Yeni bir başlangıç olabilir
DBP’li belediyelere kayyım atanmasını öngören düzenleme ile Hakkâri ve Şırnak’ın ilçe yapılarak yerlerine Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasına dair yasa tasarısının geri çekilmesi Kürt siyasetçiler tarafından olumlu karşılandı:
FIRAT ANLI (Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı): Parlamentonun toplumdaki itirazları dikkate alması sevindiricir. DBP Eş Genel Başkanımız Kamuran Yüksek, onlarca belediye başkanımız ve meclis üyemiz hâlâ cezaevinde. Hemen her gün çok ağır faturalar ödüyoruz. İnsanları yitiriyoruz, çoluk çocuk, hangi üniformadan, hangi siyasetten olursa olsun bu ülkenin insanları ölüyor. Umarız ki dört partinin bu ortak duruşu, çözüm süreci ile ilgili yeni bir sürecin zemini olur. Bir müzakere ve diyalog başlangıcının zemini de olabilir. Yeterli mi? Hayır ama bir başlangıç olabilir. Biz yeni başlangıçlar yapmak ve ezber bozmak zorundayız. Hem ülkeyi yönetenlerin, hem Kürt siyasetinin hem de toplumun bu konuda daha aktif bir çaba içinde olması lazım. Kürt siyaseti de bu adımları gördükçe, bunu destekleyecek hem söylem hem de yöntem geliştirecektir.
TUNCER BAKIRHAN (Siirt Belediyesi Eşbaşkanı): Umarım çekilen bu kanun tekliflerinden sonra yeni bir süreç başlayabilir. Siviller, askerler, polislerin, PKK militanlarının yaşamını yitirmediği gün yok neredeyse. Bence kayyım atanmasından ziyade bunu önlemek için çalışmak gerekiyor. Umarım bu da bir vesile olur. Bunu bir adım olarak ifade edersek, ikinci adım olarak, bireysel düşüncemi söylersem, çekildi ise tasarı bunun tabii ki bir karşılığı olmalı. Kürt siyaseti bence bir değerlendirme yapmalı. Genel anlamda taraf olan çevreler, gerek PKK, gerek devlet ve Kürt siyasi partileri bunu bir vesile yapabilirler. Yozgatlısından Karslısına, Amedlisinden Sinoplusuna kadar herkes artık yeter diyor. Bence taraflar akan kanın durması için yeniden bir değerlendirme yapabilmeliler.
SERHAT KADIRHAN (Şırnak Belediye Başkanı): Şırnak ve Hakkâri halkının mücadelesinin, özellikle tasarının il statüsü kısmıyla ilgili olarak etkili olduğu kanaatindeyim. Kayyımlar konusunda da etkin bir muhalefet yapıldı, çok sayıda da açıklamalar gerçekleştirildi. Halkın bu konudaki tepkisinden de çekinildiğini düşünüyorum. Eğer bu bir ilk adım olacaksa devamında atılacak olan en önemli adım İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile ailesinin ya da avukatlarının görüştürülmesi olmalıdır. Ailesi veya avukatları adaya gitmeli, kendisiyle görüşmeli ya da bizzat kendisinin sağlığının yerinde olduğuna dair bir mesajı Kürtlere ulaştırılmalıdır. Bu asıl ilk adım olacaktır.
FERİDE LAÇİN (DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı): Kaybettikleri eşeği yeniden buldular. Hükümet Kürtlere aynı zamanda aba altından sopa da gösteriyor. Cizre ve Yüksekova il olmalı ama Hakkâri ve Şırnak da il olarak kalmalıdır. Kayyım konusunda ise olmaması gereken bir uygulamaydı geri dönüldü. Zaten Türkiye’nin anayasası, ilgili yasaları da belediyelere kayyım atanmasına cevaz vermemektedir. Tasarı yasalaşmış olsa idi ciddi bir hukuk garabeti ortaya çıkacaktı. Ama hükümet bunu sonunda gördü ve hatadan döndü. Yeni bir KHK ile yeniden gündeme getirirler mi bilinmez ama getirseler de aynı şekilde anayasa, ilgili yasalar ve imzalanmış olan uluslararası sözleşmeler gereğinde yasadışı bir durum söz konusu olur.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına ilk yanıt
- O marka listede: Hamburgerden 'at eti' çıktı
- İşte en yakın deprem riski olan yerler!
- Bu zamdan 10 milyon yurttaş etkilenecek
- Hakim, savcı eşini Ağır Ceza Başkanı’yla yakaladı
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!
- DEM Parti’den açıklama!
- Çakıcı, Hrant Dink'in katiliyle görüştü!
- Halk TV'ye 'Bahçeli', Arka Sokaklar'a 'tarikat' cezası
- İki jandarmanın davası görüldü