddia edilen üç diyaliz hastası öldü: 'Bakanlık olayın üstünü örtmeye çalışıyor'

Burdur Devlet Hastanesi’nde 25 Mayıs’ta diyalize giren 33 hastadan 18’i rahatsızlandı. Hastalar tedavi altına alınırken o gün diyalize giren tüm hastalara ulaşıldı. Entübe edilen 14 hastadan üçü yaşamını yitirdi. Hastalar Mustafa Demir (70) ve Saniye Aksöz (88) dün toprağa verilirken 12 hasta taburcu edildi.

Yayınlanma: 30.05.2024 - 04:00
Burdur’da kimyasal maddeden zehirlendiği iddia edilen üç diyaliz hastası öldü: 'Bakanlık olayın üstünü örtmeye çalışıyor'
Abone Ol google-news

19 hastanın tedavisine devam edilirken CHP Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Samsun milletvekili Murat Çan ve Bursa milletvekili Kayıhan Pala’dan oluşan CHP heyeti, Burdur’a giderek olayın peşine düştü. Heyet, konuya ilişkin bilgi almada önlerine engellerin çıktığını kaydetti. Cumhuriyet’e konuşan Şahbaz, hastanenin su deposuna karışan bir kimyasal madde nedeniyle hastaların fenalaştığını kaydetti. Arıtma sisteminde bu kimyasala karşı bir arıtma unsuru olmadığını belirten Şahbaz, “Tam olarak arıtılamamış. Böyle bir şey olduğu farkedilememiş. Bunlar tabi güçlü iddialar. Bunu henüz kanıtlayabilmiş değiliz. O gün bunu kontrol edecek diyaliz teknikerlerinin görev yapmadığı, hafta içi görev yaptıkları da iddia ediliyor” dedi. Şahbaz, “Sabah ilk seansa girenler çok ağır etkilenmiş. İkinci seansa girenler de etkilenmiş ama o kadar ağır değil. Son olarak 4 hastanın entübe olarak takip edildiği söylenmişti. O hsatanelerden ikisi yaşamını yitirdi. Çok acı bir şey” ifadelerini kullandı.

HASTANE 5 AY ÖNCE AÇILMIŞ

Hastanenin seçim yatırımı gibi aceleyle açıldığını vurgulayan Şahbaz, “Burdur Devlet Hastanesi, 5 ay önce hizmete alınmış. Bu hastanede yapısal bir sıkıntı mı var? Sistemde bir yanlışlık mı var? Bir uygulama hatası mı var? Bir ihmal mi var, projede bir yanlışlık vardı da kontrol mü edilmedi?” dedi. Şahbaz, “Vali, bizimle görüşmeyi kabul etmedi. Bakanlıktan da açıklayıcı bir bilgi gelmedi. Kamuoyu da aydınlatılmıyor” ifadelerini kullandı. Şahbaz, “Bu hastaların devamlı diyaliz alması gerekiyor. Bundan sonra tedavileri nasıl devam edecek? Bu da planlanmalı. En yakın hastane Isparta’da” diye konuştu. Entübe edilen hastaları yerlerinde ziyaret edemediklerini kaydeden Şahbaz, “Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde tedavi gören bir hasta vardı. Hastane yönetimi, bizimle bilgi paylaşmamak için çok kaba bir şekilde yaklaştı. Hastaların takibini yapan hekimle görüşmek istedik. ‘Dilekçe yazın, cevabını veririz’ denildi. İdarenin tutumu son derece çirkindi. Bir şeyler saklanmaya çalışılıyor. Gündemden kaçırılmaya çalışılıyor. Bakanlık, olayın üstünü örtmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca Şahbaz, “Hayatta kalan hastalar, ağır bir zehirlenmeye maruz kaldıkları için bundan sonraki yaşamlarındaki sağlıkları konusunda da endişeliyiz” dedi. 

ANKARA TABİP ODASI'NDAN AÇIKLAMA

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Komisyonu da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

"Kamuoyuna ve basına yansıyan haberlere göre, Burdur Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde tedavi gören SDBY’li toplam 31 hastanın sağlığının hastanenin su deposuna karışan bir kimyasal madde nedeniyle bozulduğu tahmin ediliyor. Çevre illerde yoğun bakım  servislerinde tedavileri devam eden hastalarımızın durumunu takip etmeye  devam edeceğiz.vefat eden vatandaşlarımız yakınlarına başsağlığı dileriz."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler