Yanayev hayatını kaybetti

Eski Sovyetler Birliği'nin Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov'a karşı darbe girişiminin liderlerinden Gennadi Yanayev'in öldü.

Yanayev hayatını kaybetti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.09.2010 - 12:37

İnterfaks haber ajansı, hastane kaynaklarına dayanarak, 73 yaşındaki Yanayev'in "ciddi ve uzun süren bir hastalığa" yenilerek hayatını kaybettiğini duyurdu. Rusya Komünist Partisi'nin açıklamasında da, Yanayev'in Moskova'da öldüğü ayrıntı verilmeden bildirildi.
Komünist Parti lideri Gennady Zyuganov, Yanayev'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Darbeciler daha kararlı bur tutum içinde olsalardı, Sovyetler Birliği çöküşten kurtulabilirdi" dedi.

Darbe girişimi

Gorbaçov'un reform programının çok ileri gittiğini düşünen darbeciler, 19 Ağustos 1991'de olağanüstü hal ilan ederek, Kırım'da göz hapsinde tutulan Gorbaçov'un yorgun olduğunu ve Yanayev'in onun yerine geçtiğini ilan etmişlerdi.

O dönemde devlet başkan yardımcısı olan Yanayev ve yandaşlarının darbesi 3 gün sürmüş, Gorbaçov görevine geri dönse de bu olay, Sovyetler Birliği'ndeki dengeleri bozarak rejimin çöküşünü hızlandırmıştı.

"Sekizler Çetesi" olarak anılan darbeciler ülkeyi yönetmek için Olağüstü Durum Komitesi oluşturmuşlar ancak halktan ve ordudan yeterince destek alamamışlardı.
O dönemde Rusya cumhuriyetinin başkanı olan Boris Yeltsin, darbeye direnmek için genel grev çağrısında bulunmuştu.

Direnişi bastırmak için tanklar Moskova'ya girmiş, gösteriler yasaklanmış, reform yanlısı gazeteler kapatılmıştı. Ancak darbe sadece 3 gün ayakta kalabilmişti.
Yeltsin'in bir tankın üzerindeki görüntüsü, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandıran başarısız darbenin sembolü olmuştu.

Vatana ihanetten ölüm cezasıyla karşı karşıya kalan Yanavey, bir yılı aşkın bir süre hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler