Cumhuriyetin 100. yılına armağan: Artı 700

Lale-Cengiz Akıncı çiftinin, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne (İRHM) Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak bağışladığı 700 eserlik koleksiyonun ilk seçkisi sanatseverlerle buluştu.

Cumhuriyetin 100. yılına armağan: Artı 700
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2023 - 04:00

Lale-Cengiz Akıncı çifti, İstanbul Resim ve Heykel Mu¨zesi’ne (İRHM) Cumhuriyet’in 100. yılına armağan olarak 700 eserlik bir koleksiyon bağışladı. Koleksiyon bağışının ilk bölu¨mu¨nden seçili eserlerle hazırlanan sergi, 2 Eylül’de açıldı. Ku¨ratörlu¨ğu¨nu¨ Ali Kayaalp’in, koleksiyon sanat danışmanlığını Ebru Nalan Su¨lu¨n’u¨n u¨stlendiği sergi, 31 Ekim’e kadar gezilebilecek. Çoğunlukla Akademi mezunu sanatçıların yer aldığı koleksiyon, ağırlıklı olarak 1930’lar sonrasını kapsayan ve farklı dönemleri temsil eden peyzaj ve natu¨rmortlar, figu¨ratif ve soyut eserler, baskı resimler ile değişik teknikleri bir araya getiren desenler, heykel, seramik ve cam eserlerden oluşuyor.

'YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR...’

1 Eylül’de yapılan sergi açılışına, Lale ve Cengiz Akıncı çifti ile birlikte Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, İRHM Müdürü Hasan Karakaya, İstanbul Valisi Davut Gül'ün eşi Gülden Gül ile sanatseverler katıldı. Açılışta konuşan koleksiyoner Lale Akıncı, koleksiyondaki her eserin hak ettiği saygıyı taşıdığını ancak bir bütün içerisinde değerlendirildiğinde her birine farklı bir anlamın yüklenebileceğini söyleyerek “Yani 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine' sözü burada tam da yerini buluyor. Ortak bir sevgiyle toplanmış bu eserleri bir arada tutacak İRHM yetkililerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Lale Akıncı’nın ardından konuşan Cengiz Akıncı da “Ulu Önder Atatürk’ün Türk milletine hediyesi olan ve yönetimi MSGSÜ’ye bırakılan İRHM, bizim açımızdan çok başka bir anlam kazanmaktadır. Bu nedenden ötürü bu yapıtlar, gerçek anlamda layık oldukları çatının, müzenin koruyucu kanatları altında güvencededir” dedi.

NAİLE AKINCI SANAT ÖDÜLÜ İLK SAHİBİNİ BULDU

Akıncı çifti, İHRM’ye yapılan bağışın yanı sıra ressam Naile Akıncı’nın anısına “Naile Akıncı Sanat Ödülü ve Yüksek Lisans Bursu”nu da yaşama geçirdi. MSGSÜ Resim Bölümü’nde öğrenim gören kız öğrenciler arasından mezuniyet sınavlarında gösterdiği başarı gözetilerek yapılan seçim sonucunda ilk ödül ve burs Berrin Cirit’in oldu. Cirit ödülünü, MSGÜ Rektörü İnci’nin elinden aldı.

‘BELKİ BİR BAĞIŞÇI MİKROFON BAĞIŞLAR’

Açılışın en dikkat çeken ayrıntısı, kürsüde konuşmacıların sesini duyurabilecek bir mikrofonun bulunmamasıydı. Rektör Elçi konuşmasının sonunda bu konuya açıklık getirdi. Konuşmasında İRHM’nin büyük sermayeler olmadan, olanaksızlıklar içerisinde bugünlere geldiğini belirten Elçi, “Daha önce burada bir mikrofon ve iki ayrı kolon (ses sistemi) vardı. Müze müdürümüz Hasan Karakaya’ya ‘Yakışıyor mu bu sanat eserlerine bu ses sistemi?’ dedim. O da ‘Hocam bütçem yok, bu kadarı’ dedi. Ben de ‘Kaldırın o zaman. Bağırarak konuşalım da görsünler. Belki bir hayırsever çıkar, ‘Ben buranın ses sistemini yapıyorum’ der’ dedim” diye konuştu.

1.5 YÜZYILLIK KOLEKSİYON

Serginin küratörü MSGSÜ öğretim üyesi Dr. Ali Kayaalp, çok zengin bir koleksiyonun okula bağışlanmasından dolayı şanslı olduklarını belirterek “Cengiz Bey’in resme olan ilgisi rahmetli annesi Naile Akıncı’nın akademi mezunu, iyi ve önemli bir ressam olmasıyla ve desteğiyle başlıyor. Kendisi de yıllar içinde taş üstüne taş koyarak bu zevki geliştirmiş dolayısıyla ortaya böyle zengin bir koleksiyon çıkmış. 1882 tarihli, Halil Paşa imzalı desen ile başlayan koleksiyonun 1,5 asırlık geniş bir skalası var” şeklinde konuştu. Kayaalp, üç kısma ayrılan serginin seramik ve cam eserlerden oluşan ikinci aşamasının ise 2024 yılında açılacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler