Yirmi yaş dişlerine dikkat
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Serkan Bayraktar, yirmi yaş dişleri ile ilgili uyarılarda bulundu. Bayraktar, yirmi yaş dişlerinin çürüğe neden olduğuna işaret etti; ancak muayene ve iyi bakım ile bu sorunun önlenebileceğini dile getirdi.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Serkan Bayraktar, yirmi yaş dişleri ile ilgili açıklamalar yaptı. Yirmi yaş dişlerinin genelde 17 ile 25 yaşlar arası ağızda yerini aldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Bu dişler ağızda en son çıkan ve en çok soruna yol açabilen dişlerdir. Çenede yeterli boşluk olmaması durumunda tam çıkamazlar. Bu durumda gömük veya bir kısmı çıkmış yarı gömük şekilde dişeti altında kalabilirler. Ve bunun sonucunda o bölgede gıdaların birikmesi nedeniyle kendisinde veya yanındaki komşu dişte çürükler oluşabilir. Ya da kendi çevrelerinde enfeksiyona neden olabilirler ve buna bağlı olarak ağzı kokusu, yüzde şişlik oluşturabilirler. Bu aşamada; ağız açamama, çiğnemede zorluk ve ağrı oluşabilir. Ayrıca bu dişler yatay şekilde sürmeye çalışarak önündeki dişlere sürme basıncı uygulayabilir. Buna bağlı ağrı ve özellikle alt dişlerde çapraşıklıklara yol açabilirler. Böyle problemlere yol açan yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekir. Hastanın herhangi bir şikayeti olmasa bile rutin diş hekimi kontrolünde, senede bir çekilen panoramik röntgenlerde eğer dişin çevresindeki dokulara zarar veren bir durum, bir kist veya çevre kemiğe zararı olan bir oluşum görüldüğü takdirde çekimi gereklidir. Ama bu dişler doğru pozisyonda sürüyor, rahat temizlenebiliyor ve çevre dokulara zarar vermiyorsa ağızda kalabilirler ve düzenli olarak takip edilebilirler.”.
Yirmi yaş dişleri ağız içinde en son yerini alan diş gurubu. Bu nedenle sürmek için yeterli alan bulamama olasılığı en fazla olan dişler bunlar. Diş Hekimi Serkan Bayraktar, konu ile ilgili şunları vurguladı: “Bunun başlıca sebeplerinden biri günümüz insanının atalarına göre daha işlenmiş ve yumuşak gıdalarla beslenmesi sonucu çene kemiğinin yeterli basıncı alamaması ve buna bağlı olarak çene gelişiminin nesilden nesile daha küçülmesi denilebilir. Ayrıca bu dişler oluşurken yatay şekilde, yataya yakın bir pozisyonda oluşur ve sürerken dönme hareketi yaparak sürerler. Bazen bu dönme hareketini gerçekleştiremez ve bu şekilde çene kemiği içinde gömülü kalabilirler. Yirmi yaş dişleri sürmek için yeterli alan olmadığında gömülü kalabilir ve hiçbir zaman dişetinden baş gösteremeyebilir. Yirmi yaş dişlerinin üzerinde dişeti parçasının büyüyebilir. Yiyecekler bu dişeti parçası altına girebilir ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bazen yirmi yaş dişleri komşu dişlerin üstünden ileri doğru veya geriye doğru veya her iki yöne doğru çıkabilir. Bu da ağız yapısını bozar. Yirmi yaş dişleri ağzın arka kısmında fırçayla ulaşılması zor bir bölgede olduğundan yeterli temizlenememe sbebiyle çürük ve dişeti hastalığı oluşmasına neden olur. Ancak düzenli muayene ve iyi bir bakım ile yirmi yaş dişi sorunları yaşanmayabilir.”
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!