Yunanistan, Almanya'dan savaş tazminatı istedi: 278 milyar Avro
Uzun yıllar IMF, Dünya Bankası ve AB tarafından ekonomik kıskaca alınan Yunanistan, eski defteri yeniden açarak Almanya'dan 2. Dünya Savaşındaki 'ahlaki' sorumluluğunu yerine getirmesini istedi. Yunanistan, Almanya'dan 278 milyar euro tazminat talep etti.
Yunanistan Maliye Bakanlığı, İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkesini işgal eden ve ekonomik yıkıma yol açan Almanya'nın savaş tazminatı ödemesi gerektiğini açıkladı. Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Mardar yaptığı açıklamada, “ Alman devleti ülkemize 278 milyar euro savaş tazminatı ödemek zorundadır” dedi.
Savaş sonrası 1946'da yapılan Paris Anlaşması'nda Almanya'nın ödemek zorunda kaldığı 10 milyar 300 milyonluk tazminatın zararlarını karşılayacak gerçekçi bir rakam olmadığını belirten Mardar, ” Ülkemizi dört yol boyunca işgal eden Almanya, kredi faizleri, altyapı ve bireysel zararlardan ötürü gerçekçi bir tazminat ödemelidir. Aksi takdirde ülkemizdeki Alman şirketlerine el koymamız gerekecek” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Basın Sekreteri aracılığıyla “Tazminat konuları en son 1990'da iki Almanya birleşirken saptanmıştı. Yunanistan'la yeniden bu konuyu görüşmek için bir neden yok” mesajını verdi.
Tazminatın nedeni
2. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan, Hitler Almanyası tarafından Nisan 1941'den Ekim 1944'e kadar ülkeyi işgal edilmişti. İşgale karşı Yunanistan Komünist Partisi öncülüğünde yürütülen direniş sürecinde 80 bin Yunanlı, anti faşist direniş, açlık ve salgın hastalıklardan ötürü yaşamını yitirdi. Bu kayıp, dönemin yaklaşık yüzde 10 'luk nüfusuna eşitti. Savaşın bitiminden 8 yıl sonra taraflar bir araya geldi. 1953 Londra Anlaşması'yla Almanya'nın doğu ve batı olarak ikiye ayrıldığı vurgulanıp, tazminat konusunda kesin çözümün ancak ilerideki birleşmeyle sonuçlanacağı belirtildi. Bu çerçevede Yunanistan'a ödenecek tazminat i10 milyar dolarlık talebe karşın 25 milyon dolarla sembolik kaldı. İki Almanya'nın birleşmesinin ardından Haziran 1990'da ABD, SSCB, İngiltere, Fransa Batı ve Doğu Almanya hükumetleri tekrar bir araya geldi. Ancak bu kez tazminat konusu devre dışı bırakıldı.
Türkiye'den Yunanistan'a yardım eli
İşgal Dönemininde Türkiye işgal altındaki Yunanistan'a yardım etmişti. Kıtlık ve yoksulluğa karşı dünya çapında düzenlenen kampanyaya Türkiye'de katıldı.. Gazetemiz başyazarı Nadir Nadi 'de 19 Temmuz 1941'de köşe yazısında Yunanistan'a gıda yardımı yapması gerekliliğini vurgulamış, müttefik devletlere de çağrı yaparak yardımların işgal devletlerinin eline geçmeyecek biçimde aktarılması gerekliliğini vurgulamıştı. Nadi Yunanistan'a Yardım' başyazısında “Türk kalbleri komşu ve dost memleketin bu katmerli felaketine karşı duyarsız kalamaz ve kalmamalıdır.” diyordu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, İsmet İnönü'nün başbakanlığındaki dönemin iktidarının işgale uğrayan Yunan halkıyla bir çok yardımları olduğunu belirtti. Gökdemir “ Yardım kampanyası sonucu toplanan 15 bin ton şeker İsmet İnönü imzasıyla bakanlar kurulunda kabul edildi. Ege'de kayıklarla, Kurtuluş, Dumlupınar vapurlarıyla gıda maddeleri, 100 bin çift asker çorabı, 7 bin tüfek mermisi, 1, 5 ton kalay gönderildi. Uluslararası kampanyada toplanan paralarla da Türkiye'deki şirketlerden gıda maddeleri satın alındı. Kızılay’ın yardımları arasında Yunan çocukları için 30.000 lira değerinde un ve çocuk gıdaları da bulunuyordu.” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı