Yıkımda 'üstün hizmet' ödülü
Beyoğlu’ndaki tarihi Narmanlı Han’ın tartışmalı restorasyonunu yapan mimar Genim’e, AKP’li belediye üstün hizmet ödülü verdi.
Beyoğlu Belediyesi, Narmanlı Han’a yaptığı restorasyonla tepki çeken 75 yaşındaki mimar Sinan Genim’e Beyoğlu Nişanı ve Üstün Hizmet Beratı takdim etmeye karar verdi. İlçe meclisine gelen teklifle alınan karara CHP “ret” oyu kullandı. Grup adına konuşan meclis üyesi Ali Mendillioğlu, “Münir Özkul’u yitirdiğimiz bugünlerde gönül isterdi ki bu ödül yaşayanlar içinde herkesten çok hak edene Münir Özkul’a verilseydi” dedi. Sinan Genim 2009 yerel seçimlerinde AKP’nin Kadıköy Belediye Başkanı adayı olmuştu.
İnsanlığa kazandırmış
Beyoğlu Belediyesi Kültür, Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün teklifi üzerine ilçe meclisine, geçen çarşamba günü tartışma yaratacak bir rapor geldi. Raporda “Okmeydanı Okçular Tekkesi Avan Projesi, Karaköy Fransız Geçidi Restorasyonu, Narmanlı Han Restorasyonu”nu yapan mimar Sinan Genim’e Beyoğlu Nişanı ve Üstün Hizmet Beratı takdim edilmesi istendi. Raporda “Mimar Dr. Sinan Genim Beyefendi’ye bize ve insanlığa kazandırdığı eşsiz eserler anısına Beyoğlu Nişanı ve Üstün Hizmet Beratı takdim edilmesi hususunda karar alınabilmesi için yazımızın Belediye Meclisi’ne havalesini onayınıza arz ederim” denildi.
Rapor CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Topçu kışlasını savundu
Grup adına konuşan Meclis üyesi Ali Mendillioğlu “Belediyemizin kuruluşundan bugüne 150 yıl geçti. Ancak son iki yıl içerisinde 4. onur nişanını veriyoruz. Onur nişanı almayı hak edecek insanlar 150 yılda bir yetişir o yüzden bugüne kadar kimseye verilmemiş olması anlaşılırdır. Çünkü onur nişanı alacak kişinin yaptığı işlerin ve projelerinin toplumun tüm kesimlerince kabul görür ve onaylanır olması ilk kıstastır. Sinan Genim Beyefendi’nin bırakın diğer eser ve projelerini, Topçu Kışlası’nı savunması bile başlı başına partimizin var oluş gerekçesine aykırıdır. Ayrıca proje ve eserlerinin toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çektiği aşikârdır” dedi.
Tarihe ev sahipliği yaptı
19. yüzyılın ilk yarısında kurulan Narmanlı Han, ilk önce Rus elçilik binası ve ticaret ofisi olarak kullanıldı. Bir yandan ticaret merkezi olarak işlev görürken, diğer yandan ünlü şair, heykeltıraş, ressam ve yazarlara ev sahipliği yaptı.
Yapı Kredi Koray 2001 yılında restore etmek amacıyla Narmanlı Han’ın yüzde 15’lik hissesini satın almıştı. Yapı Kredi Koray’ın restorasyon projesi 2002’de Anıtlar Kurulu’ndan onay almış, ama sivil toplum kuruluşlarının itirazı ve alınan yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle başlayamamıştı.
Proje bir türlü gerçekleştirilemeyince Narmanlı Han’ın 12 vârisi 2008 yılında Yapı Kredi Koray’a dava açarak hisselerini geri almak istedi. Ailenin “gayrimenkul hissesi karşılığında inşaat yapımı ve satış vaadi sözleşmesinin feshi” için açtığı davayı mirasçılar kazandı.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- İşte en yüksek faiz veren bankalar...
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- Teğmene çirkin saldırıda yeni gelişme!
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- DP'de deprem: İstifa ettiler
- Cemal Enginyurt'tan Cumhuriyet'e ilk açıklama!