Yargı otopark davasında son noktayı koydu

Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin Samsun Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı “ücreti alınan 16 araçlık otoparkın Mimarlar Odası’na tahsis edilmesi” davasında, yargı kararını verdi. Emsal olacak karar ile Büyükşehir Belediyesi, parasını aldığı her araç için Mimarlar Odası’na otopark yeri göstermek veya otoparkların parasını ödemek zorunda kalacak.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 10:48
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası Samsun Şubesi, İlkadım ilçesi İstasyon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde hizmet binası yaptırırken, yasa ve yönetmelik gereğince 16 araçlık otopark ihtiyacını kendi binası altında karşılayamadığı için İlkadım Belediyesi aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi'ne 16 araçlık otopark tahsis ücreti ödedi. Ancak bina tamamlandıktan sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi 16 araçlık otopark tahsisatını yapmadı. Bunun üzerine Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu konuyu yargıya taşıdı. Samsun İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası’nı haklı buldu ve otopark tahsis edilmesine ya da ücretin iade edilmesine karar verdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi, kararı üst mahkemeye taşıdı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi de yapılan itirazı reddederek, Büyükşehir Belediyesi’nin ücretini aldığı araçlara otopark yerini göstermek zorunda olduğunu tescilledi.


‘Şehircilik ilkelerine aykırı’


Mahkemenin karanını değerlendiren Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, “Mahkeme kararı açık ve net, Büyükşehir Belediyesi otoparkı parselinde karşılanamayan binalardan otopark ücretini, otopark yerlerini göstermek sureti ile tahsil edebilir. Aksi uygulama hukuka, şehircilik ve planlama ilkelerine uyarlı değildir” dedi. Memişoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:


“Bu dava geçmişte otopark parası ödemiş ve otoparkları gösterilmemiş tüm kentlileri yakından ilgilendirmektedir. Hak sahipleri haklarını talep etmelidir. Aksi takdirde şehirlerimiz her geçen gün daha da yaşanılmaz bir hal alacaktır. Ödenen otopark paralarının yönetmeliklerin öngördüğü şekilde yerini bulabilmesi için kentlilik bilinci ve duyarlılığı gerekmektedir. Eski hak sahipleri, otoparklarınızı talep edin, yeni hak sahibi olacaklar, ödediğiniz otopark bedellerinin peşini takip edin. Aksi takdirde gelecek nesillere daha da yaşanılmaz bir kent bırakacaksınız. Buna hiçbirimizin hakkı yok.” SAMSUN


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler