Zehirli yumurta iddiasını üretici yalanladı

AB’deki zehirli yumurta krizinin gölgesindeki Türkiye’deki sektör temsilcilerine göre yıllık 2.5 milyar adet kayıt dışı üretilen yumurtalarda bile bu zehir yok.

Yayınlanma: 06.09.2017 - 13:01
Abone Ol google-news

Hollanda ve Belçika’daki tavuk çiftliklerinde kullanılan fipronil adlı haşere ilacının yumurtalara karışması nedeniyle ortaya çıkan skandal Türkiye’ye de sıçradı.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa’da fipronil bulaşan zehirli yumurtaların tespit edildiği ülke sayısı 40’a ulaştı. Türkiye, ABD, Rusya ve Güney Afrika’nın da bu ülkeler arasında yer aldığı belirtildi. Milyonlarca zehirli yumurtanın bisküvi ve pasta gibi işlenmiş yiyecekler aracılığıyla besin zincirine girmiş olabileceği konuşulurken Türkiye’deki sektör temsilcileri ise konuya ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklama yapılması gerektiğine dikkat çekti. Tüketim yüzde 5 düştü Türkiye’nin yumurta ithal etmediğini, üretiminin yüzde 30’unu ihraç ettiğini belirten temsilciler, üretilen yumurtalarda bahsedilen zehrin olmadığı konusunda birleşti.

1.5 ay önce zehir iddialarının ilk defa konuşulmasıyla yüzde 5 oranında yumurta tüketiminin azaldığına değinen İstanbul Yumurta Üreticileri, Toptancıları ve İşadamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım, “Bu zehiri av köpekleri için yurtdışından temin ediyoruz. Yumurtada kullanılması mümkün değil. Geri kalmış ülkeler bile yumurtada kullanmıyor. Avrupa’da nasıl kullanıldı, hayret verici” dedi.

Türkiye’de yıllık 18-19 milyar adet kayıtlı yumurta üretiminin olmasına karşılık 2-2.5 milyar adet yumurtanın kayıt dışı üretildiğini ifade eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur ise, “Bu yumurtalar kimler tarafından üretiliyor belli değil. Pazar ve marketlerde bu yumurtalar markasız ve işletim numarasız satışa sunuluyor. Ancak bu ürünlerde bile bu zehir yok. Türkiye’deki çiftliklerde toz denetimine kadar araştırma yapılıyor. Hiçbir yumurta üreticimizde bu zehre rastlanılmadı” diye konuştu.

‘Zehirli olsa almazlardı’

Yumurta ihracat rakamlarının da zehir iddiasını yalanlar nitelikte olduğunu ifade eden YUM- BİR Yönetim Kurulu Başkanı Konya, Avrupa’da 1.5 aydır zehirli yumurta tespiti yapılmasının Türkiye’den alınan yumurta talebinin artırdığını söyledi. Ağustos ayında en yüksek fiyat artışının yüzde 16.85 ile yumurtada görülmesini artan ihracata bağlayan Konya, “Dışarıya yumurta gidince fiyatlar yükselmeye başladı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a ihracata başladık. Ülke çeşitliliğinin artışı bu fiyatları etkiledi” dedi.

BÖCEK İLACI ÇIKMIŞTI

Yaklaşık 1.5 ay önce Hollanda, Belçika ve Almanya’da, fipronil denilen hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan böcek ilacının yumurtalarda tespit edilmesi Avrupa’yı sarsmıştı. Hollandalı ve Belçikalı yetkililer, haşere ilacının kaynağının Hollanda’da kullanılan bir temizlik ürününe dayandığını tespit etmişlerdi. Chickfriend adlı hayvan barınaklarının temizliğiyle ilgilenen şirketin başında bulunan iki Hollandalı ise geçen ay tutuklanmıştı. Hollanda’da şu ana kadar 138 tavuk çiftliği kapatılırken, 59 çiftlikten sağlanan yumurtaların çocuklar tarafından tüketilmemesi uyarısı yapıldı. Ülkedeki tavuk çiftliklerinin beşte biri kapatılmış durumda. Belçika da 51 çiftlikte üretim durdurmuşken, 21 tanesinde üretilen tavuklarda fipronil tespit etti. Kapatılan çiftlikler ülkedekinin dörtte birini oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler