Yerleşemeyeni sıkıntı bekliyor

8. sınıf öğrencilerinin liselere nasıl yerleştirileceği belli oldu. İlk tercihte yerleşemeyen öğrenciler, otomatik olarak evine en yakın okula kaydolacak. Bu okul imam hatip lisesi de olabilecek, meslek lisesi de!

Yerleşemeyeni sıkıntı bekliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.05.2014 - 23:39

Temel Eğitimden Ortaeğitime Geçiş (TEOG) yerleştirme takvimi belli oldu. Ortak sınavların puanları 11 Haziran’da, yerleştirme puanı ise 7 Temmuz’da açıklanacak. İstediği okula yerleşemeyenlere nakil hakkı tanınacak. Puanı istediği okullara yetmeyen öğrenciler, eve en yakın okullara zorunlu olarak yerleştirilebilecek.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam Feriye Lokantası’nda İstanbul’daki eğitim editörleriyle bir araya geldi. Bakan Avcı ve bürokratları, TEOG Yerleştirme Sistemi, yönetici atamaları ve dershane dönüşüm programı ile ilgili açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

İki tercih listesi

Bürokratların sunumları ve sorulara verdikleri yanıtlara göre, yeni yerleştirme sisteminin ayrıntıları şöyle: 31 Temmuz-8 Ağustos 2014 tarihleri arasında “e-okul” üzerinden tercih yapacak öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: Özel yetenek sınavıyla yerleştim, Özel okula kayıt yaptırdım, Tercih yapmak istiyorum. Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse tercih yapamayacak. Bu yüzden aileler, devlet okulu hakkını kaybetmemek için çocuklarını bir özel okula ön kayıt yaptırmış bile olsalar bu seçeneği işaretlemeyip “tercih yapmak istiyorum” demek zorundalar.

“Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretleyen öğrenciler, A grubunda 15 tercih yapacaklar ve bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması yok. Bu tercihlere yerleşememe olasılığına karşın öğrenciler ayrıca B grubu (okul türü) tercihi de yapmak zorunda. Öğrenci bu gruptaki okullardan hiçbirini işaretlemezse bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirebilecek. İşaretleme halinde de istenilen okul türüne puan yetmemesi durumunda oturulan yere göre yerleştirme yapılacak. Yani örneğin öğrencinin evine yakın çok programlı lise yoksa ve imam hatip lisesi varsa istemese de bu okula kayıt olacak. Daha sonra nakil isteme hakkı var ama puan ve kontenjan durumu uygun olmazsa bu haktan yararlanamayacak. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Meslek ve Teknik Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi.

 

Umut nakillerde

Öğrenciler, yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra okullarda boş kontenjan kalması halinde nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Bu durumda çok iyi Anadolu liselerine düşük puanlı öğrencilerin girmesi ve öğrencilerin puanları arasında büyük farkların bulunması da mümkün olabilecek.

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi testlerine göre seçeceklerini açıklayan özel okullara, bu üç dersin puanı verilmeyecek. Gerekçesi de “Öğrencilerin kişisel bilgilerinin paylaşılmama isteği”. Ellerinde bu derslerin puanı olmayan özel okullar, öğrencileri kendi belirleyecekleri yöntemle alacak.

 

Sınıflar daha da kalabalık

Geçen yıl Anadolu liselerinin kontenjanlarını 30’dan 34’e çıkaran bakanlık, bu yıl da Anadolu lisesine yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanını “ihtiyaç olması halinde” 40’a çıkardı.

 

TEOG Yerleştirme Takvimi

Ortak sınav puanları 11 Haziran’da e-okuldan açıklanacak.

16-20 Haziran tarihleri arasında ortak sınav puanlarına itiraz edilebilecek.

4 Temmuz’da okulların kontenjanları açıklanacak.

7 Temmuz’da yerleşmeye esas puanlar (YEP) ilan edilecek.

31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercihler yapılacak.

22 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve kesin kayıtlar yapılacak.

-25 Ağustos’ta boş kalan kontenjanlar için nakil dönemi başlayacak. Bu dönem okulların açıldığı 15 Eylül tarihine kadar sürecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon