Yazgısını yenen kızlar
‘O kadar erkeğin içinde ne işin var’ tepkilerine rağmen eğitimine devam eden Zeynep şimdi iş kadını.
Aksaray’da yaşayan, lisede elektrik-elektronik bölümünü kazandığı için babası ve babaannesinin tepkisiyle karşılaşan, ancak bu tepkileri dinlemeyerek eğitimine devam eden Zeynep Dayin, şimdilerde Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray’daki fabrikasında çalışıyor. Fabrikanın parça imalat biriminde kalite kontrol görevini yürüten Dayin, Almanya’ya gidecek parçaların sevkıyatına bakıyor; o parçaların kalitesini kontrol ederek sevk için gerekli onayı veriyor.
Dayin gibi birçok kız öğrenciye ulaşan, potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan ise özel sektör-sivil toplum işbirliği oldu. Mercedes-Benz Türk’ün 2004’te Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte yürüttüğü “Her Kızımız Bir Yıldız” projesine katılan Dayin, Anadolu’da kız çocuklarının okutulmamasının en büyük sebebinin maddi yetersizlikler olduğunu, bu yetersizlikleri bu projeden aldığı burslarla aştığını şöyle anlatıyor: “Babam ve babaannem, endüstri meslek lisesinde elektrik-elektronik okuyacağımı duyunca ‘o kadar erkeğin içinde ne işin var, gidemezsin’ demişlerdi. Annemin de desteğini alarak eğitimime devam ettim. Mezun olduktan bir hafta sonra Aksaray Mercedes-Benz Türk Fabrikası’nda çalışmaya başladım. Küçük yaşımda iyi paralar kazanıp anneme ev aldım, kardeşimi okuttum. Şimdi babam ve babaannem ‘iyi ki bizi dinlememişsin’ diyor. Anadolu’da kız çocuklarının okutulmamasının sebebi maddi yetersizlikler. Eğer maddi imkânlar olursa kız da okur, erkek de.”
15 yılda 5 bin kız
15 yıl önce başlatılan projenin ilk amaçlarından biri “Eğitimleri için gerekli maddi imkânı bulamayan kız öğrencilerin, eğitimlerine devam edip ülke genelindeki iş gücüne katılan kadın çalışan sayısını artırmak.” Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, bu hedeflerini şu sözlerle özetliyor: “Kadınlar ve kız çocuklarının güçlendirilmesi çarpan etkisi yaratır; ekonomik büyümeyi ve her alanda gelişmeyi hızlandırır. Proje kapsamında 15 yılda 5 bin kız öğrenciye destek olduk. 2004’te 17 ilde 200 kız öğrenciyi destekleyerek başlayan projemiz, 2019’da 60 ilde 200’ü üniversite öğrencisi olmak üzere, her yıl 1200 öğrencimize burs vererek devam ediyor. Mercedes-Benz Türk üretim tesislerinde çalışan kadınların yüzde 20’si “Her Kızımız Bir Yıldız’ bursiyerlerinden oluşuyor”
Her yıl eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Mercedes-Benz Türk’ün kendileriyle irtibata geçip o yıl için gerekli burs kontenjanını bildirdiklerini anlatan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ise şöyle konuştu: “Örneğin A şehrinden 5 kız öğrenci isteniyorsa, o şehirdeki şubemiz, ilgili okullara giderek tanıtım yapıyor. Derslerdeki başarı çok önemli, ancak önceliği ‘okumak istiyorum ancak maddi imkânım yok’ diyen öğrencilere veriyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Özgür Özel'den grev çağrısı!
- 'Asgari ücret' yanıtı sonrası gözaltına alındı
- 2025 yılının asgari ücreti belli oldu!
- Erdoğan'dan açlık sınırına sadakat!
- Açıklanan asgari ücrete tepki yağdı!
- ORC Araştırma 2024'ün son anketini açıkladı
- Oytun Erbaş'ın 'asgari ücret' yorumu pes dedirtti
- AKP’nin 2025 planı ne?
- ‘Gelecek-Saadet’ grubuna yeni çözüm!
- Bakan Işıkhan asgari ücreti böyle duyurdu!