Yangına körük!
EGE Bölgesi’nde orman yangınlarıyla mücadele edecek olan işçileri eğiten işçi eğitim merkezi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle resmen kapatıldı. 16 hektar üzerine kurulan tesis Dokuz Eylül Üniversitesi’ne devredildi. Tesisin kapatılmasıyla işçiler yeterli derecede eğitim alamayacak.
Son dönemde yaşanan orman yangınlarındaki yetersiz mu¨dahaleleriyle tepki toplayan Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de yalnızca 2 yerde bulunan orman yangınları işçi eğitim merkezinden birini kapattı. Orman yangınlarını önleme, mücadele ve yanan alanların rehabilitasyon çalışmalarında görev alacak kişilerin eğitimi ve Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınları konusunda vereceği görevleri yapmak üzere İzmir’de faaliyet gösteren İzmir Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle resmen kapatıldı. 9 Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesinde 16 hektar alan üzerine kurulmuş ve yurtiçi ve yurtdışından gelecek yangın söndürme ekiplerine eğitim veren merkez, bu yıl eğitim vermemesiyle gündeme gelmiş, CHP milletvekilleri ve STK’ler kapanmaması için hükümete çağrıda bulunmuşlardı.
Türkiye’de orman yangınlarının en yoğun çıktığı İzmir bölgesinde bulunan kurumun kapatılması tepkilere neden oldu. Kararı eleştiren CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, orman yangını sayısında artış yaşandığını ve yanan alanların büyüklüğünün kaygı verici boyutlara ulaştığının altını çizerek “2018 yılında orman yangınlarıyla yok olan alan 2014 ve 2015 yıllarının yaklaşık iki katıdır. Orman yangınıyla en etkin mücadele eğitimli ve deneyimli personelle yapılır. Orman yangınlarının son yıllarda bu kadar devasa ve yıkıcı olmasının nedeni orman yangılarına müdahalenin doğru yapılmaması ve müdahalede yetersiz kalınmasıdır. Yangınla mücadeleden tasarruf olmaz. Biz orman yangını söndürme eğitim merkezlerinin genişlemesini, bu merkezlerde orman köylülerinin ve bölge halkının eğitilmesini beklerken hükümet aldığı kararla, kapsamı ve özellikleriyle alanında tek olan orman yangınları işçi eğitim merkezini kapatmıştır. Bu insana, ormana, ormanda yaşayan canlılara ve doğaya ihanettir.” ifadelerini kullandı.
Arslan, Antalya’da bulunan uzmanlara eğitim verilen diğer merkezin kapanacağına dair duyum aldıklarını söyleyerek, bakanlığa, “Bu merkezin kapatılma nedeni yangınla mücadelenin özelleştirilecek olması mıdır? Bu merkez hangi gerekçelerle kapatılmıştır? Diyelim kapattınız, orman işçilerine yangınla mu¨cadele eğitimi nerede verilecek? Kapatılan bu kurumun yerine ne hangi kurumu kuracaksınız?” sorularını yöneltti.
Türk Hava Kurumu Eski Başkanı Erdoğan Karakuş ise kararı, “Orman yangınlarıyla mu¨cadele için kurulan her merkezin açık olması gerekir. Buradaki eğitim merkezi kapatılmamalı. Ben Fethiye doğumluyum, çocukluğumda ilçemizde yangınlara karşı Orman Bakanlığı halkı eğitirdi, bilinçlendirirdi. Şimdi Orman Bakanlığı bırakın halkı kendi personelini eğitmekten imtina ediyor. Hem halk hem de ormancılar ne kadar eğitimli olursa yangınlara karşı mu¨cadelede o kadar başarılı oluruz” sözleriyle değerlendirdi.
a
Veriler tartışmalı
Ege’de yanan orman alanları verileri de tartışma yaratmıştı. Bakanlık Türkiye genelinde toplamda 5 bin 496 hektar yandığını belirtirken, İzmir Orman Mühendisleri Odası, yalnızca İzmir’de 6 bin 500 hektar alanın yandığını tespit etti.
Müdahale yetersiz
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaz boyu yaşanan orman yangınlarında söndürme uçaklarını kullanmadığı ve THK’yi söndürme işinde devre dışı bıraktığı için tepki toplamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- O sütler zincir marketlerden toplatılıyor!
- SGK binlerce eve yazı gönderdi!
- Ferdi Tayfur'un cenazesindeki kavgayı anlattı
- Çamaşır kurutma makinesi alacaklar dikkat!
- 'Yeşil ve gri pasaportta sistem değişiyor' iddiası
- Yeşil ve gri pasaportlar için açıklama geldi
- Yeni yılın ilk 3 gününde 4 ürün gümrükten döndü!
- Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu cenazede ortaya çıktı
- Tanju Özcan'a 'Suriyeliler' soruşturması
- Hobi olarak başlamıştı: Şimdi dünyaya satış yapıyor