Zam yöntemi değişsin
Memur, dört aylık enflasyon kaybının mevcut şekilde karşılanmayacağını belirterek, toplu sözleşmede yeni bir zam yöntemi bulunmasını istedi.
Toplu sözleşme gereğince 3.3 milyon memur ile yaklaşık 2 milyon memur emeklisine temmuz ayında 6 aylık enflasyon ortalamasına göre fark ödenecek. Ancak enflasyonun şubattan itibaren maaş zammını aşması, 4 aylık kayıpların ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, “Kayıpları temmuzda verilecek enflasyon farkıyla karşılayamazsınız” derken, kamu çalışanları için 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşmede yeni bir zam yöntemi bulunmasını istedi.
yöntemi bulunmasını istedi. Toplu sözleşme gereğince memur ve memur emeklileri bu yıl yüzde 3+4 zam alacak. Memur ve memur emeklilerine 6 aylık enflasyonun yüzdelik zam oranını aşması halinde ise enflasyon farkı ödenecek. Buna göre temmuz ayında 6 aylık enflasyon yüzde 3 maaş zammını aşarsa aradaki fark memur ve memur emeklilerine ödenecek. Ancak enflasyonun yılın başından bu yana yüksek çıkması aradaki aylarda oluşan kayıpları gündeme getirdi. Son olarak 5 aylık enflasyon yüzde 6.18 çıkmıştı. Türkiye Kamu-Sen Başkanı Koncuk, 5 aylık enflasyonun yüzde 6.18’e ulaştığına, devlet memurlarına verilen zammın yüzde 3 olduğuna dikkat çekti. 5 aylık hesaplamalara göre enflasyon nedeniyle alacağın yüzde 3.18 olduğuna işaret eden Koncuk, “Enflasyon farkını temmuzda alacağız. Ama enflasyon nedeniyle erime şubatta başlamıştı, böylece şubat enflasyonu itibarıyla devlet memurlarına ve emeklilere verilen yüzde 3’lük zam ikinci ayda tuş olmuştu. Dolayısıyla devlet memuru ve emeklilerin mart-nisan-mayıs-hazirandaki kayıplarını temmuzdaki enflasyon farkıyla karşılayamazsınız. Ayrıca temmuz geldiğinde birçoğumuz, özellikle sözleşmeli personel yüzde 15’lik vergi diliminden, yüzde 20’lik vergi dilimine de giriyor. Dolayısıyla kayıplarımız daha da artıyor” dedi.
500 LİRA KAYIP
Koncuk, devletin zenginleşmesinin vatandaşların cebine yansıması için, ekonomik büyümenin yansıtılması gerektiğini belirtti. Refah payı uygulamasının yapılması gerektiğine işaret eden Koncuk, “Bunlar yapılmadığı sürece, aldığımız maaş, rakamsal olarak artar ama alım gücü yerinde sayar, hatta geriye gider. 2002’den bu yana ortalama memur maaşlarında yüzde 40’lık bir düşüş var. Yüzde 40’lık düşüş ise aylık 1.085 TL kayıp anlamına geliyor. Yani ortalama maaş alan bir memur, ekonomik büyümeden pay alınamadığı ve refah payı uygulaması olmadığı için her ay 1085 TL kaybediyor. En düşük devlet memuru maaşında da 525 TL azalma var” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme