Yaş meyve sebzede ihracat artışı sürdü
Türkiye'nin yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatı bu yılın 8 aylık döneminde, geçen yıla göre miktar ve değer bazında artış gösterdi.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYSMİB) sektör raporundan derlenen bilgiye göre, yaş meyve sebze ve narenciyede 8 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 3, değerde ise yüzde 14'lük artış yaşandı.
Gruplar içinde taze sebze miktarda yüzde 4, değerde yüzde 17'lik artışla 572 milyon 631 bin 724 dolarla ilk sırada yer aldı. Bunu 388 milyon 497 bin 585 dolarla taze meyve, 350 milyon 503 bin 675 dolarla narenciye takip etti. Toplam değerde ise 1 milyar 311 milyon 632 bin 984 dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.
Türkiye geneli yaş meyvede en fazla ihracatı yapılan ürün değerde 150 milyon 271 bin 211 dolar döviz getirisi sağlayan 65 bin 587 tonla kiraz-vişne oldu. Bunu sırasıyla çilek, üzün ve kayısı takip etti.
Yaş sebzede en fazla ihracatı yapılan ürün 419 milyon 324 bin 163 dolar gelir elde edilen 499 bin 442 tonla domates oldu. Bunu da sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve soğan-şalot izledi.
Narenciye ürünlerinde ise 8 aylık dönemde geçen yıla göre değerde yüzde 2, miktarda ise yüzde 14'lük düşüş görülürken, buna karşın narenciye ürünleri içerisinde limon miktarında yüzde 4, değerde ise yüzde 21'lik artış oldu.
Ağustosta en çok taze meyve ihraç edildi
Yaş meyve sebze ve narenciyede bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre, miktarda yüzde 3, değerde ise 14'lük artış gerçekleşti.
Gruplar içinde taze sebze miktarda yüzde 4, değerde ise yüzde 17 artış sonrasında elde edilen 572 milyon 631 bin 724 dolar dövizle ilk sırada yer aldı. Taze meyvede ise miktarda yüzde 37, değerde yüzde 28 artış meydana gelirken, toplam ihraç edilen ürün miktarı 379 bin 792 tona ulaştı. Elde edilen gelir ise 388 milyon 497 bin 585 dolar oldu. Narenciye ürünleri ise geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13, değerde yüzde 1 düşüş gösterdi.
TYMSİB ortak yönetim kurulu başkanı Kaçmaz
Türkiye Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı ve Akdeniz Ülkeleri Narenciye Birliği (CLAM) Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ihracat rakamlarının, bu yıl ortaya koydukları 2 milyar 250 milyon dolar hedefine emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
Taze meyve sebze içinde narenciyenin önemli bir ihracat kalemi olduğunu ifade eden Kaçmaz, ''Enderdonat ve mayer limon kesim izni 13 Eylül'de başladı. İhracat sezonu ise 17 Eylülde açılacak. Bu sezon gezdiğimiz yerlerde ürünler oldukça kaliteli. Bu gelişmeler çerçevesinde üretici ve ihracatçı da olumlu beklenti içerisine girdi. Narenciye ürünlerinin ihracatına başlanmasıyla artış trendinin süreceğine inanıyorum'' dedi.
Narenciye Tanıtım Grubu'nun (MTG) yürüttüğü çalışmalarda gerek istihdam gerekse net döviz girdisi ile önemli yer tutan Türk narenciyesinin bilinirliğinin, özellikle hedef pazar ülkelerde arttığına işaret eden Kaçmaz, bu yıl da devam edecek çalışmalarla bunu daha da yukarılara
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- İşte CHP’nin yol haritası
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!