Yurttaşın Türk Lirası'na güveni azaldı
Dolar son aylarda rekor üstüne rekor kırarken döviz mevduatı bir yılda yüzde 19.14 arttı.
Ekonomideki kırılganlıklar ve siyasi gerginlikler nedeniyle Türk Lirası’nda değer kaybı artarken bankalardaki döviz mevduatı da yükselişe geçti. Kurların düşeceğine dair umudu kalmayan şirketler de yurttaş da dövize koşuyor. Bankalardaki döviz mevduatı son bir yılda yüzde 19.14 artarken, 10-17 Nisan’da ise yüzde 3.77 yükseldi.
Dolar/TL dün 2.7435 ile yeni zirvesini görürken, haftayı yüzde 1.19 yükselişle tamamladı. Geçen haftayı 2.6950 TL’den tamamlayan dolar, bu hafta 2.7270 TL’den kapandı. TL’deki değer kaybı yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 15 oldu.
10-17 Nisan haftasında mevduat bankalarında gerçek kişilere ait döviz mevduatı yüzde 3.76, şirketlerin döviz hesapları ise yüzde 3.81 arttı. Aynı hafta dolar/TL yüzde 2.59 yükselmişti.
Makas açıldı
Yıl başından bu yana bankalardaki toplam döviz mevduatı yüzde 19.14 artarken, TL cinsi mevduatta artış yüzde 17.20’de kaldı. Mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatında artış ise yüzde 19.55’e ulaştı.
Merkez Bankası’nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistikleri TL’den kaçış eğilimini doğruluyor. Buna göre, TL mevduatı 10-17 Nisan’da binde 8.5 artarken döviz mevduatındaki artış bunu dörde katlıyor.
Tablo benzer
Son verilere göre, 17 Nisan itibarıyla bankalarda TL cinsinden toplam 669 milyar 806 milyon 22 bin liralık döviz mevduatı bulunuyor. Yabancı para mevduatı da 417 milyar 309 milyon 127 bin liraya ulaştı. Bankalara yatırılan toplam mevduatın yüzde 38’i yabancı para cinsinden. Toplam mevduat içinde yabancı para cinsinden mevduatın payı azalırken bu, artan güven ve istikrar ortamının bir göstergesi olarak görülüyordu. Şimdi ise tablo tam tersine döndü.
27 Ocak 2014’te yarısı
Avro yarısı dolardan oluşan döviz sepeti 2.78 liraya sıçramıştı. (Cuma rekoru 2.85) Bu değer, 21 Ocak tarihine göre yüzde 5.2, yılbaşına göre yüzde 8.7 daha yüksekti. Bu büyük sıçrama sonrası PPK 28 Ocak 2014’te olağanüstü toplanarak politika faizini 4.75 puan, faiz koridorunun üst sınırını 4.25 puan yükseltmek zorunda kalmıştı.
Bilançolar gelecek
Bu hafta başlayan ilk çeyrek bilanço dönemi gelecek hafta da devam edecek. Türk Telekom ve Akbank’tan sonra sırasıyla Halkbank, Garanti Bankası, Turkcell bilanço açıklayacak. Kurdaki artış nedeniyle maliyetleri ve döviz açık pozisyonları artan şirketlerin kârlılığının da düşmesi bekleniyor.
Yabancılar kaçıyor
Yurtiçinde dövize yönelim artarken, yurtdışından gelen yatırımcı da seçim öncesi belirsizlikler nedeniyle Türkiye’den çıkıyor.
Merkez Bankası verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 17 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre kur farkından arındırılmış olarak 719.7 milyon dolar azaldı.
Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) stoku 17 Nisan haftası itibarıyla 42 milyar dolar oldu. Verilere göre, 10 Nisan haftasında DİBS stoku 45 milyar dolar, arındırılmış çıkış tutarı 201.5 milyon dolar olmuştu.
Hisseler ucuz
Diğer yandan para piyasalarından çıkış yaşanırken hisse senetlerinde artış bu hafta da sürdü. Türkiye’de hisse senetlerinin diğer gelişmekte olan ülkelere göre çok daha ucuz olmasının yükselişte etkili olduğu ifade ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- 9 sayfalık not bırakmışlar
- İki ünlü markanın balları sahte çıktı!
- 'Üs bölgesi' kamera görüntüleri ortaya çıktı
- Atatürk 'sticker'ına basan kişiyi uçarak dövdü
- 'Sessiz katil' konusunda önemli uyarılar
- İzmir’de 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle öldü
- Yazarımız Meydan'dan, Acemoğlu'na 'Atatürk' yanıtı
- Mansur Yavaş'tan ilk açıklama!
- 'Alnı secdeye düşenlerin iktidarında...'
- Bahçeli'nin videosu neye işaret ediyor?