Zeynep Bodur Okyay: Kavga ederek bir yere varılmaz
İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye ekonomisinin belirsizlik içinde olduğunu söyledi. Okyay, Almanya ile kriz için “Frene basan yatırımcı da var, işleri rölantiye alan da. Kavga ederek bir yere varılamaz. Gidip gelmek bile zorlaştı” dedi.
Ekonomideki dalgalanmalar ile birlikte seçim yorgunu haline gelen iş dünyası, ekonomi yönetiminde ‘tek başlılık’ istiyor. Geçen haftalarda gerçekleşen kabine değişikliğini yorumlayan İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, 2019 seçim dönemine kadar bir belirsizlik içinde olduklarını ve ekonomi yönetiminin yeni hamlelerini beklediklerini aktardı. Ekonomiye yön verecek olan Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek arasındaki koordinasyonun hayati bir önem taşıdığını anlatan Bodur Okyay, “Sanayici çok parçalı yapılarda zorlanıyor. Şimdi varlık fonu ve TMSF Başbakan’a bağlandı koordinasyon Mehmet Şimşek’te. Sanayici derdini beş yere anlatmak zorunda kalıyor. Bu hem zaman kaybı hem işleri geciktiriyor” diye konuştu.
Ofsayta düşmemeli
Geçen hafta, Grubun 60’ıncı yıl etkinliklerinde ekonomiye dair soruları yanıtlayan Zeynep Bodur Okyay, yeniden karılan hükümet kabinesinin ardından, Avrupa ülkeleriyle de siyasi gerilimlerin tavan yaptığı bir dönemde alınacak kararların ve yönetimin ekonomiye bakışının büyük önem taşıdığını belirtti. “Türkiye olarak bir geçiş dönemi yaşıyoruz, 2019’dan sonrada ne olacağı belli olmayacak” diyen Bodur Okyay, Türkiye’nin belli noktalarda güçlü taraflarının olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonra Türkiye’nin ofsayta düşmemesi lazım. Ar-Ge politikaları önemli teşviklerin de öyle çok sulandığı zamanlar kaynak israfı oluyor” dedi. Son dönemlerde özellikle Avrupa ile gerilen ilişkilerin Türkiye’de yerleşik yabancı yatırımcılarla yeni yatırım hedefleyen gruplar üzerinde farklı etkiler yarattığını kaydeden Bodur Okyay, Türkiye’de doğru işlerin yapılması halinde durumun toparlanacağını aktardı. Uzun süredir Türkiye’de olan yabancı yatırımcıların Türkiye’yi uzun vadede iyi bir partner olarak gördüğünü anlatan Bodur Okyay şöyle konuştu: “Burada bardağın dolu tarafını gören de var, frene basan da var, işleri rölantiye alan da var. Türkiye’deki potansiyeli görüyor yabancı firma ancak Türkiye şu an ‘anormali’ yaşıyor. Yatırımcı olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İhracat pazarlarında birbirini anlamamanın getirdiği sıkıntıyı yaşıyoruz. Avrupa bizim için eski bir pazar yeni girdiğimiz pazarda daha fazla sorun yaşıyoruz. Ortadoğu’daki sıkıntılar bizi daha çok etkiledi. Beğenseniz de beğenmesiniz de Avrupa’da hukuk var, belli bir iş yapış şekli var, para da onlardan geliyor.”
VİZELERİ BİLE ETKİLEDİ
Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilimin iş dünyasını da etkilediğini ifade eden Zeynep Bodur Okyay, “Zor, tabii, kolay bir şey değil. Kendimizi daha iyi anlatmalıyız. Avrupalılar her şeye iki kere iki dört eder diye bakıyorlar. Kavga ederek bir yere varılamaz. Kavgayla bir şey olmuyor. İki ülke arasındaki kriz elbette etkiliyor. En azından gidip gelmek bile zorlaştı. Vize işlemlerini etkiliyor” dedi. İhracat pazarlarındaki gerilimlerin artık yönetilmesinin kolay olmadığını ve Türkiye’nin kendini daha iyi anlatması gerektiğini kaydeden, Bodur Okyay, şirketlerin de yurtdışında yerleşik düzene geçme zamanının geldiğini belirtti. Bodur, Türkiye’de kalıp yurtdışına iş yapma döneminin bittiğini kaydederek, “Müşteri ihtiyaçlarını da anlamak lazım. Şirketler, kanallara entegre olup yurtdışında üretimle yerleşik düzene geçmeye çalışıyor” dedi.
Doğu çabuk toparlanıyor Zeynep Bodur Okyay : Geçen yıl zorlandık.
Antalya bizi çok zorladı. Piyasa çok etkilendi. Ancak darbe girişiminden sonra gördük ki Doğu ve Güneydoğu illeri, Batı’dan daha çabuk toparlıyor, rehabilite oluyorlar. Çünkü bu bölge insanları yaşanan olumsuz koşullara karşı daha hazırlıklı, halk aşılı, Batı daha yavaş toparlıyor.
İRAN'A AÇILIYOR Uzun dönemdir hükümetin gündeminde olan ancak yatırım için şirketlerin uzak durduğu yerli otomobil üretimi için bizzat Sanayi Bakanı tarafından teklif aldıklarını açıklayan Bodur Okyay, “Biz gücümüzün farkındayız, bu alanda daha uzman şirketler var, dedik ve özürlerimizi ilettik. Biz hasbel kader savunmaya ve havacılığa girdik ve bu kabiliyetin üstüne bir şey koymak önemli. Cezayir’de ve İran’da bir yerel ortak ile Kalekim ile ilgili birer fabrika yatırımımız olacak. Fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. İran’a ihracatımız var. 3 - 4 milyon dolar ihracat yapıyorduk. Bunu 15 milyon dolara çıkarma ihtimalimiz var. Temkinli gidiyoruz. Kırk kere düşünüyoruz. Bu tür pazarlarda kolay adım atamıyorsunuz. Suriye ve Irak da Türkiye için çok iyi giden pazarlardı. Ne hale geldi” ifadesini kullandı. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı