Yolsuzluk iddiaları tansiyonu yükseltti

Macatristan'da yolsuzlukları protesto eden halk sokağa çıktı. Protestocular hükümet aleyhine slogan atıp yolsuzlukların araştırılmasını istedi.

Yolsuzluk iddiaları tansiyonu yükseltti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.12.2013 - 16:15

Macaristan’da yılda yaklaşık 4 milyar euro vergi kaçırıldığı ve yolsuzluk yapıldığı iddiaları sokakları hareketlendirdi. Başkent Budepeşte’de toplanan yaklaşık bin 500 kişi yolsuzluk karşıtı gösteri yaptı. İddiaların araştırılmasını isteyen protestocular, hükümet aleyhine slogan attı.

Gösteriye katılan bir protestocu gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu (vergi kaçakçılığı) soruşturulmalı ve bunların sorumluları bulunmalı" şeklinde tepkisini gösterdi.

Yolsuzluk iddiası ilk olarak Macaristan Vergi ve Gümrük Dairesi eski uzmanı András Horváth tarafından ortaya atıldı. Analist Horváth, “Macaristan’da korkmak için nedeni olan insanların yolsuzluğu göstermesi ve ortaya çıkarması anlamlı. Ancak vergi kaçıranların ve yolsuzluk yapanların korkmak için bir nedenleri yok” dedi.

Uzman Horváth kasım ayında büyük gıda şirketlerinin katma değer vergisi ödemediklerini, görevlilerin de bunun üstüne gitmediğini öne sürdü. İddiayı yalanlayan Vergi Dairesi ise Horvath aleyhine iftira soruşturması başlattı.

Başbakan Viktor Orban da kayıtların yayımlanmasının suç olmasına karşın Horvath’ın iddialarını kanıtlamasını istedi. Horváth vergi dairesine karşı hukuki mücadele başlatırken, polisin hedefi haline geldi. Analist Horváth’ın evini basan polis araştırma belgelerine el koydu, iddialarla ilgili üç ayrı soruşturma başlattı.

İddialara göre Macaristan'da 1 milyar eurodan daha fazla vergi kaçırılıyor. Bu nedenle eski uzman Horváth sorunla ilgili olarak Avrupa Komisyonu’ndan yardım istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon