Yargı kredibilitesini yitirdi
Babacan: Özgürlük, temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi alanlarda Türkiye’nin yapılacaklar listesi daha uzun.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de yargının kredibilitesini yitirdiğini söyledi. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı kapsamında dün uluslararası Finans Enstitüsü tarafından İstanbul’da düzenlenen konferansta finans sektörüne seslenen Babacan, hukuk ve yargıda güven mesajı verdi.
Babacan, TMSF’nin BDDK kararıyla Bank Asya yönetimine el koyması ve AKP’nin Merkez Bankası’na faiz baskısı karşısında, her üç kurum da sorumluluğunda olmasına rağmen sessiz kalarak eleştirilerin hedefi olmuştu. Gazetecilerin Bank Asya ve Merkez Bankası’na ilişkin sorularını yanıtlamayan Babacan, konferansın açılış konuşmasında şu sözlerle hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı: “Ne yazık ki son birkaç yılda özellikle Türkiye’de olan olaylar yargı sistemimiz ile ilgili bir kredibilite eksikliği doğurdu. Bizim yeniden güven aşılama noktasında da yargı sisteminize reform yapmamız gerekiyor. Adım adım yargıya güveni sağlamamız gerek. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti.”
Son 12 yılda Türkiye’nin önemli dönüşümler geçirmesine rağmen hukuk ve demokrasi konusunda yeterli gelişmenin sağlanamadığını anlatan Babacan, “Güvene dayalı yargı sistemi, demokrasi, temel haklar ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda Türkiye’nin yapılacaklar listesi daha uzun” dedi.
Babacan Türkiye mali alanda kuvvetli olsa da ‘acil ve şiddetle’ ihtiyaç duyulan yapısal reformların da olduğuna dikkat çekti. Babacan şöyle devam etti: “Türkiye’nin daha çok katma değer sağlaması gerek. Araştırma ve inovasyonda daha çok şey yapmalıyız. Çok daha iyi bir eğitim sistemi olursa katma değer yaratabiliriz.”
Bankacılardan reform çağrısı
Konferansın banka ve finans çevrelerine ayrılan kısmında öne çıkan mesaj ise “reformlara devam edilmeli” oldu. İş Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye’nin 2001 krizi sonrası güçlü reformlar sayesinde yoksulluk çıkmazından sıyrılabildiğine dikkat çekerek yavaşlayan büyüme nedeni ile reformların göz ardı edilmemesi gerektiğini anlattı. Zengin fakir arasındaki uçurumun OECD ülkelerinde son 30 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını vurgulayan Bali,“Eğer bu trend devam ederse, nüfusun yüzde 1’i, 2 yıl içinde geri kalan yüzde 99’un çok üzerinde bir gelire sahip olacak” diye konuştu. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de “Türkiye için artık ne kadar hızlı büyüyebildiği önemli. Kısa vadeli sermayeye bağımlılığımızı azaltmak ve yurtiçi tasarrufları artırmak zorundayız. Ancak bu kurumsal reformlarla Türkiye’yi bir sonraki aşamaya taşıyabiliriz” dedi.
Yatırımlar için şeffaflık şart
Zirvenin “Büyümeyi Canlandırma ve Eşitsizliğin Azaltılması” ve “Altyapı Yatırımları için Sektör Desteği” başlıklı oturumlarına ise “şeffaflık” konusu damgasını vurdu. Büyümenin sürdürülebilir olması için yatırımların artırılması gerektiğine işaret eden konuşmacılar, yatırımcı tabanını genişletmenin de “daha fazla şeffaflık”tan geçtiğine vurgu yaptılar.
UBS Yönetim Kurulu Başkanı Axel Weber, uzun vadeli büyüme için altyapı yatırımları konusuna daha fazla eğilmek gerektiğine dikkat çekerek “Eşitsizliği azaltmanın yolu sürdürülebilir büyümeyi artırmaktan geçer. Büyüyen pastadan pay almak daha kolaydır. Bunu yaparken de spesifik altyapı yatırım planları belirlenmeli. Bunun da ne kadarının yapıldığı denetlenmeli. Çünkü şeffaf olunmadığı takdirde yolsuzluğa yol açılabilir” dedi.
Partners Group AG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Charles Dallara ise “Düzenlemeler şeffaf olursa, yolsuzluktan korunursa süreç iyi ilerler. Sadece yabancı sermaye ile yatırım olmaz. Türkiye’nin yerli sermayeye de ihtiyacı var. Uzun vadeli finansman yatırımları için gerekli düzenlemeler yapılarak uygun ortam yaratılmalı” diye konuştu.
Prudential Financiall Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Yatırım Sorumlusu Scott Sleyster da “yatırımcı tabanını genişletmek için daha fazla şeffaflık olması gerektiğini” vurgulayarak şöyle devam etti: “İnsanlar kendilerini ne gibi yeni gelişmelerin beklediğini bilmezlerse güvende hissetmiyorlar. Yatırımcılar, CEO’lar riskten kaçınıyorlar.”
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise altyapı yatırımlarını geliştirmeden Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştiremeyeceğini söyledi. Bankaların bu süreçlere katılımının devamı açısından sektörün sürdürülebilir kârlılığının önemli olduğunu vurguladı. Binbaşgil, “Türkiye’de bankaların aşağı yukarı 530 milyar dolarlık kredisi var. 2023 yılına kadar mevcut özkaynak kârlılığı devam ederse 600 milyar dolarlık ek kredi imkanı var. Sürdürülebilir kârlılık projeleri finanse etmeyi kolaylaştırabilir” dedi.
Paranın patronları İstanbul’da
İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı için küresel finans sektörünün önde gelen temsilcileri bir araya geliyor. Zirve kapsamında düzenlenen toplantıların büyük çoğunluğu basına kapalı olarak gerçekleştirilecek. Bugün IMF Başkanı Christine Lagarde, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Fransa Maliye ve Kamu Hesapları Bakanı Michel Sapin, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov konferanslar verecek. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ise teşkilatın “Büyümeye Geçiş 2015” raporunu açıklayacak. Yarın akşam ise Lagarde ve Babacan basın toplantısı düzenleyecek.
En Çok Okunan Haberler
- Yangında annesini arayıp helallik aldığı ortaya çıktı
- Grand Kartal Otel'den ilk açıklama!
- 'Atlamaya' babasıyla konuşurken karar vermiş
- 'Sorumluluk kimde' sorusuna yanıt bulundu
- 'Yangın bahsedilen yerden çıkmadı'
- Metrobüs kazası: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü kapatıldı
- Otel personeli, bile bile gelen faciayı anlattı
- Özdağ’ın beklediği senaryo
- Çanakkale açıklarında korkutan deprem!
- Denetimden geçemeyince başvuruyu geri çekmişler