Yüksek yargıya AKP 'Hâkim' oldu
Yeni oluşturulan HSYK, Erdoğan’ın onayladığı yargı paketi uyarınca Yargıtay’a 144, Danıştay’a ise 33 üye atadı. Atamalarda tek kriterin, HSYK seçimlerini kazanan Yargıda Birlik Platformu’nu desteklemek olması dikkat çekti.
AKP hükümeti, HSYK seçimlerini kazanmasının ardından yargıda cemaatin etkisini kırmak ve kendi kadrolarını oluşturmak amacıyla yüksek yargıya ilk önemli üye atamalarını gerçekleştirdi. Son yargı paketiyle getirilen düzenleme kapsamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)Yargıtay’a 144, Danıştay’a 33 olmak üzere toplam 177 üye ataması gerçekleştirildi. Atananların önemli çoğunluğunun, ekimdeki HSYK üye seçimlerini kazanan Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) kurucu, üyesi veya adayı olması dikkat çekti. YBP’de oluşturulan ittifak kapsamında bazı milliyetçi ve sosyal demokrat kökenli yargı üyeleri de Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine getirildi. Bu atamalardan sonra Yargıtay ve Danıştay’da yeniden iş bölümü yapılacak ve daire başkanları ve üyelerin görev alanları değiştirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma günü yüksek yargının yapısını değiştiren düzenlemlerin de yer aldığı yargı paketi onaylamasının ardından HSYK Genel Kurulu, dün olağanüstü toplandı. Genel Kurul, 3 bin 825 hakim ve savcının arasından yaklaşık 6 saat gibi bir sürede Yargıtay’a 144, Danıştay’a ise 33 üye seçti. Bu atamalarla hükümet, yüksek yargıya hakim olacak çoğunluğa ulaştı. Kararnamede dikkat çeken ayrıntılar şöyle:
YBP kurucuları ve adayları çoğunlukta: Her iki kararname ile atananların çoğunluğunun muhafazakar, milliyetçi ve sosyal demokrat isimlerin oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu’nun kurucu ve üyelerinden oluşması dikkat çekti. Ankara Adliyesi’nde görevli savcılar Hakan Yüksel, Veli Dalgalı, Abbas Özden, yargıçlar Gülsüm Mısır, Hayri Keskin gibi YBP’nin kurucuları Yargıtay üyesi oldu. Bu isimler bizzat Yargıtay’a atanan isimlerin belinlenmesinde de etkili oldu. YBP’nin HSYK adaylarından olan ve yedek üye seçilen Yargıtay Tetkik Hakimi Zeynen Şahin Yargıtay’a, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Erginile yargıç Mehmet Gökpınar ise Danıştay’a atandı. Yine Danıştay üyeliğine atanan 33 isim arasında YBP kurucularından Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Gürsel Özkan, Türkiye Adalet Akademisi hakimi Hasan Odabaşı dikkat çekti. Bazı YBP üyelerinin ise kendileri yerine hakim ve savcı olan eşlerini yüksek yargı üyeliğine taşığı görüldü. YBP’de yer alıp da yüksek yargı üyeliğine atanmayan diğer isimlerin ise önümüzdeki günlerde çıkarılacak unvanlılar kararnemesi ile kritik görevlere getirileceği konuşuluyor.
Sosyal demokratlara özel kadro: YBP’nin iki önemli unsurlarından olan milliyetçi ve sosyal demokrat kökenli yargı üyelerine de Yargıtay ve Danıştay atamalarında kadro verildi. Ankara Savcısı Abbas Özden, YargıçGülsüm Mısır, Yargıtay Tetkik Hakimi Zeynep Şahin, Savcı Erdoğan İshakoğlu, Savcı Bülent Savtok, Yargıç Ahmet Tevfik Erginbay, Yargıç Mustafa Çakmak Yargıtay’a giden sosyal demokrat isimler arasında başı çekti. İşçi Partisi’nde Ergenekon kapsamında arama yaptığı için daha önce kınama cezası verilen Abbas Özden’in bu cezasının kararname öncesi HSYK tarafından kaldırıldığı tahmin ediliyor. Çünkü, bu ceza kalkmadan HSYK’nin Özden’i Yargıtay’a ataması mümkün değil.
Milliyetçi kökenli isimler: Seçimlerde YBP’yi destekleyen milliyetçiler de kararnameden payını aldı. YBP’de milliyetçi grubun yöneticilerinden Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin, Ankara Başsavcı VekiliHakan Yüksel, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi Mahmut Kaya, savcı Hüseyin Kocabey, Sedat Demirtaş, yargıç Tekman Savaş Nemli, Çetin Durak, Sadi Sarıyıldız, Ahmet Arslan, Füsun Ayaz, Hikmet Onat,Bayazıt Aköz, Veli Özdek, Mehmet Aktif Öndaş bu listede yer alan bazı isimler oldu. Hayri Keskin, Yargıtay’ın santralinin yasadışı dinlendiği iddiasıyla TİB’te arama yapan hakim olarak biliniyordu. Mahmut Kaya ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine böcek konulmasına ilişkin iddianameyi kabul etmiş, 5 polis hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Mahmut Kaya ise böcek iddianamesini kabul ederek, 5 polis hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Yargıç Tekman Savaş Nemli, Mehmet Ağar’ın arasında bulunduğu çok sayıda kişi hakkında açılan faili meçhul cinayetler davasına bakan mahkemenin başkanlığını yapıyordu.
Hakyolcular: Yargı içinde muhafazakar kesime yakın isimlerden Ali Altınkaya, Ankara Başsavcısı Fethi Şimşek, başsavcı vekilleri Veli Dalgalı, Murat Esen, savcılar Sadık Bayındır, Durak Çetin gibi çok sayıda isim Yargıtay üyeliğine getirildi. Bu isimlerden en tanınanı Deniz Feneri soruşturmasında üç savcının görevden alınmasının ardından dosyada örgüt ve dolandırıcılık suçlarına takipsizlik kararı veren Ankara Başsavcı Vekili Veli Dalgalı oldu. Dalgalı, Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz’a meşru müdafadan dava açan savcıydı. Ankara’da Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nda görevli savcı Sadık Bayındır, Kozmik Oda soruşturmasını yürütüyor. Aynı büroda görevli savcı Durak Çetin ise son olarak 13 polis hakkında böcek operasyonunu yapıp, casusluktan dava açmıştı. 7 TİP’linin öldürülmesine ilişkin Bahçelievler katliamı davası hükümlüsü Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı’yı 3. yargı paketi kapsamında tahliye eden Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Ali Altınkaya, Deniz Feneri davasını yetkisizlik kararıyla İstanbul’a göndermişti.
Bakanlık bürokratları unutulmadı: Kararnamede Adalet Bakanlığı’nda görevli bürokratlardan 11 kişi Yargıtay’a atandı. Bu kişiler Kanunlar Genel Müdürü Yaşar Şimşek, Teftiş Kurulu Başkanı Nadir Güngüneşisimleri dikkat çekti. HSYK’de Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Abdulkadir Güngören de Yargıtay’a atanan şanslı isimler arasında yer aldı. Güngören, Necmettin Erbakan’ın çocukları arasında yaşanan malvarlığı soruşturmasına takipsizlik kararı vermişti.
Saray’ı savunan başkana terfi: Danıştay üyeliğine atanan 33 kişi arasında idari yargıda hükümet lehine karar veren yargıçlar da yer aldı. Anakara 11. İdare Mahkemesi, üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılan AOÇ arazisinin SİT statüsünün değiştirilmesi kararını iptal etmişti. Bu muhalefet eden Daire Bakanı Eyüp Kaya da şimdi Danıştay üyesi oldu.
Yüksek yargıda dairelere dizayn
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı yargı paketi uyarınca Yargıtay’daki daire sayısı 38’den 46'ya çıkarıldı. Danıştay ise, 15’i dava, 2’si idari daire olmak üzere 17 daireden oluşacak. Yargı paketi kapsamında bu atamalardan sonra hem Yargıtay'da hem Danıştay’da iş bölümü yeniden yapılacak, daire başkanları üyelerin yerleri değişecek. Hükümet özellikle Yargıtay'da tazminat, ihaleye fesat karıştırma ve örgüt davalarına bakan dairelerde hakimiyet kurmak istiyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!