Yanık merkezlerindeki asıl sorun, AKP hükümetinin performans sistemi

AKP hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programının, sağlık hizmetlerinde kar-zarar üzerine odaklanması yanık hastalarını da vurdu. Özellikle ağır ve yatarak bakım gerektiren yanık vakalarında, hastalar metropol kentlerde bile yanık merkezlerine ulaşmakta zorluklar yaşıyor.

Yanık merkezlerindeki asıl sorun, AKP hükümetinin performans sistemi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.06.2015 - 06:51

İstanbul’da yandı, Derince’de hastane buldu

Fatih’te üst geçide çarparak alev alan İETT otobüsünün şoförü Yakup Tunç’un, yanık ünitelerinde yer bulamaması üzerine Kocaeli’deki Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanık ünitesine sevk edilmesi, İstanbul’daki yanık ünitelerinin eksikliğini bir kez daha gündeme getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Eski Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, ABD’de yanık hastaneleri olduğunu ancak ülkemizde böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek “Ülkemizde yanık hastalarına kimin baktığı belli değil” diyor.

 Sağlık Bakanlığı’ndan edindiğimiz bilgilere göre, ülkemizde 40’ın üzerinde yanık merkezi ve ünitesi bulunuyor. Bakanlığa bağlı yanık yatağı sayısı ise 525. Türk Tabipleri Birliği (TTB) yetkilileri, yanık tedavisindeki asıl sorunun sağlıktaki performans sistemini olduğunu belirterek “Yanık tedavisi uzun ve maliyetli bir süreç. Yatarak tedavi görmesi gereken bu hastalar, hastanelerin döner sermayesine veya sağlık çalışanının performansına çok fazla bir gelir getirmediği için hastane bünyelerinde yanık merkezleri açılmak istenmiyor, buralarda kimse çalışmak istemiyor, yanık tedavisi de aksıyor” dediler. 
İstanbul Fatih’te önceki gün meydana gelen otobüs kazasının ardından vücudunda yanıklar meydana gelen şöforun, kentte bir tek boş yanık merkezi bulunamaması üzerine Kocaeli Derince Devlet Hastanesi’ne sevk edilmesi, yanık merkezlerindeki sorunları bir kez daha gündeme getirdi. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, yanık tedavisinin uzun ve maliyetli bir tedavi olduğu, bu nedenle kamu ya da üniversite hastanelerinin, performans sistemi nedeniyle yanık tedavisine çok fazla eğilmek istemedikleri gerçeğini ortaya koydu. Bazı merkezlerde ise en büyük sorun buralarda çalışacak personel eksikliği olması. 
Yanık hastaları “öksüz ve yetim”
TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Özden Şener, performans sistemi nedeniyle yanık tedavisinde sorunlar yaşandığını söyledi. Şener, “Tedaviler tamamen kazanç-kar odaklı görülmeye başlandı. Daha çok kar getiren bir başka hizmet varsa onlara odaklanılıyor. Örneğin özel hastaneler, günü birlik ameliyatları çok sık yapıyor. Özel hastanelerde ameliyat olan hastanın ortalama hastanede kalma süreci 1,5 gün” dedi.  Ülkemizde yanık ünitesi ve merkezlerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Şener, “Yanık hastaları, ‘öksüz ve yetim hastalar’. Uzun tedavi süreleri gerektiren ve döner sermayaye, performansa gelir getirmeyen bu hastalar, ne yazık ki tedavi sürecinde de ortada kalıyor” diye konuştu.Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Erbil ise yanık tedavisinin multidisipliner bir tedavi olduğunu vurgulayarak “Yanık tedavisinde hijyen, hemşire gibi faktörler çok önemli. Herşey performansa dayatıldığından hemşire, sağlık personeli yanık ünitelerinde çalışmak istemiyor, bu nedenle buralarda hizmetler aksıyor” dedi. 


Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise ülkemizde Bakanlığa bağlı hastanelerdeki yanık yatağı sayısının 525 olduğu ifade etti. İstanbul’a gelen hasta yükünü azaltmak için Yalova, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir’de de yanık birimleri açıldığını belirten bakanlık yetkilileri, özetle şu bilgileri verdi:
“Ciddi ağır yanıklar, özel bilgi ve birikim gerektirir. Öyle olunca her yerde yanık merkezlerinin açılması çok rantabıl değil. İstanbul’daki Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yetersiz olduğunun farkındayız, Anadolu yakasında Kartal iş görüyor, Kocaeli Derince’deki yanık merkezi de, oranın sanayi şehri olması ve İstanbul’un yükü için aslında planlalandı. Dünya genelinde yanık ünitelerinde ortalama yatış süresi, 14-16 gün. Türkiye’de 18,5-21 gün arasında hesapladık. Hastaların daha uzun yattığını ve doluluk oranının daha düşük olduğunu hesaplayarak bir rakam çıkarıldı. 523 yatağa ihtiyacımız vardı. Şuana kadar henüz açılmakta olanlar, askeri ve üniversite hastaneleri hariç 525 Sağlık Bakanlığı’nın yanık yatağımız var. Türkiye’de yanık merkezleri konusunda eksikler bulunuyor ancak bu konuda adımlar atılıyor. Yanıkta emekleme kısmı geçildi. Bu konuda eksiklerimiz var ama giderilmesi için sivil toplum örgütleri öncülüğünde, bakanlığımızın desteklediği çalışmalar var.”
 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon