Yargıdan ilginç cevap: Tarlan yok, sana ne?

Tarım topraklarının zehirlenmesine karşı çıkan avukata yargıdan ilginç cevap: Tarlan yok, sana ne?

Yargıdan ilginç cevap: Tarlan yok, sana ne?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2019 - 21:21

İdare mahkemesi, tarım zehirleri üreten uluslararası Monsanto şirketine karşı avukat Senih Özay’ın İzmirli iki çiftçiyle birlikte açtığı davayı “toprağı olmadığı için” reddetti. Çiftçilerin başvrusunun da bürokratik gerekçelerle geri çevrilmesine tepki gösteren Özay, “Mahkeme bana, ‘Sen avukatsın. Tarlan mı var, bitki mi ektin? Zehir mi attın’ diye soruyor. Olması mı gerekiyor? Halk sağlığı için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Avukat Senih Özay, Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak kansorejon içerikli tarım zehirlerinin piyasadan toplatılmasını, Monsanto’nun da lisanslarının iptalini istedi. Bakanlığın başvuruyu yanıtsız bırakması üzerine Bergamalı çiftçiler Hamzar Kural ve Tahsin Sezer ile birlikte idare mahkemesine başvurdu. Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Monsanto şirketi de müdahil olarak Tarım ve Orman Bakanlığı yanında yer aldı. Üstelik şirket, mahkemeye sunduğu dilekçede, Türkiye’de ruhsat aldıkları RoundUp ve Platoon adlı yabani ot zehirlerinde DSÖ’nün kanserojen olduğunu tespit ettiği glifosat etken maddesini kullandığını kabul etti. Kendisi de uluslararası bir avukatlık şirketinin halkası olan avukatlık bürosu tarafından sunulan dilekçede, “Glifosat etken maddesi, şirketin Türkiye’de ruhsat sahibi olduğu RoundUp ve Platoon isimli herbisitlerinde mevcuttur. Türkiye’de müvekkil şirket dışında birçok şirket tarafından üretilen ve satılan bitki koruyucularının içeriğinde de bulunmaktadır” denildi.

TOPRAĞIM OLMASA DA...

Davaya bakan Ankara 18. İdare Mahkemesi, bakanlığa başvurunun Senih Özay tarafından yapıldığını, bu nedenle İzmirli çiftçiler Kural ve Sezer’in ruhsat iptaline ilişkin dava açamayacağına hükmetti. Mahkeme, Özay’ın ise “tarımla uğraşmadığını” kaydederek başvurusunu geri çevirdi. Özay, kararı “Senih Özay’ın toprağı olmamasına rağmen, bu ilaçları toprakta kullanmamasına rağmen dava açma ehliyeti olduğunu savunmaya devam edeceğiz. Bunun için dilekçemizi hazırlıyoruz” dedi.
Özay, yurdun dört bir yanından üreticiler, kooperatifler, çiftçi sendikaları ve tüketici örgütlerinin bakanlığa Monsanto ürünlerinin yasaklanması için dilekçeyle başvuru hazırlığında olduğunu, olumsuz yanıt gelmesi durumunda hepsinin dava açma hakkı doğacağını kaydetti. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler