Yunanistan AB Dönem Başkanlığını devretti
Yunanistan, 1 Ocak'ta Litvanya'dan devraldığı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını, bugün İtalya'ya devretti.
Dönem başkanlığı süresince "Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği'nin güçlendirilmesi ve istihdam", "AB-Avro Bölgesi uyumunun ilerletilmesi", "Göç ve sınır kontrolü" ve "Denizcilik politikası" gibi konulara yoğunlaşan Yunanistan, Atina'da 15-17 Haziran'da düzenlenen 51. AB Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı (COSAC) ile başkanlık döneminin parlamenter boyutunu tamamlamış oldu.
Yıllardır ekonomik krizle mücadele eden ve dış yardımla ayakta durmaya çalışan Yunanistan'ın başkanlık döneminin, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle eskiye oranla "sönük" geçtiği gözlenirken, Türkiye'nin, AB perspektifi kapsamında yeni fasılların açılması ve vize muafiyetiyle ilgili beklentileri de bu dönemde yapılan AP seçimleri nedeniyle sonuçsuz kaldı. Yunanistan'ın altı aylık dönem başkanlığında, Atina'da çeşitli zirve toplantıları gerçekleştirilirken, 67 kanun teklifi hazırlanarak Avrupa Parlamentosu'na getirildi. Bunlardan bazıları üzerinde uzlaşma sağlanırken, denizcilik politikası oluşturulması, ekonomi alanındaki entegrasyonun güçlendirmesi kapsamındaki Bankacılık Birliği (SRF) ve 100 bin avroya kadar olan yatırımların güvence altına alınması gibi konular ise İtalya'nın dönem başkanlığına kaldı.
Yunanistan'ın dönem başkanlığıyla ilgili Atina'da yapılan değerlendirmelerde, hükümet çevreleri her ne kadar Yunanistan'ın dönem başkanlığı görevini başarıyla tamamladığını ifade etse de özellikle başkent Atina'da vatandaşların aklında kalan, kent merkezindeki Zapion Sarayı'nda yapılan toplantılar nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri ve günlerce süren trafik sıkışıklığı oldu. Atina'da, altı ay boyunca üst düzey ziyaretler ve toplantılar nedeniyle hemen her gün Eleftherios Venizelos Havaalanından kent merkezine olan güzergah çok sayıda polis tarafından kontrol altına alınırken, kentin büyük ticaret merkezlerinin içerisinde bulunduğu bazı bölgelerin trafiğe kapanması ve protesto gösterilerinin yasaklanması vatandaşların büyük tepkisine neden oldu.
Diğer yandan Avrupa medyasında yer alan haberlerde ise Yunanistan'ın dönem başkanlığında gündeme getirdiği birçok öneri ve yasa teklifinin İngiltere, Fransa ve Avusturya gibi ülkeler tarafından reddedildiği belirtilirken, "tek pazar" ve Bankacılık Birliği gibi önemli konuların uluslararası gelişmeler nedeniyle bir kez daha arka plana atılarak ertelendiği dile getirildi.
Uzmanlar, AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın başta Ukrayna konusu olmak üzere, gelişmelerin dışında kaldığı ve böylelikle gündemi başkalarının belirlemesine olanak tanıdığı değerlendirmesinde bulundu. Son olarak 2003 yılında AB Dönem Başkanlığı'nda bulunan Yunanistan, daha önce 1983, 1988 ve 1994 yıllarında altı aylık sürelerle bu görevi üstlenmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- TÜPRAŞ'ta patlama: 12 kişi yaralandı
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- Son seçim anketinde çarpıcı sonuç!
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- 'Erdoğan ömür boyu Cumhurbaşkanı olacak diye...'
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'