Mardin’in el sanatları çocuklara emanet
Süryani Katolik Patrikhanesi olarak 1895’te yaptırılan ve 2000 yılında restore edilerek hizmete açılan Mardin Müzesi, “Tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer” kimliğini aşarak, bireyi, aileyi, okulu, toplumu, etkinlikler kapsamında bir araya getiriyor.
Toplumdaki sosyalleşmeyi sağlayan bir mekân haline gelen müzede yetişkinler ve çocuklar için çeşitli eğitimler düzenleniyor. Müzede gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında sikke basma, kök boya baskı, cam altı boyama, ebru, seramik ve çömlek yapımı gibi birçok atölye çalışmaları yapılıyor.
ATÖLYELERE İLGİ BÜYÜK
Müzede görev yapan “unutulmaya yüz tutmuş el sanatları” öğretmeni Selva Üren, özellikle anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin etkinliklere yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
Cumhuriyet’e konuşan Üren, “Amacımız kültürümüze ilişkin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını, çocuklarımıza öğreterek sürdürülebilir hale getirmek. Örneğin kök boya baskısı atölyemizde çocuklara, öncelikle kök boyanın nasıl elde edildiğini, hangi bitkilerin boyaya dönüştüğünü anlatıyoruz. Ardından Mardin’e özgü yöresel desenlerle işlenmiş ahşap kalıplarımızla pamuk kumaş üzerine baskı yapmayı öğretiyoruz. Atölyelerde yaptıkları çalışmaları giderken onlara hediye ediyoruz. Hepsi müzemizden mutlu ve bir el sanatını öğrenmiş olarak ayrılıyorlar” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...