‘Yenilikleri destekliyoruz’
‘Geleceğin Tedavisi’ sloganıyla bu yıl Ağustos ayında kurulan Yenilikçi Sağlık Araştırmaları Vakfı’nın (YESAV ) Başkanı Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak, sağlıkta insan hayatını değiştirebilecek yenilikçi projeleri desteklediklerini belirterek“ Teşhis, tedavi ve cihaz kullanımıyla ilgili metotların değişmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz” dedi. Albayrak, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.
YESAV’ın faaliyetleri neler?
YESAV olarak sağlıkta insan hayatını değiştirebilecek inovatif (yenilikçi) projeleri destekliyoruz. Vakfın bünyesinde beyin cerrahı, kardiyolog, mühendis ve biyolog bulunuyor. Türkiye’nin sağlık alanında atıl bekleyen bilimsel seviyesi, mesleki becerisi yüksek insan kaynağı ile bölgenin çekim merkezi olması için gerekli ekosistemin oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Hekimlerin pratikte işlerini kolaylaştıracak cihazlar ve hastaların yüksek maliyetli tedavilere ulaşması ancak hekim, temel bilimci ve mühendislerin bir araya gelerek üretecekleri yenilikçi ürünler ile mümkün olacaktır. Bu yönde, medikal alandaki karar alıcılarla bir araya gelerek geleceğin tedavisini birlikte şekillendirmek istiyoruz.
Sağlık sektöründeki sorunları nasıl değerlendiriyorsunuz? Çözümler neler?
Sağlık endüstrisi dünyada ciddi bir tekelleşmeye gidiyor. Sağlık endüstrisini belirleyen ana aktörler milyar dolarlar seviyesinde. Endüstrideki tekelleşme ve yüksek regülasyon maliyetleri ile sağlık alanındaki inovasyon hızı potansiyelinin altında. Endüstriyel tekelleşme, hastaların ve hekimlerin ihtiyaçları ile endüstrinin sunduğu çözümler arasında ciddi bir uçurum oluşturuyor. Çözüm olarak, sağlık alanında yenilikçi ürünler ve inovasyona daha açık bir kültür oluşturulması için doktorların içinde yer aldığı ekipler ve araştırmalar teşvik edilmeli.
‘ENDİŞE VERİCİ’
Türkiye ve dünyadan endüstriyel tıbba genel bakışı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Endüstriyel tıp tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yaygın. Sağlığın ticarileşmesinin yeterince endişe verici olmasının yanı sıra Türkiye’de kullanılan sağlık malzemelerinin yüzde 94’ünün ithal olması dışa bağımlılık sorununu da gündeme getiriyor. Bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla çıktığımız yolda endüstriyel tıbbın acilen reforme edilmesini; teşhis, tedavi ve cihaz kullanımıyla ilgili metotların değişmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Türkiye’nin sağlık inovasyonunda dünyada önemli bir merkez olabileceğine inanıyoruz.
En Çok Okunan Haberler
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Mahruki yine yandı
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!