Aylardır epilepsi ilacını bulamayan hastalar ve aileleri zor durumda

Epilepsi hastalarının kullandığı Clobazam etken maddeli ilaca aylardır ulaşılamıyor.

Aylardır epilepsi ilacını bulamayan hastalar ve aileleri zor durumda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.08.2024 - 04:00

İlaçta kriz giderek büyüyor. Epilepsi hastalarının kullandığı Clobazam etken maddeli ‘Frisium’ isimli ilaca aylardır ulaşılamıyor. Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) yurtdışından temin ettiği bu ilacın stokta olmaması nedeniyle aileler ve hasta çocuklar zor günler yaşıyor. Her epilepsi ilaçlarının her hastaya uygun olmadığını ve iyi gelen ilaçtan başka ilaca geçişin riskli olduğunu belirten aileler, ellerindeki ilaç bittiğinde ne yapacaklarını düşünüyor. Öte yandan aileler hastaların ilacı kullanmadığı takdirde nöbetlerinin arttığını ve bir an önce tedavilerinin devam etmesi gerektiğini belirtiyor. 

'‘ELİMDEKİ KUTU DA BİTTİ''

Epilepsi hastası oğlunun 14 senedir bu ilacı  kullandığını söyleyen anne Didem Çetin ilaç yokluğu nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti Cumhuriyet’e anlattı. 11 Temmuz’da parasını ödedeği ilaca ulaşamadığını belirten anne Çetin,  “Yeşil reçete kapsamında olan bu ilaca bir aydır ulaşamıyoruz. Bakanlık tarafından bize yapılan geri dönüşte 2 hafta ile 6 ay arasında stoğa geleceğini, net tarih veremeyeceklerini söylüyorlar. Yurtdışından da bu ilacı temin etmemiz mümkün değil. Günde 3 tane kullandığımız bu ilacın kutusu 10 gün gidiyor ve elimizdeki kutu da bitti. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, çaresiziz” dedi.

ÖDÜNÇ İLAÇ ALIYORLAR

İlaç bulamayan ailelerin bulduğu çözümlerden birisi de başka bir aileden ilacı ödünç almak. Anne Çetin de bu şekilde ilacı temin etmeye çalışan annelerden biri. Daha önce ilaç sıkıntısı yaşadıklarında epilepsi hastası kişilerin yakınlarıyla dayanışma içerisinde olarak ödünç ilaç aldıklarını söyleyen Çetin, şu an belirsiz bir yokluk olması nedeniyle kimsenin ilaç paylaşmadığını belirtti. 

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı’ndan Cumhuriyet’e yapılan açıklamada tedarik sorunu yaşandığını doğrulanarak, “Epilepsi  hastalığının tedavisinde kullanılan clobazam etkin maddeli 2 farklı ilaç (Apo-Clobazam ve Frisium) yurt dışından tedarik edilen ilaçlar içerisinde yer almaktadır. Frisium ticari isimli ilacın globaldeki ruhsatının başka bir firmaya devredilmesi nedeniyle yaşanan, kısa süreli tedarik sorununun çözümü için çalışmalar Kurumumuz ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yürütülmektedir. Bu kapsamda TEB, Frisium ticari isimli ilacın siparişini yurt dışından vermiş olup firmasının beyanına göre, söz konusu ilacın 1 hafta içerisinde ülkemize gelmesi beklenmektedir. Hastalarımızın ilaca erişiminin kesintisiz devam edebilmesi amacıyla alternatif bir diğer ilaç olan Apo-Clobazam için de yine TEB tarafından gerekli sipariş oluşturulmuştur. İlgili ilaç en kısa sürede temin edilerek hastalarımıza ulaştırılacaktır” denildi. 

''TEMİN SORUNU BİZDEN KAYNAKLI DEĞİL''

Konuya ilişkin Türk Eczacıları Birliği’nden yapılan açıklamada ise ilaç talebinin karşılanamadığı belirtilerek “Birliğimiz stoklarında bulunan 42 bin kutu civarı ilaç SGK’dan tarafımıza yollanan reçetelerin karşılanması için kullanılmış ancak halihazırda mevcut hastalarımıza Sosyal Güvenlik Kurulu tarafından iletilen reçetelerde eklenince talebi karşılama noktasında yetersiz kalmıştır. Frisium için firmadan aldığımız bilgiye göre 7 bin kutu ilaç 10-15 gün içinde Türkiye’ye gönderilmek üzere yola çıkmış olabileceği yönündedir. Birliğimiz hastaların ilaca erişiminin sağlanması noktasında gereken hassasiyeti ve aciliyeti göstermekte olup söz konusu ilacın temin sürecinde yaşanmakta olan sıkıntılar Birliğimizin çalışma süreçlerinin dışında nedenlerden kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verildi.


Etiketler: #epilepsi
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler