Zonguldak'ta taşeron işçilerin kadro eylemi
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) çalışan 138 taşeron işçinin, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve daimi kadroya geçmek için geçen Cuma günü başlattıkları eylem sürüyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca özelleştirilerek Aralık 2014'te Bereket Grubu'na ait Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devredilen ÇATES'te çalışan 138 taşeron işçi, ücretlerinde iyileştirme yapılması ve daimi kadroya geçmek için geçen Cuma günü akşam saatlerinde eylem başlattı.
Santral önünde kurdukları çadırda gece-gündüz ateş yakarak nöbet tutan işçilere, aileleri ve sivil toplum örgütleri de destek veriyor. 80 yaşındaki Emine Durmuş da oğlu ve işçilerle çadırda bekliyor. 4 çocuk ve 4 torunu bulunan Emine Durmuş, işçiler eylem yaparken evde duramadığını ve vicdanının sızladığını belirterek, "Dayanamıyorum. Çocuklarım, torunlarım için ben buradayım. Oğluma destek için buradayım. Burada eylem yapanlara iş verilsin, 4 gündür bu çocuklar boşta, işsiz" dedi.
41 yaşındaki Mehmet Durmuş ise haklarını almak için eylem yaptıklarını belirterek, "3 aydan bu yana maaş alamıyoruz. 1 yıllık kıdem tazminatım içeride duruyor. Bizim tek derdimiz kadroya geçmek. Biz hepimiz kadro istiyoruz. Annem de bize destek için geliyor" dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticileri de bugün işçilere destek verdi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, bünyesinde yüzlerce işçi bulunan bir firmanın 138 işçiyi taşeron firmadan çalıştırmasını ve aylarca maaşlarını vermemesini kabul edemediklerini söyledi. GMİS olarak geçmişten bugüne kadar taşeronlaşmanın nelere mal olduğunu ve nelere mal olacağını hep ifade ettiklerini anlatan Mutlu, şöyle dedi:
"Taşeronlaşma bu ülkeye çok bedeller ödetti. Hem yeraltında hem yerüstünde, gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde taşeronlaşmanın bu ülkeye ne tür bedeller ödetebileceğini hep dile getirdik. Daha fazla acı yaşamak istemiyoruz, daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. 12.5 milyon işçi kesiminin olduğu bir ülkede taşeronlaşmanın nelere mal olduğunu hep gördük. İşverenler kendi bünyesinde çalıştırdığı işçilerin haklarını taşeron sistemlerine vermiyor. Taşeron sistemi demek, kölelik, hak gaspı, iş güvenliği ve iş barışından yoksun bir şekilde çalışma demek. Her zaman olduğu gibi bugün de işçi sınıfının yanındayız."
İşçiler, haklarını alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Arınç'tan Mehmet Uçum'a çok sert sözler!
- Bu ürünler artık 'iade' edilemeyecek
- Fatih Erbakan'a 'Erdoğan' tepkisi
- Hamsiye iki rakip birden: Kilosu 70 TL'ye satılıyorlar
- Erdoğan'dan Şanlıurfa'da 'adaylık sözü'
- '1 Milyon Mehmet' hayatını kaybetti
- CHP’lilere ‘kızan’ başkandan tartışmalı karar!
- MHP'li vekil 'Abdullah Öcalan beyefendi' dedi
- AKP kongresi karıştı: 'Tek liste' gerginliği
- Ormana götürülüp katledildi!