Çayırhan’daki işçilerin yeraltındaki direnişi devam ederken ÖİB’den itiraf geldi: İhaleyi kim alırsa 72 ayda ödeyecek

Teklif verme süresi dün dolan Çayırhan Termik Santralı ihalesiyle ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığı duyuru yaptı. Buna göre ihaleyi alan firma, yüzde 20’si peşin 72 ay vadeli ödeme yapabilecek.

Çayırhan’daki işçilerin yeraltındaki direnişi devam ederken ÖİB’den itiraf geldi: İhaleyi kim alırsa 72 ayda ödeyecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.03.2025 - 04:00

İhalede son teklif verme günü dündü. Madendeki işçiler yeraltında süreci takip etti. Madenin girişinde eylem yapan işçiler de sık sık, “erteleme yetmez, satışı iptal et; enerji, maden vatandır, vatan satılmaz; direne direne kazanacağız; işçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. Tepkiler karşısında ÖİB dün ihaleye yönelik yeni duyuru yayınladı. Duyuruda, santral ve maden sahalarında daimi işçi statüsünde kamu personeli bulunmadığı, santral işletmesinde 770 personel çalıştığı, bunların 750’sinin hizmet alımı yapılan firma çalışanları olduğunu savundu. Kömür madeninin ise rödovans sözleşmesi kapsamında Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) tarafından işletildiğini belirten ÖİB, KİAŞ’ın da çoğunluk payları özel sektöre ait bir şirket olduğunu, kömür madenindeki bin 224 çalışanının da KİAŞ’a bağlı çalıştığını bildirdi. 

BU NASIL ÖZELLEŞTİRME?

Buna karşın KİAŞ’ın sitesinde ise, Kömür İşletmeleri A.Ş’nin 1957 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun bir iştiraki olarak kurulduğu belirtiliyor. Ayrıca bu duyuru dikkate alınırsa ÖİB, “çoğunluk payları özel sektöre ait bir şirket” tarafından işletilen madeni özelleştirmeyi çalışıyor. Bunun da çelişki yarattığına dikkat çekiliyor.   

MEVCUT İŞÇİYE GARANTİ YOK!

Sendikaların önerileri dikkate alınarak ihalede bazı düzenlemeler yapıldığına işaret eden ÖİB, santral ve maden sahasında 5 yıl süreyle asgari 2 bin 50 çalışan şartı sağlanacağını, çalışanın işten ayrılması durumunda dahi lojmanda 1 yıl süre ile oturma hakkı verileceğini, ihaleye konu sahaların daraltılarak üretim faaliyetlerini aksatmayacak alanların ihale kapsamı dışına çıkarıldığını bildirdi. Bu arada santral ve maden sahasında 5 yıl süreyle en az 2 bin 50 çalışan şartı sağlanacağı belirtildi ancak bunlardan ne kadarının mevcut çalışanlar olacağı hakkında bir garanti verilmedi.  

72 AYDA ÖDEME

Duyuruya göre, vadeli ödeme yapmak isteyen yatırımcılar ihale bedelinin yüzde 20’sini peşin ödemek kaydıyla 72 ay vadeli ödeme yapabilecek. Vadeye bırakılan tutar için ise vade farkı tahsil edilecek. İhalede muhammen bedel ilan edilmezken, nihai pazarlık ve açık artırma görüşmeleri neticesinde yatırımcılardan gelen tekliflerin idare tarafından belirlenen değerin altında olması durumunda ihalenin iptal edileceği bildirildi. Ancak “idare tarafından belirlenen değerin” ne olacağı hakkında bilgi verilmedi.  

ALIM GARANTİSİ YOK

İhalede devletin herhangi bir elektrik alım garantisi bulunmadığı, alıcının, tamamen piyasa koşullarında elektrik üretimi ve satışı yapacağı dile getirildi. 

‘BU İŞTEN VAZGEÇİN’

Bu arada Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da iftarı işçilerle birlikte yaptı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da iftara katıldı. Türk-İş Başkanı Atalay, özelleştirmenin Nallıhan, Beypazarı ve Çayırhan olmak üzere geniş bir alanı etkileyeceğine işaret ederek, “Bir bölgenin dörtte üçünü satıyorlar. Türkçesi bu. Bu bölge Ankara’nın en verimli arazilerinin bulunduğu yer” dedi. Özelleştirmenin doğru bir yol olmadığını dile getiren Atalay, “Bu işten vazgeçin diyoruz. Devletin en tepesinden, özelleştirme idaresindeki memura kadar herkes neyin ne olduğunu biliyor. Bu sadece bizim 2-3 bin işçiyi ilgilendirmiyor. Buradaki kasabı, bakkalı ilgilendiriyor. Buradaki hastaneler satılıyor, camiler satılıyor, spor tesisleri satılıyor yani gördüğünüz görmediğiniz alanlar satılıyor. Bu yol doğru bir yol değil. Bu işten vazgeçin” diye konuştu. Atalay, özelleştirmelerin yeni olmadığını, 40 yıldır bazılarının “az”, bazılarının ise “çok” sattığını söyledi.

‘ZORDAYIZ, GEÇİNEMİYORUZ’

 “Zannediyorum Sayın Şimşek’e (Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek) nasip oldu, en çok satanların başında geliyor” diyen Atalay, şöyle devam etti:

“Bu ülkede iyi iş yaparsan iyi anılırsın, kötü iş yaparsan 30 sene sonra, 40 sene sonra keser döner sap döner gün gelir hesap döner... Ekonomik sıkıntı var ülkede. Bunu işçiler, emekliler, işsizler ödüyor... Bedel ödeniyorsa bu ülkede, beraber ödeyelim. Bedel dar gelirlinin üstüne yüklenmesin. Zorlanıyoruz, taşıyamıyoruz. Zordayız, geçinemiyoruz.”

Atalay, 3 aydır çalışanların ücretini ödemeyen bir firmanın da ihaleye gireceğine dikkat çekti.