Yol arkadaşı yaşam koçları

Hayatını düzene sokmak isteyenlerin yeni populer yol arkadaşı 'Yaşam Koçları' oluyor.

Yol arkadaşı yaşam koçları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.02.2014 - 17:18

Son dönemlerde iyice popüler hale gelen yaşam koçluğu, nedir, ne değildir. Yanıtlarını Yaşam Koçu Nihal Aydın'dan aldık.

YAŞAM KOÇLUĞU NEDİR?


En basit ve yalın tanımı ile “yol arkadaşlığıdır.” Hayallerinize, isteklerinize, gerçekçi hedeflerinize ulaşmak için bir tür yolculuk yaparsınız. İstediğiniz yere en sağlıklı, hızlı ve etkin şekilde ulaşmanızı sağlar. Koçunuz; yol arkadaşınız olarak kendi potansiyelinizi keşfetmenizi ve ortaya çıkarmanızı destekler. Sizi motive eder.  Hedeflerinize giden yolda kendinize inşa ettiğiniz duvarları,görmenizi sağlar.Farkındalığınızı artırır. Olaylara, kişilere bazı teknikler kullanarak farklı açılardan bakmanız için yardımcı olur. Kısacası; hedeflerinize ulaşmanızın yanı sıra kişisel gelişiminize katkı sağlar. Yaşam kalitenizi artırmanız için çalışır.

Koç doğru ve güçlü sorular soran bir yol arkadaşıdır.Problemlerin çözülmesi veya geliştirilmesi gereken konularda neler yapılması gerektiğini hazır olarak sunan değil,çözümü doğru sorular sorarak danışanın kendini keşfetmesini sağlayan iyi bir dinleyici ve gözlemcidir. Danışanı farklı bakış,açısından baktıran kişidir koç. Danışanın hedeflediği yolda yürümesi konusunda yanında yürüyen kişidir.

YAŞAM KOÇU NEDEN GEREKLİ ?
Yaşam koçluğunda amacımız; hedeflerimizi ve önceliklerimizi belirlenirken aynı zamanda özgüven, öz değer ve özsaygıyı güçlendirmek ve karşılaştığımız problemlerimizi çözmemiz, zamanımızı ve enerjimizi daha etkin kullanmamız ,kişisel yaşamımız ve iş yaşamımız arasındaki ruh,beden,zihin üçlüsündeki denge tutabilmemiz için ve sınır koyamayıp HAYIR diyemediğimizde kendi özümüze farklı bakış açıları kazandırır.Farkında lığımızı artırarak zorlaştıran engellerin üstünden atlayarak,yanından geçerek,ya da tamamen engeli ortadan kaldırarak , sizin hayatınızdaki satır aralarınızı duymanızı ve tıpkı bir ayna gibi yansıtmayı öğrenmenizi sağlar.

Aile, sosyal çevre, sağlık, kariyer ya da yaşamımızın daha iyi bir seviyeye getirmek istediğimiz her alanında nasıl ilerleyeceğini öğrenmek isteyen herkes içindir."Kendi" gibi davranamayan, kendi kişilik özelliklerine yabancılaşanlara, yaşamın her alanını dengelemek, daha özgüvenli yaşamak ve artık hayatında değişim tohumları ekmek isteyenlere yönelik danışmanlıktır, yaşam koçluğu.

Yaşam tarzımıza, alışkanlıklarımıza, sosyal çevremize uygun, ulaşılabilir hedefler koymamızı sağlar. Bu hedefler için kendimizde, yaşam alanımızda bizi sıkıntıya sokan, bize stres yaşatan her türlü olaya, duruma, kişiye karşı bilinçli olarak farkındalığımızı arttırarak pozitif yönde istediğimiz gelişim sürecini hayatımıza uyarlamamıza ve bunu bir yaşam tarzı olarak benimsememize yardımcı olur.

