Aşı redlilerin sayısının katlanarak arttığına dikkat çeken uzmanlar uyardı

Aşı reddindeki artışa dikkat çeken TTB-AHEK Başkanı Kırımlı, “Bakanlık aşı reddinini tehlikeli bir boyuta ulaştığını kamuoyuyla paylaşmıyor” dedi.

Aşı redlilerin sayısının katlanarak arttığına dikkat çeken uzmanlar uyardı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.08.2024 - 04:00

Son yıllarda aşı reddi çığ gibi büyüyor, uzmanlar endişeleniyor. İl sağlık müdürlüklerinin, aile hekimliklerinden aşı redlerine yönelik istediği belge “çocuklarına aşı yaptırmak istemeyenlerin sayısının” tehlikeli boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) İstanbul’da aylık yaklaşık 10 bin aile hekimliğine kayıtlı çocuğun aşısının yapılamadığını bildirdi. Cumhuriyet’e konuşan TTB-AHEK Başkanı Emrah Kırımlı, şunları kaydetti:

“Biz aşıyı yapamadığımız zaman  il sağlık müdürlüklerine bilgi veriyoruz. Çocuk hasta veya  yurt dışında, aşıyı başka yerde yaptırmış olabilir, ailesi aşıyı reddediyor olabilir diye her aşı için 10 sayfa kağıt doldurarak belgeleri toplayıp gönderiyoruz. Onlar kontrol ediyorlar. Sonra da kabul edip etmediklerini kendi internet sitelerinde yayımlıyorlar. Biz böylelikle bütün illerde kaç doz aşı yapılmamış görebiliyoruz. Buna baktığımızda İstanbul’da 17 bin doza yakın aşının yapılmadığını görüyoruz. Bunların yüzde 90’ı aşı redli. Bu da yüzde 5’lik nüfusa denk geliyor. Aşı reddi çok artmış durumda.”

‘ÇOCUKLAR ÖLÜYOR’

Deprem illerinde yüzde 10 civarı aşı reddi olduğunu kaydeden Kırımlı, “TTB’nin 18. ay deprem raporunda da aşı olmama durumunun yüksek olduğu görülüyor. Orada sağlık durumu da çöktüğü için aşıya ulaşamamada bir sorun var” dedi. Kırımlı, “Toplumsal bağışıklığı sağlamak için aşılamamızın yüzde 97’nin üzerinde olması lazım. Zaten Sağlık Bakanlığı, bunun altına düşersek bize ceza veriyor. 100 aşının 97’sini yapmak zorundayız. Biz toplumsal bağışıklığımızı kaybetmiş durumdayız” ifadelerini kullandı. Kayıtlı olmayan, mülteci,sığınmacı aşısızların sayısının hiç bilinmediğini söyleyen Kırımlı, “2016 yılının verileriyle kıyaslandığında aşı olmama oranı 7 kat artmış. Bu yüzden karşımıza Orta Çağ hastalıkları dediğimiz kızamık, kabakulak ve boğmaca çıkıyor. Çocuklar ölüyor. Önce çocuk diyerek bütün köpekleri katledebiliyorlar yalan yanlış haberlerle ama aşı olmadığı için çocuklar ölüyor” diye konuştu. 

‘OLMAK İSTEYENE DE AŞI YOK’

Kırımlı, “Daha 3 ay önce Diyarbakır’da 3 çocuk öldü. Bilinen bu. Bakanlık aşı reddinini tehlikeli bir boyuta ulaştığını kamuoyuyla paylaşmıyor. Zaten hepatit B ve tetanos aşısını göndermiyorlar, yok ellerinde. Aşının elimize geçmesi anca Eylül’ün sonunu bulur. Olmak istemeyen çok, olmak isteyene de aşı yok” değerlendirmesinde bulundu. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve mevcut Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun “Kendi aşımızı üreteceğiz” vaadine de işaret eden Kırımlı, “6 ayda olmayan aşılar üretiliyor. Uzay teknolojisi değil. Astronota verdikleri 50 milyon dolarla aşı üretebilirdik. 2 ay sonra grip başlayacak, yine aynı hikaye” dedi. Kırımlı, “Bakanlık toplumdaki aşı tereddütünü gidermeli, aşı reddinin tehlikesini anlatmalı” ifadelerini kullandı. 


Etiketler: #aşı reddi
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler