Yıkım karmaşası

2015’ten beri 744 ton asbest atığının bertaraf edildiğini söyleyen Nuhoğlu, yıkım yönetmeliğinin eksikliğine ve denetimsizliğe dikkat çekti.

Yıkım karmaşası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.02.2018 - 23:10

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu dün gazetecilerle buluşarak, kent-çevre konularındaki çalışmalarını anlattı. Nuhoğlu, Taş Yapı’nın belediyeye açtığı tazminat davasını anımsatarak, “Dava Yargıtay’da. Önünde sonunda adaletin tecelli edeceğini düşünüyorum. Kamunun gerçekten çalışması istiyorsak üstünde bu kadar baskı olmamalı. 500 bin Kadıköylü neden buraya tazminat ödeyeceğini anlamalı. Pek anlaşılır bir durum değil” dedi. Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne, kamu arazisi üzerine yapılan “Four Winds” projesinin “hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurularak zarara uğratıldığı gerekçesiyle tazminat davası açmıştı.

13 Mart’ı bekliyoruz

Yardımcısı Onur Temurlenk de Taş Yapı ile süren tazminat davasına ilişkin bilgi verdi: “Mahkeme, 101 milyon 859 bin 43 TL tazminata mahkûm etmişti. İtirazımız üzerine istinaf mahkemesi 44 milyon 159 bin 487 liraya indi.

Biz şirketin bir zararının oluşmadığını en başından beri söylüyorduk. Kaçak alanların olduğu bir yapının hukuken de tazminat talep etme hakkı olmadığını iddia etmiştik. Bu dosyada, hukukun bugüne kadar görmediği özellikli, ayrıcalıklı kararlar veriliyor. Bütün itirazlarımızı yaptık. Şimdi 13 Mart’ı bekliyoruz.”

Aykurt Nuhoğlu ise şunları söyledi: “Yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat yapıldı bitti. Bizim gördüğümüz, bu süreçte binayla ilgili hiçbir engelleme girişimi olmamış, hatta Kadıköy Belediyesi neredeyse kendi varlığını hissettirmemiş. Binalar bittikten sonra 2015 yılında bize açılan tazminat davasını anlayabilmiş değilim.”

 

Kadıköy Fenerbahçe’deki Kalkedon’da gerçekleşen buluşmada, belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Cansu Tekin Alpaslan’ın sunumu dikkat çekti. 2015 yılından bugüne kadar 1835 inşaat sahasının denetlendiğini belirten Alpaslan, “Toplam 744 ton asbest atığı çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edildi” dedi.

Yıkımlarla ilgili de konuşan Nuhoğlu, “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir yönetmeliği yok. Yıkım yapan firmaların bir ruhsatının olması gerekiyor. Müteahhit firma istediği gibi yıkabiliyor. Yıkım aşamasında denetlemeyi kim yapacak? Biz kendimiz yapıyoruz ama yapı denetim firmalarının sorumluluğu ruhsattan sonraki aşamada başlıyor. Ruhsata kadar olan aşamada herhangi bir denetim yok. Yapı denetim firmaları tamamen işlevsiz hale geldi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler