Zorunluyu gören uzlaştı!

Zorunlu arabulucu uygulamasında ilk 25 günde anlaşma oranı yüzde 73 oldu. Mahkeme masrafları ve yargılama sürelerinin uzunluğu nedeniyle işçiler uzlaşmak zorunda kalıyor.

Zorunluyu gören uzlaştı!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.01.2018 - 23:26

İşçi-işveren uyuşmazlığında 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen arabuluculukta uzlaşma oranı yüzde 73 oldu. Arabuluculara taşınan 3 bin 271 uyuşmazlıktan 2 bin 403’ü anlaşma ile sonuçlandı. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın gazetemize verdiği bilgilere göre, uygulamanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak’tan bu yana adliyelerde kurulan arabuluculuk bürolarına 19 bin 603 başvuru yapıldı.

Bürolar tarafından gerçekleştirilen görevlendirmelerin ardından arabulucular, işçi ve işvereni görüşmelere çağırdı. Uygulamanın yürürlüğe girdiği 25 gün içinde sonuçlanan 3 bin 271 uyuşmazlıktan 2 bin 403’ü anlaşma ile sonlandı. Uyuşmazlıklardan 868’inde ise işçi ve işveren uzlaşamadı. Bakanlık yetkilisi, diğer başvurularda görüşmelerin sürdüğünü, tarafların en fazla dört gün içinde anlaştığını, uzun süren mahkeme süreçlerinin yerine tarafların kazançlı çıktığını dile getirdi. Türkiye’de mahkeme süreçlerinin çok uzun olduğunu ve mahkeme masraflarının da yüksek olduğunu hatırlatan Bakanlık yetkilisi, uygulama sayesinde uyuşmazlıkların kısa sürede çözülebildiğini söyledi. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Avukat Onur Güneş ise Zorunlu Arabuluculuk ile işçilerin hak ettiğinden azına razı edilmeye çalışıldığını, adaletin mahkemelerden kişilerin üzerine atıldığını belirterek uygulamayı eleştirdi. Yargılama süreçlerinin uzunluğu ve mahkeme masraflarının yüksekliği nedeniyle işçilerin mecburen uzlaşma yoluna gittiğine dikkat çeken Güneş, birçok örnekte işçilerin hakkı olanın yarısına evet demek zorunda kaldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon