Türk Dermatoloji Derneği uyardı: 'Hekim olmayan kişiler, ben silme işlemi yapıyor'

Türk Dermatoloji Derneği, son yıllarda sosyal medyada giderek artan sayıda “ben silme”, “ben temizliği”, “izsiz acısız ben silme”, “buharlaştırma ile ben silme” işlemlerine dikkat çekti.

Türk Dermatoloji Derneği uyardı: 'Hekim olmayan kişiler, ben silme işlemi yapıyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.11.2024 - 04:00

Türk Dermatoloji Derneği, Antalya'da düzenlenen 32.Dermatoloji Kongresi kapsamında yapıldığı basın toplantısında ben silme işlemi  ve benlere yapılan lazerlere dikkat çekişdi. Toplantıda konuşan Prof.Dr.Bengü Nisa Akay, "Son yıllarda sosyal medyada giderek artan sayıda 'ben silme, ben temizliği, izsiz acısız ben silme, buharlaştırma ile ben silme gibi reklamlar yapıldığını görmekteyiz. Bu tip reklamları yapanların büyük bir kısmı hekim olmayan kişilerdir" dedi.

 

'TANIMAK, HEKİM İÇİN BİLE ZOR'

Akay, "Benlerle ilişkili kansere melanom adı veriliyor. Melanom (kanserli ben) çocuklar dahil her yaşta görülebilen ve oldukça ölümcül seyreden bir kanserdir. Erken aşamadaki bir 'kanserli beni' çıplak gözle bakarak tanımak ve sıradan tehlikesiz diğer lezyonlardan ayırmak hekim için bile zordur. Doğru tanı için benler konusunda 'deneyimli hekim' olmak ve başlangıç düzeyinde de olsa dermoskop kullanabilmeyi öğrenmiş olmak gerekir" ifadelerini kullandı.

 

'HASTA İÇİN YAŞAMSAL RİSK'

Hekimin “kanserli bene” yapılmaması gereken bir işlemi yanlışlıkla yapması durumunda hasta için yaşamsal risk ve hekim açısından da yasal sorun oluşacağına dikkat çeken Akay, şunları kaydetti:

"Ancak insan sağlığı açısından çok daha vahim olan şudur: Bu tip reklam yapan 'hekim olmayan' kişiler bulunmaktadır. Bunlar çoğu zaman güzellik merkezi adı taşıyan iş yerleridir. Bu iş yerleri benlerle ilgili işlem yaptıklarına dair reklam yapmaktadırlar ancak yaptıkları işe dair herhangi bir kayıt oluşturmamaktadırlar. Hiçbir şekilde yetkileri olmadığı için, kayıt oluşturmaları zaten mümkün değildir. Dolayısıyla yaşamsal risk oluşturan ve insan hayatına kast etmek demek olan bu eylem karşılığında herhangi bir resmi yaptırım görmemektedirler. Hastaya zarar vermiş olsalar bile resmi kurumlar karşılarında hukuksal bir muhatap bulamamaktadır."

 

'BAKANLIK MÜDAHALE ETMELİ'

Akay, "Sağlık Bakanlığı’nca bu tip reklam veren 'hekim dışı' kişilerin sosyal medyada çok yakından izlenmesi ve gerekli müdahalenin ivedilikle yapılmasıdır. Hekim olanların da işlem yapabilme yetkisi ancak ben muayenesi ve dermoskopik inceleme eğitimi almış olanlara verilmelidir" dedi. Bundan ben tedavisini “sadece dermatolog  olan hekimler yapabilir” sonucu çıkmayacağını da vurgulayan Akay, "Sadece hekim olan ve ben tedavisi yapmak isteyenlerin bizlerle iş birliği yaparak 'eğitim' almaları gerektiği sonucu çıkar. Hangi branştan olursa olsun hiçbir hekim' benlerle ilgili eğitim almadan hiçbir lezyona lazer gibi cihaz işlemleri yapamamalıdır" diye konuştu.

Akay, "Çözüm en önemli olan yaklaşım da, topluma 'ben tedavisi' denen şeyin aslında nasıl bir risk içerebildiğini,  bir insanın bu tip işlemlerden ne kadar zarar görebileceğini çok net bir şekilde anlatmaktır. Akademisyen dermatologların bu konuda topluma bilgi verebilmek için artan oranda faaliyetler yürütmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. ANTALYA