Yazıcı: Türkiye doğal bir enerji koridorudur
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin doğal bir enerji koridoru olduğunu belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hazar Strateji Enstitüsü(HASEN) tarafından 3'üncüsü düzenlenen Hazar Forumu'nun açılış oturumunda konuşma yaptı. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen forumda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanı sıra SOFAZ İcra Kurulu Başkanı Shahmar Movsumov, EWE Holding Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı William Schoeber, İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat bölüm Başkanı Prof.Dr.Kerem Alkin, Gürcistan Uluslararası İlişkiler Komitesi başkan vekili Zvaid Kvatchantiradze birer konuşma yaptı.
'Hazar Bölgesi dünyanın en ekonomik havzalarından biridir'
Bakan Hayati Yazıcı konuşmasında Hazar bölgesi ve Avrasya'nın önemine vurgu yaparak "Hazar bölgesi ve Avrasya kritik öneme sahip enerji rezervleri ve geniş taşımacılık koridorlarıyla dünyanın en önemli ekonomik havzalarından biridir. Bölge, tarihten bu yana çeşitli uygarlıkların buluşma noktası olmuştur. Ekonomik ilişkiler ve zengin doğal rezervleri bakımından da tarih boyunca devam eden bir çekim gücüne, cazibeye sahiptirö" diye konuştu. Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin dünya rezervlerinin %12'sine, doğalgaz rezervlerinin ise %4'üne sahip olduğunu ifade eden Yazıcı şöyle konuştu: "Hazar Bölgesinin etkilediği alanın nüfus bakımından büyüklüğü 1 milyar 900 milyon civarındadır. Bu rakam dünya nüfusunun 4'te 1'ine karşılık gelmektedir. Hazar Bölgesi ve çevre bölgelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 20 trilyon doları geçmektedir. Bu rakam dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın 4'te 1'idir" dedi.
'Türkiye doğal bir enerji koridorudur'
Hazar Havzası'nda bulunan hidrokarbon kaynaklarının Türkiye'nin jeostratejik konumunu ön plana çıkardığını belirten Yazıcı, uluslararası alanda enerji arzı güvenliğinin önemine değindi. Türkiye'nin doğal bir enerji koridoru olduğunu söyleyen Yazıcı "Enerji sektöründe yapılan araştırmalar, dünya enerji ihtiyacının 2030 yılında %60 civarında artacağını göstermektedir. AB tarafından yapılan çalışmalara göre, önümüzdeki 20 yılda Avrupa toplam enerji talebinin yaklaşık %45 artacağı öngörülmektedir. Yapılan analizlere göre, özellikle doğal gaz alanında AB ülkelerinin günümüzde %51 olan ithalat bağımlılığı, 2020 yılında %70'lere kadar çıkacaktır" dedi.
'Avrupa'nın enerji ithalatı yılda 300 milyar dolar'
Avrupa'nın enerji ithalatına yılda 300 Milyar Dolar harcadığını vurgulayan Bakan Yazıcı "Türkiye, kendi enerji talebini karşılamak için projeler geliştirirken, Avrupa ve dünya piyasalarına açılan yolda en elverişli güzergâh olarak hizmet vermeyi amaçlamaktadır" dedi. 2011 yılında imzalanan Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin Avrasya'nın "enerji tarihinde bir devrim" olarak nitelendirildiğini vurgulayan Yazıcı, "Bu hat; alternatif ve güvenilir doğal kaynaklara ciddi manada ihtiyaç duyan Avrupa pazarlarının, Hazar enerji kaynaklarına doğrudan ulaşmasını sağlayacak bir rota imkânı sunmaktır. Proje, Avrupa ve Türkiye'nin büyük ve gitgide artan enerji ihtiyaçlarını rahatlatması beklenen Güney Koridoru'nun hayata geçirilmesinde kilometre taşı görevi görmektedir" dedi.
'Modern İpek Yolu olarak adlandırılan orta koridoru bina etmekteyiz'
Türkiye'nin bölgesel enerji ve ulaşım ağlarına öncülük yaptığını vurgulayan Yazıcı, Marmaray'a dikkat çekmekti. Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti: "Marmaray, Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul boğazının altından bir tünelle birleştirmektedir. Asya ve Avrupa'yı hem kara, hem de demiryoluyla birbirine bağlayan bu projenin üstüne, Modern İpek Yolu olarak da adlandırılan Orta Koridor'u bina etmekteyiz. Bu vizyonun önemli bir parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının temelini Azerbaycan ve Gürcistan'la birlikte attık. Önümüzdeki yıl tamamlamayı öngördüğümüz projeyi süratle hayata geçirmek için yoğun çaba gösteriyoruz. Bu proje sayesinde Londra'dan kalkacak bir trenin, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile Hazar Denizi'ndeki Aktau limanı bağlantısı üzerinden, kesintisiz olarak Pekin'e kadar gitmesini sağlayacak altyapıyı oluşturmayı hedefliyoruz. Esasen Modern İpek Yolu olarak adlandırdığımız Orta Koridor projesi, basit bir ulaştırma projesi değildir"
Ticaretin rotası doğuya kayıyor
Üretim ve ticaretin merkez üssünün doğuya doğru kaydığını belirten Yazıcı "İktisadi veriler; dünya ticaretinin bir kez daha Doğuya yani Asya'ya yöneldiğine işaret etmektedir. Asya ve Avrupa'nın büyüme performansları ile dünya üretim paylarındaki doğu-batı kıyaslaması dünya ekonomisindeki değişen dengeleri ortaya koymaktadır. Dünya ticaret rakamları İpek Yolu ülkelerinin dünya ticaretindeki payının giderek arttığını göstermektedir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'Ahmet Türk' iddiası
- Hatay'da korkutan deprem: '6 Şubat gecesini hatırlattı'
- Şam ziyaretine 'Erdoğan' iptali
- Kalın'ın o sözlerine tepki
- ‘Oğlum’ yasağı
- Eş başkanlar gözaltına alındı
- Yeni Yol'un Genel Başkanı belli oldu
- Survivor Turabi ABD'deki yangında tüm servetini kaybetti
- Cumhur İttifakı'nın oyları eridi!
- Bu uyarıyı görenlerin emekli maaşı kesilecek