Öğrenmek zorlaştığında nasıl bir yol izlemelisiniz?

Doğru methodlarla çalışıldığında öğrenmek hayatın kaçınılmaz ve en zevkli parçası haline gelir. İster yeni bil dil öğrenin isterseniz önemli bir sınava hazırlanın. Bilgi alanınızı genişletmeye hızlı bir başlangıç ​​yaparak, verimliliğinizi arttırmak istiyorsanız, bu taktikler tam size göre...

Öğrenmek zorlaştığında nasıl bir yol izlemelisiniz?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.03.2023 - 16:46

Hayatın belirli noktalarında öğrenmek zorunda olduğunuz birçok zorlayıcı konuyla karşılarsınız. İnsan yaş aldıkça öğrenme kapasitesi zayıflar çünkü beyinde öğrenme için gerekli olan sinir hücreleri stres nedeniyle büzüşür ve şekillenme özelliğini yitirir.

Oysaki 0 ila 7 yaş arası beyin bir süngerdir, etrafımızdaki insanların davranış ve tutumlarını gözlemler ve taklit ederiz böylece osmoz yoluyla öğreniriz. Bu yıllarda öğrendiğimiz her şey bizim bir parçamız haline gelir, 7 yaşından itibaren öğrenme daha yapılandırılmış ve daha az doğal hale gelir.

7 yaşından sonra, yapılandırılmış akıl yürütmeyi formüle edebiliriz ve öğrendiğimiz her şey zaten bildiklerimizle çatışır. Peki, yaşamın belli bir yerinde öğrenmeyi nasıl kolaylaştırabilir, bilgileri bir parçamız haline getirebiliriz?

  • DOĞRU ÇALIŞMA SİSTEMİNİ BULUN

Doğru bir çalışma yöntemi, bir kavramın veya bir konunun kesin olarak öğrenilmesine giden güvenli yolunuzdur. Saatlerce çalışıp, verim alamayanlardansanız, yüksek ihtimalle yanlış bir sistem üzerinden ilerliyorsunuz. Doğru çalışma sisteminizi bulmanızın ana nedeni, daha az çalışarak daha çok verim almanıza yarar sağlamasıdır. Böylece daha kısa sürede daha çok şey öğrenirsiniz.

  • YETKİNLİĞİNİZE GÖRE HAREKET EDİN

Doğru sistemi bulmaya odaklanırken, eğilimlerinizi öğrenmeye çalışın. Neye yatkınlığınız varsa onun üzerine gidin. Hafızanızın türünü anlamak, size hitap eden doğru tekniklerle çalışmanıza büyük oranda fayda sağlar. Örneğin, fotoğrafik hafıza görüntüleri, metinleri, şekilleri ve renkleri ezberlemeyi kolaylaştırırken, işitsel hafıza ses dizilerinin ezberlenmesine dayanır.

  • 3 ETKİLİ YASA NE DİYOR?

Amerikalı psikolog Edward Lee Thorndike tarafından geliştirmiş öğrenme üzerine etkili 3 yasa vardır; hazırlık yasası, egzersiz yasası ve etki yasası. Bu teknik, öğrendiğiniz bilgileri sindirmenizi kolaylaştıran ve destekleyen bir öğrenme süreci elde etmenize fayda sağlar.

  1. Hazırlık yasası, öğrenmeye en hazır olduğunuz zaman olarak açıklanabilir. Gürültülü bir ortamdaysanız ya da kendinizi pek iyi hissetmiyorsanız, çalışmak için mükemmel koşulları yaratmanıza izin verin. Sadece çalışmak için masa başına oturmaktansa motivasyonunuzu doğru koordine edip, hareket edin.
  2. Egzersiz yasası, öğrenmek için en tutarlı yöntemin pratik olduğunu vurgular. En çok tekrarlanan bilgi, kavram ve eylemler en iyi   öğrenilenlerdir, dolayısıyla öğrenme yönteminizin temeli pratik olmalıdır.
  3. Son olarak etki yasası ise öğrendiklerinizi olumlu duygularla hazmetmeniz anlamına gelir. Öğrenme süreci, olumlu duyumlarla ilişkilendirildiğinde kolaylaşırken, olumsuz duyumlarla ilişkilendirildiğinde yavaşlar veya durur. Bu noktada çalışma sisteminizi ödüllendirici ve olumlu bir bakış açısıyla şekillendirmeniz oldukça faydalı olacaktır.

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler