Adıyaman’da sağlık hizmetleri çöktü; şebeke suları kirli, hastalıklar daha da arttı

Deprem öncesi yapımı biten, 2024 Mart ayında açılışı yapılması gereken ve eylülde açılacağı söylenen kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesine dikkat çeken SES Adıyaman Şube Eş Başkanı Halil İbrahim Aydın, “Depremin üzerinden 19 ay geçmiş ancak halen açılışı yapılmayan bir hastane var" dedi.

Adıyaman’da sağlık hizmetleri çöktü; şebeke suları kirli, hastalıklar daha da arttı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.08.2024 - 04:00

Kahramanmaraş merkezli 6 şubat depremlerinin ağır yıkıma uğrattığı illerden biri olan Adıyaman’da yaşam normale dönemiyor. Yurttaşlar en çok sağlık hizmetlerine ulaşmakta güçlük yaşıyor. Bölgenin sağlık sorularını Cumhuriyet’e aktaran Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman Şube Eş Başkanı Halil İbrahim Aydın, “Adıyaman merkezde 1 aile sağlığı merkezi (ASM) yıkıldı, 8 tane ASM ağır hasar aldı. Adıyaman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve diş hekimliği fakültesi ağır hasar aldı. İl sağlık müdürlüğünün binası yıkıldı. 400 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi ve 12 tane ASM hasar almadı. Ağır hasarlı olan 3 ASM’nin yerine prefabrik ASM yapıldı, 5 ASM de konteyner de hizmet vermektedir. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi 400 yataklı eğitim ve araştırma hastanesinin 1 branşının koridorunda hizmet vermekte. İl sağlık müdürlüğü 1 No’lu ve 3 No’lu ASM’de hizmet vermektedir” dedi. 

‘GEBE KADINLAR DAR KORİDORDA SAATLERCE BEKLİYORLAR’

Deprem öncesi yapımı biten, 2023 Kasım ve Aralık, daha sonra da 2024 Mart ayında açılışı yapılması gereken ve eylülde açılacağı söylenen Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne dikkat çeken Aydın, “Depremin üzerinden 18 ay geçmiş ancak halen açılışı yapılmayan bir hastane var. Şu an bir ilin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, bir hastanenin bir koridoruna sıkıştırılmış durumda. Doğum oranı yüksek olan ve depremden dolayı çocukların hastalanma riskinin yüksek olduğu bir yerde Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yok. Gebe kadınlar dar, sıkışmış bir koridorda saatlerce bekliyorlar. Günlerce sıra bulamıyorlar, sıra bulduklarında da sıra bekleme sırasında ciddi sorunlar yaşamaktadırlar” ifadelerini kullandı.

‘ENGELLİLER İL DIŞINDA TEDAVİ GÖRÜYOR’

Aydın “Eski devlet hastanesinin yerinde depremden önce temeli kazılan bir 150 yataklı devlet hastanesi vardı, şu an sadece zemin katı bitmiş durumda. Hastanenin ihalesini alan firma, aynı zamanda TOKİ konutlarının da ihalesini almış. Bu firma almış olduğu konutları bitirmek üzere ancak hastanenin 2 yılda sadece zemin katı bitmiş durumda” diye konuştu. Depremden sonra ilk hizmete geçmesi gereken ve alt yapısı güçlendirilmesi gerekenin sağlık kurumları olduğunun altını çizen Aydın, “Adıyaman’da bugün en kötü durumda olan kurumlar, sağlık kurumlarıdır. Aynı zamanda Adıyaman’da deprem ile birçok yuttaş engelli oldu. Bunların çoğu, halen il dışında tedavi görüyor. Sağlık alt yapısının yetersizliğinden dolayı memleketlerine gelemiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

‘GELEN HEKİMLER, HEMEN GİDİYOR’

Aydın, “Sağlık alt yapı eksikliği ile birlikte Adıyaman’da birçok branşta uzman hekim eksikliği bulunmaktadır. Özelikle de göz, kulak, burun, boğaz ve cildiyede eksiklikler var. Çocuk allerjisi, çocuk nefrolojisi gibi özel dal branşlarında eksiklikler bulunmaktadır. Gelen hekimler de hemen gitmektedirler. İlimize gelen bir hekimi Adıyaman’da nasıl tutabilmeliyiz bunu düşünmemiz gerekiyor” dedi.

‘ŞEBEKE SUYU KİRLİ AKIYOR’

Kentin sağlık durumunu ilgilendiren bir başka konunun konteyner kentlerin yapısı olduğunu söyleyen Aydın, “Konteyner kentler, şu an bir hastalık alanı durumdadır. Beslenmeden insanın ruh yapısına kadar birçok sağlık durumunu etkilemektedir. Konteynerlerin alt yapı yetersizliğinden dolayı lağım suları ciddi sorun teşkil etmektedir. Konteyner kentlerde düzenli bir şekilde sular akmamaktadır. Çevre düzenlemesi ve çevre temizliği de yok” ifadelerini kullandı. Aydın, “Şebeke sularının içilebilir durumuna yönelik hiçbir resmi kurum tarafında daha herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu insanlar, şebeke suyu içiyor. Bir ay önce Adıyaman’da salgın hastalık vardı. Bu salgın hastalık, şebeke sularından kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman şebeke suyunun kirli aktığını çıplak gözle bile görebiliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler