Yolsuzluk ve rüşvet tapeleri rapora girdi
TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün imhası için savcılığa gönderdiği tapeler, raporda muhalefet şerhinde yer aldı.
TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün imhası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği eski bakanların çocuklarıyla yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin tapeler, komisyon raporunda CHP ve MHP’nin muhalefet şerhi bölümünde yer aldı. MHP, Güler, Çağlayan ve Egemen Bağış ile ilgili TBMM’ye gelen 17 Aralık fezlekesi ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki 25 Aralık fezlekesini de muhafet şerhiyle birlikte rapora eklendi. CHP, TBMM Başkanlığı’na başvurarak raporun eksik olduğunu, komisyona gelen belgelerin milletvekillerinin incelemesine açılmasını istedi.
TBMM Soruşturma Komisyonu’nun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu raporu, bastırılıp milletvekillerine dağıtıldı. Rapor, muhalefet partilerinin şerhleri ve ekleriyle birlikte 1078 sayfadan oluşuyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre raporun 10 gün içinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerekiyor. AKP yönetimi, raporun hangi gün görüşüleceğini henüz belirlemedi. Raporun gelecek hafta perşembe ya da cuma günü görüşülmesi bekleniyor. Görüşmelerde 6 milletvekiline ve bakanlara söz verilecek. Bakanların konuşmalarında süre sınırı bulunmamasına karşın AKP yönetiminin bir süre koyacağı belirtiliyor. Parti kulislerinde, bakanların hiç savunma yapmayabileceği olasılığı da dile getiriliyor.
Görüşmeler sırasında muhalefet, 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan’a sevk önergesi verecek. Bakanların Yüce Divan’a gitmesi için 276 oy gerekiyor. AKP’nin partide firenin yaşanmaması için milletvekillerine ikna operasyonu yapması bekleniyor.
Parti kulislerinde, milletvekilleri arasındaki havanın değiştiği, firenin 10’u geçmeyeceği dile getiriliyor. Raporda, Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün imhasına yönelik olarak gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği dosyada yer alan eski bakanların çocuklarıyla arasında geçen telefon tapeleri, raporda muhalefet şerhleri bölümünde aynen yer aldı. MHP, Güler, Çağlayan ve Bağış ile ilgili TBMM’ye gelen 17 Aralık fezlekesi ile Erdoğan Bayraktar ile ilgili 25 Aralık fezlekesini muhalefet şerhine ekledi. Fezlekeler, MHP’nin muhalefet şerhinin ekleri bölümünde raporda yer aldı. Bayraktar’ın fezlekesinin raporda iki kez basılması dikkat çekti.
CHP: Rapor eksik
CHP Grup Başkanvekilleri Levent Gök, Engin Altay ve Akif Hamzaçebi, dün TBMM Başkanlığı’na başvurarak, komisyon raporunun eksik olduğunu gerekçe göstererek bilgi ve belgelerin milletvekillerinin incelemesine açılmasını istedi. CHP’lilerin dilekçesinde, “4 eski bakan ile ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, 9 Ocak 2015 tarihinde raporunu TBMM Başkanlığı’na sunmuştur. Bakanlar hakkında TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada milletvekillerinin vereceği kararlara esas teşkil edecek bilgi ve belgelerin büyük bir bölümü komisyon raporuna yansımamıştır. Milletvekillerinin denetim görevlerini hiçbir engelleme olmaksızın yerine getirebilmelerinin sağlanması için söz konusu bilgi ve belgelerin milletvekillerinin incelemesine açılmasını arz ve teklif ederiz” dendi.
'Şüphe değil, delil var'
CHP milletvekilleri Rıza Türmen, Ali Özgündüz ve Ömer Süha Aldan Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, komisyon raporunu eleştirdi. Türmen, raporun “yeterli şüphe oluşturmak için yeterli dayanak bulunamamıştır” ifadesiyle bittiğini belirterek, bunun mevcut durumla uyuşmadığını söyledi. Dört eski bakan hakkındaki iddiaları anımsatan Türmen, “Yeterli şüphe oluşturmak için yetmez mi? Bütün bunlar gösteriyor ki ortada yeterli şüphe için yeterinden fazlası delil vardır” dedi.
Özgündüz, AKP’li üyelerin “Deliller usulsüz toplanmıştır ve suç işlendiğine ilişkin yeterli şüphe yoktur ve bu nedenle Yüce Divan’a sevk gerekmez” dediklerini vurgulayarak, “Bir doğruluk var. Doğru yeterli şüphe yok, şüpheden öte delil var. Şüpheyi aşan şeyler, somut deliller var. AKP’li üyeler ‘bu olaylar olmadı’ demiyor, inkâr etmiyor ve vakayı kabul ediyor. Ancak ‘Siz bu suçu açığa çıkarırken usulsüz delil topladınız’ diyor. Bu argüman da yanlıştır. Bu tamamen bakanları kurtarmaya dönük” dedi. Aldan da, Ceza Muhakemesi Yasası’nın 138. maddesinin yanlış tanımlandığını, bu maddenin tesadüfen elde edilen delili düzenlediğini anımsattı. Aldan, “Madem yasadışı elde edilen bir şeyler vardır. Neden AKP bu Soruşturma Komisyonu’nun kurulmasına onay vermiştir, araştırma gereği duymuşlardır” diye sordu.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Bakan Tekin skandal sözlerine sahip çıktı