YAŞAM KOÇU KİŞİYE NELER KATAR?
Büyürken bu soruyu sıkça duymuş olabilirsiniz. Elinizde sihirli bir değnek olsa ne yaparsınız? Her şeyi oturduğu yerden, hiçbir zahmete katlanmadan sahip olmak isteyenler, sihirli bir değnek olsa da yaşamımı  değiştirsem derler.                                                                                  Biz yaşam koçları, hayatınızı nasıl düzene sokacağınızın püf noktalarını görmenizi sağlarız. Kişinin kendini keşif yolculuğunda bulmak istediği her şeyi bulması için gerekli ekipmanı sağlar diyebiliriz. Elinize bir değnek veririz. Sizde neyin değişmesini istiyorsanız, değneği o tarafa uzatırsınız.         Değneği uzatırken gösterdiğiniz gayret ne kadar büyükse, yaşamınızdaki sihri de o kadar büyük olur. Çünkü değneği sihirli yapan, kişinin kendisidir. Kendi gücünüzü keşfettiğinizde sihirli değneği istediğiniz gibi kullanmayı başarabilirsiniz. Yeter ki yürekten isteyin.

KOÇLUK NE DEĞİLDİR?
Yaşam koçluğu terapi değildir.Yaşam koçu hedeflerinize ulaştıran kişidir.Terapist değildir,tedavi etmez,yaşam koçu kişisel gelişim profesyonelidir.Danışman değildir.çözüm önermez,farkındalıkla çözüme ulaştırır.Koçlar psikiyatri değildir ,kişisel gelişim eğitmenleridir.
YAŞAM KOÇUNDAN KİMLER FAYDALANIR?

Yaş, iş, mevkii, cinsiyet, din, dil, ırk, medeni durum ne olursa olsun, sadece ve sadece kendini keşfetmek isteyen, hayallerine, mutluluğuna, arzuladığı ve gerçekten sevdiği değerlere ulaşmak isteyen ruh sağlığı yerinde olan herkes…
Yaşamında değişiklik yapmak, tam potansiyelini eyleme geçirmek isteyen ve bunun için çalışmaya, risk almaya hazır kişiler. Yaşamlarında daha mutlu ve huzurlu olmak isteyen ilerlemeye açık bireyler ve bu bireylerden oluşan kurumlar…

YAŞAM KOÇLUĞU KİŞİLİĞİ NASIL GÜÇLENDİRİR ?
Bence kişilikler zaten güçlü en yüksek potansiyelle dünyaya geliyoruz. Sadece zamanla bu gücü çocukluktan yetişkinliğe kadar yaşadığımız aile,çevre ve kendimizin algılayıp oluşturduğumuz senaryo ve çocukluktaki içselleştirdiğimiz inançlarımızla oluşan değerler ve koşullar gereği kullanmamaya başlıyoruz.Koçluk bizim kullanmadığımız kapattığımız güçlü yönlerimizi ortaya çıkarmamızda yol arkadaşlığı yaparak güçlü yönlerimizi tekrar keşfetmemizi sağlıyor.

SONUÇLARIN HEP OLUMLU OLACAĞINI SÖYLEYEBİLİR MİSİNİZ ?
Burada kime yada neye göre olumlu kavramını düşünmek gerekiyor. Seans sonunda elde edilmek istenilen iyi-yada kötü şey elde ediliyorsa sonuç olumludur. Bu kişinin yüzleşmek istemediği negatif bir sonuç da olabilir. ve sonuçta sadece yargısızca  dinlenilmek  bile kişiye yetiyor. Danışana hiçbir şekilde olumsuzluk yaşatması söz konusu değildir.

DANIŞANLARINIZA NASIL HİZMETLER VERİYORSUNUZ?


Danışanlarımın yaşamlarında ihtiyaç duyduğu her alanda (kariyer, aile, arkadaşlık ilişkileri, finans, romantik ilişkiler, sağlık/kişisel bakım, sosyallik, eğlence, kişisel, ruhsal gelişim, fiziksel ortam vb.) tatmin olmaları için hedefler belirliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak ve süreçte kişinin farkındalığını artırmak hizmetin ana amacı. Danışanlarım arasında; işyeri sahipleri yöneticiler, oyuncular, ev hanımları,  çalışan grubu da var .
Kurumsal koçlukta ise şirketin vizyonu belirlemek, bu vizyon doğrultusunda iş hedeflerini netleştirmek ve çalışan verimliliğini, motivasyonu ortak hedeflere koşarken artırmak var.


YAŞAM KOÇU NASIL OLUNUR?

Öncelikle istemekle olur.Ben hep şunu derim koçluk uçsuz bucaksız  deniz gibi bilgi birikim, tecrübe katarak  ve bu yolda yüreğini ve inancını koyarak yürümek diyorum. Hiçbir şeyi yargılamadan, eleştirmeden zengin bir bakış açısına sahip olmanız, çok iyi bir dinleyici olmanız gerekir. Empati yeteneğinizin gelişmiş olması, özellikle sezgilerinizin kuvvetli olması da çok önemli. Bunlar koçların temel özellikleri. Tabi ki bu özellikleri profesyonel koç olmak için yetkinliği olan, koçluk eğitimi ile birleştirmek gerekir.Uluslararası ICF onaylı koçluk belgeye sahip olması ve mutlaka danışanların bilinçli olup yetkinliğini sorması gerekiyor.

YAŞAM KOÇLUĞUNUZDA, SİZİ EN ÇOK MUTLU EDEN ŞEY NEDİR?
İnsanların, çocukluktan itibaren edindikleri davranış formatlarının, inanç kalıplarının ve sabit fikirlerinin farkına varmaları ve bu farkındalıkla hayatlarını olumsuz etkileyen tüm kısıtlayıcı kalıplardan özgürleşmeleri… İstedikleri gibi bir hayatı kendileri için heyecanla, aşkla yarattıklarını ve mutlu olduklarını görmek .İşte bu yüzden Hemera Life Koçluk oluştu,anlamı yolumuza ışık tutmak ve ışığı gerçekten  görüp yürüdüklerinde işte diyorum mutluluk bu…

SİZE BAŞVURANLAR NE KADAR SÜRE SEANSLARINIZA KATILIYORLAR?


Belirleyeceğimiz hedeflerin konunun durumuna göre değişiyor. Burada kişinin hedeflerine ulaşmak için eylemlerini yerine getirme potansiyeli de etken. Ancak; İlk başta hafta 1 gün olmak üzere  sonra 15 gün de bir  devam edebilir ve gelişmeye göre gerçekten istemeye bağlı ki danışan değişimi gerçekten istiyorsa ve konunun sürecine göre 1 seansta olur 6 seansta 10 seansta tamamen inançlar ve bilinçaltı etkileri belirler.

BİR SEANSINIZ KAÇ SAAT SÜRÜYOR?

Yaklaşık 1 ile 1.5   saat

SEANSLARIN BİTİMİNDE ALDIĞINIZ TEPKİLER NASIL OLUYOR?


İlk başta yargısızca dinlenilmek ve güçlü sorularla kendi içselliğinde yolculuk yaparak göremediği kör noktaları fark eder ve “işte bu” dediği anda evet varmıştır içsel yolcuğuna. Kişi başta hayal etmekte bile zorlandığı hedeflerine ulaşınca çok mutlu oluyor. Başarmanın yarattığı heyecan ve motivasyonla etrafındakilere de ilham veriyor. Zaten değişim kendimizde başlıyor ve  yaşamımızda ki birlikte olduğumuz eş aile vs .değişim onlara da yansıyor ve gerçekten kişi kendi yolculuğundaki huzuru buluyor. Ayrıca; kişinin kendiyle ilgili keşifleri stressiz, huzurlu bir yaşam için anahtar oluyor. Bunun ise tarifi çok zor olan tatminini yaşadıklarını söylüyorlar…




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler