YÖK’ten öğretmenliğe sıralama barajı
LYS’de başarı sıralaması 240 binin altında kalan adaylar, öğretmenlik programlarına başvuramayacak. YGS ile kayıt alan öğretmenlik programları da LYS’ye nakledildi.
Daha önce mimarlık, mühendislik, tıp ve hukuk fakültelerine giriş için getirilen başarı sıralaması koşulu, eğitim fakülteleri için de getirildi. YÖK Başkanı Saraç, “YGS puanları ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını LYS puanlarına naklettik. LYS’den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak” dedi. Saraç, ilahiyat fakültelerine de LYS puanları ile girileceğini söyledi.
ntv.com.tr’de yer alan habere göre YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Saraç’ın yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
* 4 bin 797 ihraç: (Üniversitelerdeki FETÖ operasyonları) 3 kanun hükmünde kararname ile toplam 3 bin 850 akademik personel, 947 idari personel; toplamda 4 bin 797 kişi üniversitelerden ihraç edildi. Yine bu minvalde 3 bin 25 akademik ve idari personel açığa alındı. Bunların 1079’u göreve iade edilirken 1946 şu an açıkta bulunmaktadır.
* Tıp ve hukukta sınırladık: Bir programda eğitim öğretimi sürdürmek için gerekli niteliğe haiz olmasının sağlanması lazım, ayrıca da bir sınıftaki öğrencinin mütecanis olması lazım. Tıp ve hukukta biz geçen sene tıp için 100 bin kontenjanı 101 binden öğrenci alıyordu, biz 40 bine çektik ve 31 binden öğrenci aldı tıp, çok büyük bir başarı, umduğumuz başarının üstüne çıktı. Hukukta ise 365 binden öğrenci alıyordu, yine getirdiğimiz kural çerçevesinde bunu da 150 binle sınırladık.
* Öğretmenliğe baraj: Bu sene öğretmenlik programları ile ilgili iki önemli karar aldık. Birincisi, başarı sıralaması şartı getirdik. İkincisi, ilk aşamada yani YGS’den öğrenci alan programları LYS’ye yani ikinci aşamaya çektik. Başarı sıralamasını 240 bin olarak belirledik. YGS’den öğrenci alan programları aynı içerikteki LYS puan türüne çevirdik. Artık tüm eğitim programları LYS’den alacak.
* Eğitim fakültelerine yeniden yapılandırma: 64. ve 65. Hükümet programlarında yer aldığı şekilde eğitim fakültelerinin bölüm ve anabilim dalları yeniden yapılandırıldı. Bu işlem yakında tamamlandı. 96 eğitim fakültesi var. Bunların 78 devlet 18’i vakıf üniversitesinde. Bu fakültelerimizdeki öğrenci sayısı 200 bin civarında yıllık 48 bin kontenjan var.
* İlahiyatta baraj yok: Öğretmenliğe kaynak teşkil eden bir diğer fakültemizde ilahiyat fakülteleri… Yıllardır ilahiyat camiası birinci aşamadan değil ikinci aşamadan yani LYS’den öğrenci almak istiyorlardı. Bu talebi olumlu karşıladık.
* Sistem değişikliği yok: Yükseköğretim Kurulu’nda üniversiteye giriş sistemini değiştirmeye, sınavsız üniversiteye, TEOG’u üniversiteye geçişte kullanmaya dair herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Bir başka Bakanlıkla da konuya ilişkin haberde konu edildiği gibi bir görüşme sürdürülmemektedir. Diğer taraftan sınavlar öncesinde bu tür gerçek dışı haberler adaylar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.
* Açık uçlu soru taraftarıyız: Açık uçlu soru bu kamuoyunun gündeminde uzun zamandan beri yer işgal ediyor. Tedrici olarak açık uçluya geçilmesi taraftarıyız, yani belli bir matematiksel işlemin varacağı son neticenin yazılacağı veyahut bir ismin veyahut tarihin sorulacağı tabii ikinci aşamada yapılacak açık uçlu az soru da yapılabilir. Yani öğrencilerimizi tedirginliğe sevk etmeyecek, belki belli bir tarihi veya rakamsal olarak belli bir sonucu, matematiksel işlemi orada kodlayacak şekilde, yoksa bir problemin çözüm aşamalarının kâğıtta görülmesi değil. Yani sosyal bilimlerde, tarihte diyelim belli bir tarihin sorgulanmasında kodlanacak az sayıda soru sorulabilir.
Hangi öğretmen lik programları etkilenecek? Öğretmenlik programlarına baraj getirilmesiyle YGS’yle girilen bölümler de LYS puan türüne nakledildi. Saraç’ın açıklamalarına göre Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programı YGS-1 puan türünden, MF-1 puan türüne; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programı YGS- 6’dan, TM-2’ye; Kimya Öğretmenliği programı YGS-2’den, MF-3’e; Okul Öncesi Öğretmenliği programı YGS-5’ten, TS-1’e; Özel Eğitim Öğretmenliği programını YGS- 4’ten, TS-1 puan türüne çevirildi. |
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!