Yolsuzluğu örtmek için yasa getirdiler!

AKP'nin Meclis'e sunduğu 22 maddelik yargı paketinden yolsuzluk skandalı ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili düzenlemeler çıktı. Paketteki düzenlemeye göre polisler için alınan bir karar hakkında verilecek yürütmeyi durdurma kararı ihtimali ortadan kalkıyor. CHP'li Akif Hamzaçebi AKP'nin bu düzenlemesine sert şekilde tepki göstererek, "Bu bir aklama paketidir. Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını, oradaki soruşturulan kişileri, bakanları, yakınlarını, hükümetin bazı mensuplarını aklama paketidir" diye konuştu.

Yolsuzluğu örtmek için yasa getirdiler!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2014 - 17:49

CHP'li Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında AKP tarafından verilen Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini değerlendirdi.

YENİ YASA NELER GETİRİYOR?

"BU BİR AKLAMA PAKETİDİR"

Hükümetin demokratikleşme paketi adını verdiği pakette demokratikleşme başlığı altında olmaması gereken, hukuk devletinde olması gereken, hukuk devletini ortadan kaldıran düzenlemeler olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Bu bir aklama paketidir. Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını, oradaki soruşturulan kişileri, bakanları, yakınlarını, hükümetin bazı mensuplarını aklama paketidir" dedi.

"BALYOZ HÜKÜMLÜLERİNE, ERGENEKON DAVASI HÜKÜMLÜLERİNE HİÇBİR OLUMLU KATKISI OLMAYACAKTIR"-

Hükümetin hareket noktasının İstanbul'daki "rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını kapatmak" olduğunu savunan Hamzaçebi, şöyle dedi:
"10 yıllık tutukluluk sürelerinin kaldırılmasının Balyoz hükümlülerine, Ergenekon davası hükümlülerine hiçbir olumlu katkısı olmayacaktır. Mağdur olan aydınımızın, bilim adamının, gazetecinin, askerin mağduriyeti devam edecektir. Onların duygularıyla Sayın Başbakan oynamış, özel yetkili mahkemeleri kaldıracağız, yeniden yargılama yolunu açacağız diyerek vicdanları sızlatan o kararlar için büyük bir beklentiye yol açmıştır. Ama bu tasarıda o düzenlemelere yer vermemiştir. Yeniden yargılama konusunda bu tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır."

"ANA HEDEF RÜŞVET VE YOLSUZLUK SORUŞTURMASINI KAPATMAK"

Teklif ile rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını kapatmak için adımlar atıldığını iddia eden Hamzaçebi şöyle devam etti:
"Birinci olarak daha evvel adli kolluk yönetmeliği ile yapılmak istenen değişikliğin bir kısmı burada yasayla yapılmak istenmektedir. Buna göre en üst dereceli kolluk amirleri hakkında inceleme ve soruşturma izni Adalet Bakanı tarafından verilecektir. Adli kolluğu bu hükümle hükümet yürütme organına bağlamış durumdadır. Bu anayasa ihlalidir. Yine, birçok konuda mahkemelerin oy birliği ile karar vermesi düzenlemesi getirilmektedir. Bir hukuk devletinde bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bir kişi adam öldürmek suçundan yargılanıyorsa onun hakkında müebbet hapis cezasını oy çokluğuyla veren mahkeme tedbir kararını, el koyma kararını oy birliği ile verecektir. Ana hedef rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını kapatmak.
Mahkemelerin el koyma kararı verebilmesi için MASAK, BDDK, SPK gibi kurumların olumlu görüşünün olması şartı getirilmektedir. Mahkemenin el koyma kararları yürütmenin kontrolüne verilmiştir. Bunun kabulü mümkün değildir.
Yürürlüğe girmesinden itibaren 30 gün içerisinde bu kanunla düzenlenen hükümler uyarınca karar alınması zorunludur. 30 günlük süre içinde tedbir kararı yenilenmez ise malvarlığındaki tedbirler kalkacaktır."

"BU PAKETİ BİRKAÇ OLUMLU DÜZENLEMESİ DIŞINDA KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ"

Bu paketi birkaç olumlu düzenlemesi dışında kesinlikle kabul etmediklerine dikkat çeken Hamzaçebi, "Ama öyle anlaşılıyor ki hükümet 10 yıllık tutukluluk süresini kaldırıyorum, özel yetkili mahkemeleri kaldırıyorum şemsiyesinin altına dünya kadar kirli çamaşırını saklamıştır" diye konuştu.

"Teklife destek verecek misiniz?" sorusuna da Hamzaçebi, "Elbette, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması bizim CHP grubu olarak teklifimizdir, o maddeye kesinlikle karşı çıkmıyoruz. O maddeyi tabii ki destekliyoruz. Terörle Mücadele Kanunun 10. Maddesinin kaldırılmasını kayıtsız, şartsız destekliyoruz. Ama sözünü ettiğim bu maddelere destek vermemiz mümkün değildir. Hükümet bu kadar kendine yönelik soruşturmayı o soruşturmaya konu olan kişileri aklama gayretindeyse ayrı bir paket getirsin" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler