Balcalı Hastanesi çözüm bekliyor... Prof. Dr. Ahmet Hilal: Hasta görmeden doktor olacaklar

Kahramanmaraş depremleri sonrasında meydana gelen 6.4 şiddetindeki Hatay depremi sonrası orta hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltılan Çukurova Üniversitesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin durumu belirsizliğini koruyor. Binanın durumunun ne olacağına ilişkin henüz net bir karar alınmazken süreci Cumhuriyet'e değerlendiren Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, "Geçici ve kalıcı çözüm üretilmesi gerekiyor. Aksi halde aksayan eğitimle öğrenciler hasta görmeden doktor olacak" dedi.

Balcalı Hastanesi çözüm bekliyor... Prof. Dr. Ahmet Hilal: Hasta görmeden doktor olacaklar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2023 - 03:00

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tetiklenen fay hattında 20 Şubat’ta meydana gelen 6.4 şiddetindeki Hatay depreminde hasar gören Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, 21 Şubat’ta boşaltıldı. Boşaltılan binaya ilişkin geçen 4 aylık zaman diliminde bir işlem yapılmazken tıp fakültesinde eğitim gören öğrenci ve doktorların durumu da belirsizliğini koruyor.

Cumhuriyet’e konuşan Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Balcalı Hastanesi sadece büyük bir hastane değildir. Akdeniz ve Güneydoğu bölgesinin en köklü referans hastanesidir" dedi. Geçici ve kalıcı çözüm üretilmesi gerekiyor. Aksi halde aksayan eğitimle öğrenciler hasta görmeden doktor olacak” dedi. 

‘TIP, USTA ÇIRAK İLİŞKİSİDİR’

Hastanede yaklaşık 700 uzmanlık öğrencisinin uzman hekim olmak için, 2000 tıp öğrencisinin ise hekim olmak için eğitim gördüğüne dikkat çeken Prof. Hilal, “Herkes bilmelidir ki tıp eğitimi hasta muayene etmeden, usta-çırak ilişkisinde ustasından görmeden, öğrenmeden olmaz. Böyle giderse öğrenciler hasta görmeden doktor olacaklar” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca’nın 28 Şubat’ta yaptığı “Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültemizin kadrosu, Balcalı hastanesinin tadilatı bitene kadar hizmetlerine Yüreğir Devlet Hastanesi’nde devam edecek” açıklamasını anımsatan Prof. Hilal, 4 aydır bu sözün gerçekleşmediğini belirtti. 

(Prof. Dr. Ahmet Hilal)

‘DEVLET İSTERSE YAPAR’

“Verilen sözün tutularak hastanenin bir bütün olarak devredilmesi, bu yapılmayacaksa eğitimin ve hizmetin Balcalı kampüsü içinde yapmanın koşullarının sağlanması gerektiğini” vurgulayan Prof. Hilal, “Pandemi döneminde İstanbul’da 45 günde hastane yapan devlet gücü isterse, güçlendirme çalışmalarını başlatır, yeterli donanıma sahip prefabrik hastanenin yapılmasını sağlar. Bunların yapılmaması ‘nitelikli hekim yetiştirilmesinin istenmemesi’ anlamına gelmektedir” dedi. Prof. Hilal sözlerini şu uyarıyla tamamladı:

“Balcalı Hastanesi çalışıyor zannediliyor aslında hastaneye kapasitesinin çok altında hizmet veriyor. Bu durum da hekim ve uzman hekim yetişmesinde yetersizliğe yol açıyor, aksatıyor. Bizim talebimiz hızla hastanemizin güçlendirilmesi, bu yapılana kadar da eğitim ve hizmetin devam edeceği prefabrik hastane(servis ve poliklinik) yapılması ya da Yüreğir Devlet Hastanesi’nin Ç.Ü. Tıp Fakültesi’ne geçici süre verilmesi.” 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon