Yolsuzluk Google’a nasıl yansıdı?

Türkiye internet yasağı yasasını tartışırken gündem Google’a nasıl yansıdı?

Yolsuzluk Google’a nasıl yansıdı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.02.2014 - 09:33

Geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilen tartışmalı internet yasası internette yeni bir dönem başlatacak. Şu an Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayında olan yasa onaylanırsa internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekominikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesini tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. Biz de 17 Aralık operasyonun ardından Google’da ve Youtube’da yapılan aramaların trendlerini inceledik.

Google’da “yolsuzluk” kelimesine yönelik aramalara bakıldığında bu kelimeye yönelik ilgideki artışın 2013 aralık ayında son 10 yılın rekorunu kırdığı göze çarpıyor. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun başladığı gün 1’den 63’e yükselen endeks 18 Aralık’ta 93’e 19 Aralık’ta ise 100’e çıkmış görünüyor.

“Yolsuzluk” kelimesi için 2004 yılından bu yana yapılan aramaların trendi

2014 yılına girişle birlikte ilgi artışı normale dönmüş. Endeks 8 Şubat tarihinde 4 olmuş. Youtube’daki aramalarda ise ilgi daha yüksek. Operasyondan önce 1 olan endeks şu an 12 seviyesinde.

“Rüşvet” kelimesinin yükseliş trendi “yolsuzluk” kelimesi ile benzer bir grafik ortaya çıkarıyor. Ancak rüşvet aramalarındaki ilgi artışı yolsuzluğun altında kalmış görünüyor. Bir kelimeye belli bir dönemde gösterilen ilgideki artışı ölçen Trends’e göre şu an rüşvet kelimesinin Youtube aramaları için endeks 15’te.  (Endeks her kelimeyi kendi içinde değerlendiriyor)

“Recep Tayyip Erdoğan” için 2004 yılından bu yana yapılan aramaların trendi

“Recep Tayyip Erdoğan” aramaları incelendiğinde Erdoğan hakkındaki Youtube aramalarında liderlik hala Haziran ayındaki gezi olaylarında. 2013 Mayıs ayında 23 olan endeks Haziran’da zirveye çıkmış ve 100’ü görmüş. Aralık’ta 52 olan endeks 2014’te yükselmiş. Şubat ayı için Youtube aramalarında Recep Tayyip Erdoğan aramaları için endeks 65’te.

Son 30 günlük Google aramalarında “Recep Tayyip Erdoğan” kelimesine ilginin en keskin yükseldiği il Rize olmuş. Rize’yi  Trabzon ve İstanbul takip ediyor.

Youtube’daki arama artışında ise birincilik İstanbul’da olurken ikinciliği Konya, üçüncülüğü de Trabzon almış görünüyor. Youtube’daki Recep Tayyip Erdoğan aramaları trendindeki artışta öne çıkan 4’üncü şehir ise Van. Son 90 günde aranan kelimeler arasında öne çıkanlar Başbakan Erdoğan ve Başbakan olarak görünüyor.

“Fethullah Gülen” için 2004 yılından bu yana yapılan aramaların trendi

Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen hakkındaki aramalarındaki ilgi yoğunluğu da 2013 Aralık ayında 10 yılın zirvesini görmüş. Endeks Şubat ayı için 53’ü gösteriyor. Youtube aramalarında ise şubat ayı endeksi  62 olarak görülüyor.

Son 30 günlük Youtube aramalarındaki Fethullah Gülen’e ilgi artışının lideri Konya. İkinciliği Kayseri, üçüncülüğü İstanbul, dördüncülüğü ise Diyarbakır almış görünüyor.

Fethullah Gülen için yapılan son 90 günlük aramalarda başı çeken arama beddua Fethullah Gülen olarak belirtilmiş. İkinci kelime ise beddua olarak belirtiliyor.

Google “Ses kaydı” aramalarındaki ilgi artışında ocak  ayı rekor kırmış görünüyor. 14 Ocak rekorun kırıldığı tarih. Endeks o gün 100 iken şu an 18’de. Son 90 günde “ses kaydı” kelimesine yönelik sorgulara bakıldığında birinciliği Gülen ses kaydı, ikinciliği Fethullah Gülen alıyor. Üçüncü sırada Erdoğan ses kaydı, dördüncü sırada ise son ses kaydı” var.

GOOGLE KELİMELERİ NASIL TAMAMLIYOR?

Google’ın aranan kelimeleri nasıl tamamladığını incelediğimizde ise “yolsuzluk” kelimesi aratıldığında tamamlayan kelimenin “operasyonu” olması göze çarpıyor.

“Tayyip Erdoğan” kelimesi aratıldığında ilk sırada “Kimdir” ikinci sırada “Ekşi” üçüncü sırada ise “Yolsuzluk” çıkıyor.

Fethullah Gülen kelimesini Google “Beddua”, “Gerçeği” ve “Bedduası” kelimeleriyle tamamlıyor.

Operasyon kapsamında oğlu tutuklu yargılanan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan adı aratıldığında Google “Nereli” ve “Saat” kelimeleri ile tamamlamayı öneriyor.

Erdoğan Bayraktar adı aratıldığında ise önerilen ilk kelime “Kimdir” ikinci kelime ise “İstifa” olarak göze çarpıyor.

Google’a “AKP” yazıldığında yanına gelen Google önerisi “Cemaat” oluyor. “Cemaat” kelimesi yazıldığında ise önerilen ilk kelime “AKP” olarak dikkat çekiyor.

Arama “Ak Parti” şekline yapıldığında ise kelime “Belediye Başkan Adayları” olarak tamamlanıyor.

CHP lideri “Kemal Kılıçdaroğlu” adı aratıldığında ise ilk çıkan kelime “Gafları”. İkinci sırada “ekşi” kelimesi geliyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli için de ilk öneri “Kimdir” ikinci öneri “Top 10” üçüncü öneri se “Gafları” oluyor. (WSJ-Ayşegül Güven)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon