Yaşam hakkı için birleştiler

Mersin’deki çevre örgütleri, baro ve siyasi partiler, Karaduvar Mahallesi’nde kurulmak istenen polipropilen tesisinin tarım ve yerleşim alanlarının arasında olduğu için insan sağlığını, doğal yaşamı ve tarımı olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Yayınlanma: 04.11.2020 - 05:30
Yaşam hakkı için birleştiler
Abone Ol google-news

Tesisin 50 kilometre çapında bir alanı etkileyeceği, olası bir kazada 26 ton TNT’ye eşdeğer bir patlamanın olabileceği de çevrecilerin iddiaları arasında. Bu iddialar, polipropilen tesisinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı açılan idari davalar kapsamında proje sahasında inceleme yapan mahkeme heyeti ve bilirkişi heyetine de sunuldu. 

Toros Gübre bünyesindeki bir arazinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine ve arazide polipropilen tesisi için ÇED olumlu raporu verilmesine karşı 2 ayrı idari dava açılmıştı. 

Mersin İdare Mahkemesi’nde görülen davalar kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti proje sahasında ilk keşif çalışmasını yaptı. 

Bilirkişi heyetinin proje sahasına geldiği saatlerde çok sayıda Mersinli de Toros Gübre fabrikası girişinde toplanarak projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Davacılardan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Bu bölgede gübre, krom ve soda fabrikaları zaten çevreyi kirletiyor. Bir de polipropilen tesisinin yükünü kaldıramaz” dedi. 

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, “Kimseyle inatlaştığımız yok. Hakkımızı, hukukumuzu korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay da “Akla zarar bir durum. Polipropilen kimyasal bir tesistir ve özel bir alanda kurulması gerekir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon