Filistin’in toprak meselesini araştıran Teyit, En Yüksek Etki Ödülü’nü kazandı
2016’dan bu yana internetteki yanlış bilgi sorunuyla mücadele eden doğrulama platformu Teyit, ‘Filistin halkının toprak sattığı iddiasıyla ilgili neler biliniyor?’ başlıklı araştırmasıyla Global Fact’de En Yüksek Etki Ödülü’nü kazandı. Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağı tarafından her yıl düzenli olarak yapılan zirvenin 11’incisi 26-28 Haziran’da Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirildi.
Dijitalin yaygınlaşmasıyla birlikte bilgiye erişmek yalnızca birkaç saniyemizi alırken, yanlış bilginin yayılması da aynı hızla tetikleniyor. Dünyadaki yanlış bilgi havuzuna karşı küresel mücadelede gerçek bilgi savunucularını desteklemek için kurulan Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağı (IFCN) ise 2014’den bu yana her yıl düzenlediği Global Fact’in 11’incisini Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirdi. 26-28 Haziran tarihlerinde yapılan zirveye dünyanın dört bir yanından 500’den fazla teyit organizasyonu katıldı. Dört kategoride toplam 113 başvuru yapıldığı ödül töreninde, doğrulama platformu Teyit de ‘Filistin halkının toprak sattığı iddiasıyla ilgili neler biliniyor?’ başlıklı araştırmasıyla En Yüksek Etki Ödülü’nü kazandı.
“BU ÖDÜL, MESELELERE FARKLI PERSPEKİFLERDEN BAKMANIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”
İsrail - Filistin çatışmasına ilişkin tarihsel sorunlar ve iddialardan biri olarak, son dönemde tekrar dünya gündemine oturan Filistin halkının topraklarını satması meselesine ilişkin araştırma metninin yazarı Teyitçi Öyküm Hüma Keskin, konuya dair şu açıklamada bulundu: “İsrail ve Filistin savaşı başladıktan sonra yeniden iddia edilen “Filistinliler zaten kendi topraklarını sattı, bugün olanlar müstahak” gibi söylemler, yazı işleri ekibi olarak bu konuya eğilmemiz gerektiğini hissettirdi. Bu iddiayı araştırırken doğru ya da yanlış gibi kesin bir sonuca varamayacağımızı biliyorduk. Ancak, anlatılması gereken çok şey vardı. Bu araştırmanın ödüle layık görülmesi, bize meseleye farklı perspektiflerden bakmanın ve tarafsız olmanın gücünü bir kez daha gösterdi. Bizi bu ödüle layık gören dünyanın her yerindeki teyitçilere ve bu yazıyı yazmama olanak tanıyan bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
ARAŞTIRMAYA GÖRE, TOPRAK SATIŞLARININ İSRAIL DEVLETİ’NİN KURULUŞUYLA DOĞRUDAN İLGİSİ YOK
Toprak satışlarının İsrail Devleti’nin kuruluşuyla doğrudan bir ilgisi olmadığını saptayan Teyitçi Öyküm Hüma Keskin, araştırmasında verilerin İsrail’in kurulduğu tarihlerde toprak mülkiyetinin sadece %6 ila 7’sinin Yahudilere ait olduğunu ve çoğunluğunun Arap topluluklarının himayesinde bulunduğunu belirtiyor. Yahudi halkının yerleşim alanının genişlemesindeki esas sebebin, Filistinlilerin kendi rızasıyla topraklarını satması değil; saldırılar nedeniyle Filistinlilerin kitleler halinde yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıkları olduğunu ortaya koyuyor.
“EN ÖNEMLİ ŞEHİR EFSANELERİNDEN BİRİNİ ANLAMAYA ÇALIŞTIK”
Altı tema etrafında 60’dan fazla oturumun yapıldığı Global Fact 11’de Teyit adına ödülü alan Emre İlkan Saklıca ise araştırma hakkında "Bu yazıyla o çatışmaya dair en önemli şehir efsanelerinden birini anlamaya çalıştık” ifadelerini kullandı. ‘Filistinlilerin toprak sattığı iddiası’ konulu araştırmasıyla bir başarıya daha imza atan teyit.org, 2016’dan bu yana internetteki şüpheli bilgileri inceliyor, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için eğitim faaliyetleri yürütüyor. Farklı aktörleri bir araya getirerek yanlış bilgi sorununa yönelik sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Berat Albayrak hakkında yeni iddia
- Ülkü Ocakları'ndan protesto: MHP'li başkandan tehdit!
- Motorcular şikayetçi oldu!
- İşte 150 bin liranın aylık getirisi...
- 'Soba' faciasında annenin ifadesi ortaya çıktı
- Nasuh Mahruki'den ilk açıklama Cumhuriyet'e
- İlk çıktığında Bitcoin'e 100 TL yatırmış olsaydınız!
- Cep telefonunuzun izlendiğini nasıl anlarsınız?
- Özel'den asgari ücret için açık çağrı
- Bahçeli'nin azarladığı gazeteci konuştu