Zapturapt kültürü: Basın bültenleri bile onaydan geçiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘tüzel kimliği’ bulunan tiyatronun basın birimine bakanlıktan personel atadı. Oyunlara ilişkin basın bültenleri bile bakanlığın onayından geçiyor.

Zapturapt kültürü: Basın bültenleri bile onaydan geçiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2014 - 14:10

Kendisine bağlı tüm alt birimlerin medyayla ilişkilerini en alt düzeye indirecek sınırlamalar getiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, 60 yıllık Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü’nü “zapturapt” altına aldı. DT Genel Müdürlüğü, sezon içinde sahneye taşıyacağı herhangi bir oyununun basın bültenini dahi artık bakanlıktan onay almadan basına servis edemezken; bakanlık, birime personel de atadı. Bakanlığın bu uygulamayı yeniden “sanat kurumlarını Türkiye Sanat Kurulu’na devretmeyi öngören yasa tasarısı taslağı” tartışmalarının yaşandığı bir ortamda yapması dikkat çekti.

Edinilen bilgilere göre bakanlığa bağlı tüm alt birimler faaliyetlerini artık doğrudan basınla paylaşamayacak. Bu durumdan en çok etkilenen ise DT Genel Müdürlüğü. 60 yıllık kurum sahneleyeceği herhangi bir oyunun basın bültenini basına servis etmek için bile bakanlıktan onay alıyor.

Baykal Saran ile başladı

DT Genel Müdürlüğü basın birimindeki ilk uygulama Ömer Çelik’in bakan olmasından hemen ardından yaşanmıştı. DT’nin 28 Temmuz 2006 yılında yitirdiği usta tiyatro sanatçısı Baykal Saran’ın anısına ailesiyle birlikte her yıl düzenlediği “Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü”nün haberi ilk kez DT’nin basın biriminden değil, bakanlığın basın biriminden gazetelere servis edilmişti. 5441 sayılı kuruluş yasasına göre “tüzel kimliğe” sahip kurumun basın birimine bakanlıktan personel de atandı.

Bu düzenleme, kendisini, DT’nin ilk kez bu yıl 21-26 Ocak günlerinde düzenleyeceği “Shakespeare Haftası”na yönelik duyuruda da hissettirdi. Yurttaşlardan yoğun ilgi göre,n “Shakespeare Haftası”na ilişkin basın duyurusu önce DT’nin basın birimi tarafından basına servis edildi. Ancak bakanlığın, söz konusu tiyatro haftasının “bakanlığın onayı olmadan basına servis edildiği gerekçesiyle” DT’yi uyardığı öğrenildi.

İki gün sonra yeni bülten!

Bakanlığın “Shakespeare Haftası”yla ilgili yaşananların ardından da basın birimini yeniden arayarak, DT’nin basın biriminde kaç kişinin çalıştığını, bu kişilerin isim listesiyle birlikte sorduğu öğrenildi. Bakanlığın özellikle “sanat kurumlarını Türkiye Sanat Kurulu’na devretmeyi öngören yasa tasarısı taslağı” tartışmalarının yaşandığı bir ortamda böyle bir düzenleme yapması dikkat çekerken, “Shakespeare Haftası”na ilişkin farklı bir bülten de olaydan iki gün sonra, bu kez bakanlık antetli kâğıtla basına servis edildi. Bakanlıktan Cumhuriyet’e yapılan açıklamada ise “niyetin kesinlikle herhangi bir alt birimi baskı altına almak amacı taşımadığı, basın duyurularının daha aktif ve daha çok basın kuruluşuna ulaşması ve kullanılmasının amaçlandığı” kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler